Sarah01:😂 Kolik ti medvědi na Slovensku těch lidí sežrali?
To nevím přesně, ale určitě jim to vadilo.😄 Škoda že těch se nemůžeme zeptat na názor na medvědy a jejich návrat do přírody.😐
assil:Docela dost https://www.sprejnamedveda.sk/clanky/aktuality/utoky-medveda-v-roku-2023/
Tak já jsem si našla, že byl zatím jeden smrtelný útok po 100 letech. A ani tady v tom odkazu není uvedený, že by medvědi žrali lidi. Podle informací Horsany zabili víc lidí psi, ne medvědi. Jezdím běžně na Slovensko do Zuberce a pokud mně příbuzní řeknou Tam nechoď, tam sú medvede, tak tam prostě nejdu. Netvrdím, že bych měla radost z toho, kdybych toho medvěda potkala, ale toto je fakt zbytečný zveličování.
Já jsem ráda že u nás nejsou a naprosto chápu Slováky, že vedle nich žít nechtějí.
assil:Hlavně příroda se mění, druhy se stěhují, zanikají a vznikají, děje se to celou historii planety a je jedno jestli za to může člověk a nebo jiný druh nebo klima a tahle naše současná snaha zachovat status quo je jen lidská arogance.
tahle věta mi nějak nesedí…..
druhy se stěhují, zanikají, vznikají……tak proč je řev, že se sem ti vlci stěhují? když je to součást měnící se přírody
“současná snaha o zachování status quo”…to jsou zastánci žádného vlka
ne?
drvodelkafialova:Já jsem ráda že u nás nejsou a naprosto chápu Slováky, že vedle nich žít nechtějí.
Já nechci žít vedle některých lidí a bohužel musím.
N:Hele Lupus, nemáte náhodou nějaký projekt či snad dotaci jako v EU “šíření společné myšlenky”? Tam je za to deset tisíc éček.😀 Jste nějak podezřele vehementní.😀 A nikomu neříkejte že je omezený, když má jen jiný názor. Vlk je tedy podle vás nutný a nechápu jak jsme bez nich přežili do současnosti. Není třeba problém vysoká hustota obyvatel v ČR? Lidi jsou prakticky všude a co tak čtu, tak farmáři,myslivci a místní z výskytu vlků neskáčou zrovna radostí.
No tak kdo z vlka neskáče radostí…
tak farmáři asi ne….
Myslivci? Tak nemyslím si, že vlků je tak moc, že by se z toho meseli nutně hroutit…
A místní?… jakože lidi, kteří žijou v blízkosti výskytu vlka? A teď teda bereme lidi, kteří nemají zvěř, kterou by vlk mohl zardousit… tak myslím, že naprostá většina vlka ani nezahlédla.. .. takže dokud vlk nesežere babičku a pak i Červenou Karkulku, tak vlka vnímají jako paní Colombovou a až na pár úzkostlivějších jedinců, je jim vlk tak nějak u zadele. A když vlka zahlédnou, tak je to spíš zážitek.
Takže se vracíme k tomu, komu vlk vadí… vadí lidem, kterým zahrdlil ovce, což chápu….vadí lidem, kterým vlk způsobil škodu nebo kteří musí vynakládat finanční prostředky, aby škodu nezpůsobil. Neumím si představit, že bych byla objektivní, kdyby mi vlk roztrhal moje ovce…že bych se na to koukala bez emocí… asi bychom pak spali za zamčenými dveřmi obklopeni smečkou Ginušek… samozřejmě i s těmi ovcemi…
Bydlím ve městě, kde jsou některá sídliště hojně obývána určitou skupinou obyvatel a to ani nepatří k těm nejhorším a věřte, že bych se raději odstěhovala do vlčího rajónu než na takové sídliště a cítila bych se tam víc v bezpečí. Tím chci říct, že k pocitu nebezpečí a škodám na majetku nepotřebuju nutně vlka, jsou i horší alternativy a taky chráněné.
Myslím, že vlci jsou prostě problém pro malou skupinu chovatelů sežratelných zvířat a na druhé straně téma pro ekology a bojovníky za práva vlků, ostatní mají jiné starosti… tak možná řeknou vlk ano, vlk ne, vlk je mi to jedno, ale tím to končí.
někdo ze slovenských mocipánů si nutně potřeboval zastřílet
Jsem si vzpomněla na Jahelkovu písničku. Pardon za OT.
