Aktuálně: 3 872 inzerátů207 472 diskuzních příspěvků18 218 uživatelů

Japonské křepelky - náhlé úmrtí

Buggyra
Buggyra 05.06.2024, 15:55:57 xxx.xxx.198.226

Proto je mi právě divný, že by to ty křepelky vzalo jen tak z jedné vody načisto. Čekala bych, že budou chvíli divné a klesne snáška a třeba nebudou chtít spát nebo snášet na obvyklých místech, a vyšťaví je to až po několika dnech. Ze dne na den bez poklesu snášky, to je divné… Ale neznám křepelky, mám jen slepice.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 05.06.2024, 18:33:40 xxx:xxx.5753:be4e

Když je čmelíků dost. dokáží vysát za noc slepici. copak křepelka.

Proto máme kurníky jen zděné a jednou za čas je vypálím letlampou.

Daniel (neregistrovaný) 05.06.2024, 21:43:53 xxx.xxx.181.10

Ahoj, klec je celodřevěná z OSB desek, vpředu jsou dvířka krytá pletivem. Je umístěna venku vedle kurníku. Ptáci (vrabci) chodí na krmivo slepicím, a i když nejsou přímo v kontaktu s křepelkami, sedají na klec,  takže s největší pravděpodobností na ně ty mrchy přelezly. 

Leithian
Leithian 05.06.2024, 23:13:30 xxx.xxx.42.232

Od ptaku to uplne nebude to by musel mit chov promorenej skoro kazdej. Vcetne papouskaru a nic. Za leta co mam papouchy nebylo nutno je nebo voliery osetrovat proti cmelikum. A to to slepice o kus vedle mely.

Buggyra
Buggyra 06.06.2024, 07:18:29 xxx.xxx.198.226

Tak ono je promoření a promoření. Papouši toho asi na hnízdech tolik nenasedí (jen v sezoně), a už vůbec ne v kurníkách dostupní čmelíkům. Čmelíky opravdu ponejvíc roznáší volně žijící ptactvo.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 06.06.2024, 07:44:39 xxx.xxx.171.178

Čmelíky přenáší divocí ptáci, ale jejich přemnožení si zaviní chovatel sám , tím že zvířata málo čistí. Pokud se k tomu přidá dřevěné chovatelské zařízení je to jak líheň na čmelíky. Natož když je klec z OSB desek. Křepelky odpařují strašně moc vlhka a ty desky už dávno nemůžou být hladké. Čmelíci si udělají kolonie v každé škvírce- hnus. To nejde pořádně vyčistit. 

Horsana
Horsana 06.06.2024, 09:58:01 xxx.xxx.51.17

Šmarjá, ja mám prepelice v drevenej chatke, snáď ju nebudem musieť spáliť 😔

Nie že by im niečo bolo, vyzerajú normálne, hoci mám podozrenie, že zo 6 súdružiek znášajú iba 4, ale mám ich pre radosť, takže to je jedno. 

ančovička
ančovička 06.06.2024, 10:53:32 xxx.xxx.13.73

Já take bojuji se čmeliky u slepic.. stříkám Čmelikostop, dřevěný kurnik,bidla, natirám olejem, v létě ho vystřikám proudem vody..také už přemýšlím o Exoldu.. zděné kurniky jsou lepší..vybílím vápnem a je na čas klid..podlahy jsou betonové..ale cmelici budou stale,máme tam spostu vrabců..🤔

Buggyra
Buggyra 06.06.2024, 11:00:14 xxx.xxx.198.226

Horsano, taky mám dřevěný domeček pro slepice 🙂 Ta křemelina mně osobně opravdu stačí. Před 14 dny jsem našla velké kolonie napitých čmelíků na hřadech, byly to úplné chuchvalce. Vyčistila jsem kurník, ometla hřady, vyměnila podestýlku v hnízdech, vzala jsem půl kila křemeliny a vyprášila jsem čmelíkům bydlení, prosypala podestýlku ve snášecích hnízdech (mimochodem, hrůza hrůz, snášecí hnízda mám z 3VLL lepenkových krabic od banánů, to jsou pro čmelíky takové Bahamy za odměnu). Včera jsem se schválně při sběru vajec dívala právě do škvír ve hřadech - a neviděla jsem jednoho čmeldu 🙂 Pokud tam byli, tak nenapití, a rozhodně ne v počtech, aby mi nalezli na ruce apod. No a deset vajec od 13 slípek pěkně naskládaných v těch hrozných snášecích krabicích mě utvrzuje v tom, že nějaká masivní invaze se nekoná.

