Každé je něco jiného. Písek je zpravidla křemenný a pro slepice spíš využitelný na popelení nebo pro účinnější drenážování výběhu.
Grit je vápenný, a krom toho, že stejně jako písek může slepicím pomoci se zpracováním potravy, tak se ještě ke všemu stráví, a poskytne vápník pro produkci skořápek.
Kompletní směs pro nosnice by měla obsahovat vše, někteří výrobci přidávají právě i kamínky pro mělnění potravy a/nebo vápenný grit, najdete na obalu výrobku.
Na druhou stranu, já ke KKS (granulované, bez přidaných kamínků) dávám k dispozici i zdroj vápníku extra - zpravidla v podobě drcených skořápek, ale když zrovna nemám, koupím grit (ten je u mých holek méně oblíbený). Skořápky docela mizí, zejména v letním období, kdy se slepice více pasou a sbírají si po venku. V zimě víc spoléhají na KKS, tak tam ta spotřeba vápenných doplňků není taková. To tedy moje zkušenost.
Grit nebo nějaký zdroj vápníku není od věci přidat prakticky nikdy, pokud máte nosné slepice. Bude-li zvlášť od krmení, nehrozí předávkování nebo snížení příjmu potravy - ne všechny zdroje vápníku jsou ve větším množství pro slepice chutné. Pokud máte slepice venkovní na přirozeném podloží, písek vůbec neřešte; samy si nazobou, když budou potřebovat. Popeliště si taky zřídí samy, tak jim je jen pak zastřešte a sem tam ošetřete proti čmelíkům.
Grit plní hned dvě funkce, jednak napomáhá rozmělnění potravy ve svalnatém žaludku a druhak je zdrojem minerálů, zejména vápníku, proto je vhodné grit pro slepice mít k dispozici.
Písek je vhodný pro popelení, ale není bezpodmínečně nutné ho pro slepice mít. Popeliště může být vybaveno i jinými médii, třeba křemelinou, či popelem.
Já občas přisejpám do krmítka, kde maj permanentně skořápky.. Nemizí nijak překotně, ale mizí.. Takže i když maj výběh a najdou si co potřebujou, tak gridem nepohrdnou..