Jo, to je ona!
Ta věta byla myšlena obecně, ale vztaženo k vlkům a jiným zvířatům jejich stoprocentní ochranou narušujeme rozvnováhu byl/nebyl vlk.
A obecně - přílišná ochrana narušuje přirozenou změnu přírody
Sarah01:😂 Kolik ti medvědi na Slovensku těch lidí sežrali?
To nevím přesně, ale určitě jim to vadilo.😄 Škoda že těch se nemůžeme zeptat na názor na medvědy a jejich návrat do přírody.😐
Nikoho nesežrali, tak nešiřte paniku. Ten jediný člověk, který na útok zemřel, byl pokousaný, ale ne sežraný.
Sardullah:No tak kdo z vlka neskáče radostí…
tak farmáři asi ne….
Myslivci? Tak nemyslím si, že vlků je tak moc, že by se z toho meseli nutně hroutit…
A místní?… jakože lidi, kteří žijou v blízkosti výskytu vlka? A teď teda bereme lidi, kteří nemají zvěř, kterou by vlk mohl zardousit… tak myslím, že naprostá většina vlka ani nezahlédla.. .. takže dokud vlk nesežere babičku a pak i Červenou Karkulku, tak vlka vnímají jako paní Colombovou a až na pár úzkostlivějších jedinců, je jim vlk tak nějak u zadele. A když vlka zahlédnou, tak je to spíš zážitek.
Takže se vracíme k tomu, komu vlk vadí… vadí lidem, kterým zahrdlil ovce, což chápu….vadí lidem, kterým vlk způsobil škodu nebo kteří musí vynakládat finanční prostředky, aby škodu nezpůsobil. Neumím si představit, že bych byla objektivní, kdyby mi vlk roztrhal moje ovce…že bych se na to koukala bez emocí… asi bychom pak spali za zamčenými dveřmi obklopeni smečkou Ginušek… samozřejmě i s těmi ovcemi…
Bydlím ve městě, kde jsou některá sídliště hojně obývána určitou skupinou obyvatel a to ani nepatří k těm nejhorším a věřte, že bych se raději odstěhovala do vlčího rajónu než na takové sídliště a cítila bych se tam víc v bezpečí. Tím chci říct, že k pocitu nebezpečí a škodám na majetku nepotřebuju nutně vlka, jsou i horší alternativy a taky chráněné.
Myslím, že vlci jsou prostě problém pro malou skupinu chovatelů sežratelných zvířat a na druhé straně téma pro ekology a bojovníky za práva vlků, ostatní mají jiné starosti… tak možná řeknou vlk ano, vlk ne, vlk je mi to jedno, ale tím to končí.
Ono je to spíš trochu jinak. Já i vy nemáme absolutně žádný problém s vlky, protože žádné ovce nemáme, nepracujeme v lese a vůbec v kanclu nepociťujeme mnoho problémů lidí kteří se živý prací a to velmi užitečnou. Pak musíme poskytovat dotace na oplocení a různé podpory. No nevím,ale není to trochu na hlavu? Vytvořit problém který podporujeme a potom hasit následky? Zase z našich daní? Já bych raději třeba školku nebo domov pro seniory? A až bude vlků víc, tak je budeme střílet? Protože nebudem si nic povídat, ale broky jsou anonymní a střely typu Slug také z hladké hlavně.
A to se ten člověk mohl nechat i zpopelnit, to byl jistě rád. 😀 😀
Sarah01:Nikoho nesežrali, tak nešiřte paniku. Ten jediný člověk, který na útok zemřel, byl pokousaný, ale ne sežraný.
Dejte si do Google vyhledání.. Třeba “medvěd usmrtil člověka”. Uvidíte že sežral..🙂 Není toho vůbec tak málo. A i kdyby jen jeden, tak je to zmařený život a mluvíme pro krista boha o člověku!! Zjistí jak snadná je člověk kořist a je průšvih.