Buggyra
Buggyra 06.06.2024, 11:04:59 xxx.xxx.198.226

1) domek

2) snášecí krabice od banánů, vyprášeno křemelinou

+3+4) metoda žáves

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Daniel (neregistrovaný) 06.06.2024, 13:16:48 xxx.xxx.230.61
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 06.06.2024, 07:44:39

Dřevěné klece na křepelky s úspěchem používám už několik let. Pravidelně každý druhý týden čistím trusný tác, rošt, pítko. Do popeliště dávám čerstvé hobliny. Nikdy jsem neměl problém s vlhkostí ani čmelíky. To až loni. Asi se těm mrchám nějak moc dařilo. Od slepic to určitě nedostaly, protože jsou sice v jednom výběhu, ale ke křepelkám se nedostanou, klec je umístěna na stole cca 1m nad zemí. Buďto čmelíci přelezli, nebo je dovlekli vrabci, kterých je všude plno. Bohužel, už nevím, jak s ptáky bojovat - zkoušel jsem makety kočky, dravců, balón, pověšená cédéčka a nic. Zprvu je slepky samy odháněly, ale asi jim už taky došla trpělivost🙂. Ultrazvukové plašiče ptáků (pokud opravdu fungují - taky na to lidi nadávají) použít nelze, tak nevím. Slepic ani křepelek se kvůli tomu ale zbavit nechci. Nezbyde než klec čas od času pořádně vydesinfikovat a čmelíky povraždit. Někdo tu psal o Čmelíkostopu, ale to jsem zkoušel také, a nic moc. Nepomáhá ani běžné savo - zkouším tedy ten chloramin, no uvidíme. S křemelinou zkušenost nemám, ale četl jsem o tom.
Před více než deseti lety jsem křepelky choval volně na zemi ve voliéře s papoušky, nepamatuji si, že by byl někdy s čmelíky problém…

Horsana
Horsana 06.06.2024, 14:53:56 xxx.xxx.51.17
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 06.06.2024, 11:00:14

Prepelice nehradujú, znášajú tak rôzne, hoci moje zdá sa stále na tie isté miesta a teda že by po mne niečo liezlo… občas prehŕňam podstielku rukami, keď hľadám vajcia a nič, tiež majú také menšie pevné krabice, tie majú veľmi radi, v tých sa prehrabujem tiež, lebo je tam slama s pilinami a nevšimla som si nič, tak snáď čmelíky nemáme…omg, nová paranoja 😢

Je pravda, že mi zmizol kohútik, ale je celkom možné, že sa odtáral von a ja som si to nevšimla a vymkla ho (nechýba nám) a ak by niekde ležal uhynutý, už by v chatke zaváňal riadne…

Divé vtáctvo prikrmujem, ale slnečnicou, nechodia na zvyšky, prepeličia zmeska im nechutí a zrno nedávam a prikrmujem  tam, kde prepelice nechodia- na stromoch a pňoch.

Buggyra
Buggyra 06.06.2024, 15:30:11 xxx.xxx.198.226

Když jsem si do nového kurníku pořídila slepice z velkochovu, neměla jsem čmelíky třeba rok 🙂 A kdybych nebyla lempl na úklid, určitě bych o nich nevěděla doteď 🙂

Anonymní (neregistrovaný) 07.06.2024, 10:00:57 xxx.xxx.198.194
Buggyra:

1) domek

2) snášecí krabice od banánů, vyprášeno křemelinou

+3+4) metoda žáves

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

lepenkové krabice jsou naopak ideální, dají se pak čas od času spálit i se čmelíky a pořídit nové. Nebo dát lepenku někam do kurníku, čmelíci rádi zalézají mezi vrstvy

Buggyra
Buggyra 07.06.2024, 11:15:39 xxx.xxx.82.200
Anonymní:

lepenkové krabice jsou naopak ideální, dají se pak čas od času spálit i se čmelíky a pořídit nové. Nebo dát lepenku někam do kurníku, čmelíci rádi zalézají mezi vrstvy

JJ, to je fakt, krabice obměňuji 🙂

Petr (neregistrovaný) 30.07.2024, 22:18:34 xxx.xxx.167.119

Zdravím všechny. 
Má někdo zkušenost s tím, že po vylíhnutí japonských křepelka se některé chovají jako by měli padoucnici až nasledně, během 2-3 dnů, uhynou ? Z druhého líhnutí mi zůstalo 5 kuřat z dvaceti. Při prvním líhnutí o mněsíc dřív bylo vše OK. Díky za info. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.