N:Ono je to spíš trochu jinak. Já i vy nemáme absolutně žádný problém s vlky, protože žádné ovce nemáme, nepracujeme v lese a vůbec v kanclu nepociťujeme mnoho problémů lidí kteří se živý prací a to velmi užitečnou. Pak musíme poskytovat dotace na oplocení a různé podpory. No nevím,ale není to trochu na hlavu? Vytvořit problém který podporujeme a potom hasit následky? Zase z našich daní? Já bych raději třeba školku nebo domov pro seniory? A až bude vlků víc, tak je budeme střílet? Protože nebudem si nic povídat, ale broky jsou anonymní a střely typu Slug také z hladké hlavně.
Pak musíme poskytovat dotace na oplocení a různé podpory. No nevím,ale není to trochu na hlavu? Vytvořit problém který podporujeme a potom hasit následky? Zase z našich daní?
když na to jdete přes prachy, tak zkuste zpracovat tuto větu (číst můžete i vícekrát po sobě 🙃)
„Když se na situaci podíváme optikou výše náhrad, tak necelé tři miliony korun za škody způsobené vlky nejsou tak vysoké jako škody v lesích způsobené zvěří, které jsou ve výši stovek milionů. Vlk totiž funguje jako významný regulátor zvěře a podílí se tak na snižování jejího počtu,“.
určitě rozdíl mezi jednotkami a stovkami poznáte
Ze svých daní budu klidně platit ochranu ovcí, protože si myslím, že je v naší přírodě predátor potřeba… resp. bez vlka jsme byli my lidi vrchní predátor=regulátor stavů zvěře, ale přijde mi, že my lidi to nezvládáme, přemnožená zvěř působí škody asi větší než ten vlk….. z mého pohledu vidím smysl v tom, pokud by se vlk přemnožil, tak abychom regulovali stav vlků, protože vlk u nás přirozeného nepřítele mít nebude, když teda nebudu počítat případné fatální setkání s civilizací.
Jo jasně… školky jsou potřeba, domovy pro seniory, ale pokud já bych měla rozhodnout jestli dát peníze z mých daní na budování cyklostezek, školících středisek a spouustu bejkáren na který dotace jdou, tak to raději výrazněji přispěju chovatelům ovcí na preventivní opatření, aby nějaký ten vlk mohl v naší přírodě být…
assil:A to se ten člověk mohl nechat i zpopelnit, to byl jistě rád. 😀 😀
Nerozumím. Na silnicích zahyne ročně tolik lidí a často jsou v takovým stavu, že ani nejdou identifikovat. Ale to je v pořádku, protože jezdit potřebujeme, hlavně kamiony musejí jezdit, abychom měli co jíst. Denně čtu na FB, jak lidi bagatelizují přestupky, jako je překročení rychlosti v obci, předjíždění na plné a vůbec zákaz předjíždění hlavně kamionů a plno dalších. Nejvíc zabitých lidí medvědy je v Rusku a v Evropě v Rumunsku.
N:Dejte si do Google vyhledání.. Třeba “medvěd usmrtil člověka”. Uvidíte že sežral..🙂 Není toho vůbec tak málo. A i kdyby jen jeden, tak je to zmařený život a mluvíme pro krista boha o člověku!! Zjistí jak snadná je člověk kořist a je průšvih.
Hm, tak si nejdříve přečtěte, kde to bylo. Nejspíš v tom vašem věčně opěvovaným Rusku. 😂
A nebo
Každoročně se v České republice uloví více než 400 tisíc kusů spárkaté zvěře. Ekologické organizace uvádějí, že v České republice žije přibližně 70 až 80 vlků. Kdyby každý vlk ulovil jeden kus spárkaté zvěře denně (což je prakticky nereálné), je vliv vlků na snížení stavů spárkaté zvěře stejně prakticky nulový,“ vysvětlil.
assil:A nebo
Každoročně se v České republice uloví více než 400 tisíc kusů spárkaté zvěře. Ekologické organizace uvádějí, že v České republice žije přibližně 70 až 80 vlků. Kdyby každý vlk ulovil jeden kus spárkaté zvěře denně (což je prakticky nereálné), je vliv vlků na snížení stavů spárkaté zvěře stejně prakticky nulový,“ vysvětlil.
tak sama vidíte, jak je spárkatá přemnožená a jak je vlků málo 😉, mj zvěř svojí přítomností rozhýbají, takže nemá čas zničit např. výsadbu či tyčovinu kompletně…ale to chce zvednout zadek a jít se kouknout do lesa
a škody v lesích i na polích jdou do miliard