Aktuálně: 2 754 inzerátů227 832 diskuzních příspěvků18 512 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

Ladd
Ladd 02.02.2025, 11:40:28 xxx.xxx.31.121
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 02.02.2025, 11:10:17

“Dyť byl humbuk kolem malé plochy, že ta zvířata nemají dost jídla a že dokrmovat lidmi je nelze, takže honem honem pronajmout, sehnat pozemky další.” 
Šíříte neu’plnou, zkreslenou informaci.
Problém byl v tom, že z byrokratických důvodů a jiných “zajmů” bylo zpožděno vytváření dalších rezervací, kam se plánovaly dodávat odchovy. Nešlo tam ani o úživnost ale o to, že odchovy se již dostávaly do reprodukčního věku. To krmení je spíše myšleno nekrmení veřejností, to již o vedlo k úhynu. Nedostatkem potravy nebo prostoru zvířata rozhodně nestrádala. Přidat jim seno nebyl a není problém. Plocha je taková, že stávající počty uživí, v případě extrémního sucha nebo vyjímečné sněhové nadílky se určitě zasáhne, aby zvířata nestrádala. Jedná se o zubra a plemeno koně a skotu (zpětně šlechtěný pratur), kteří jsou schpni se o sebe jinak postarat.
Nyní je takovýchto rezervací v Česku tuším 13, další mají vznikat. Odchovy kam umisťovat je. 
Prohlédňete si na stránkách fotky, jaká krásná krajina vznikla.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 02.02.2025, 12:42:09 xxx.xxx.171.143

A smí tam také lidé?  Protože proč by to místní měli podporovat, pokud to zasahuje do míst, kam chodili třeba na procházky apod? To je to samé jako protesty proti přeměně z chráněného území na národní park.

Xerxova
Xerxova 02.02.2025, 13:04:14 xxx:xxx.c5b:ec7
drvodelkafialova:

A smí tam také lidé?  Protože proč by to místní měli podporovat, pokud to zasahuje do míst, kam chodili třeba na procházky apod? To je to samé jako protesty proti přeměně z chráněného území na národní park.

a to je problém - do většiny obor je vstup zakázán (čest výjimkám). I tam, kde jsou vypuštěni exmoorští koníci a další velcí kopytníci to nelze (klidně bych tam zakázala vstup se psy, ale proč tam nemůže vést vyznačený chodník…). Několikrát jsme ohrady obcházeli - koníky i zubry viděli (většinou z dálky) . Při výletech do Milovic jsme tam ale mnohem více zblízka potkali daňky, divočáky či srnčí. A bez plotu. Takže místní z velkých sídlišť chodí po rozbahněných chodníčkách, rozsáhlé louky a lesíky kolem mají za plotem. 

Péče o krajinu lze dělat i přeháněním stád (holt s pasákem bez plotů) - třeba takový Oblík je ukázkový a co kytiček tam najednou kvete… a turisti tam nevadí.

Ladd
Ladd 02.02.2025, 13:10:12 xxx.xxx.31.121
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 02.02.2025, 12:42:09

Lidé chodí okolo, je to teda již pěknej špacír, stále se to ale ještě obejít dá. Ale je se na co dívat, takové středoevropské safari.
Dříve to byla plocha zarostlá metr vysokou invazivní třtinou křovištní, tou se moc lidí předpokládám neprodíralo nyní je to květnatá křovinatá step.. V plánu byl začlenit tam i lesík těsně u Milovic. To místní nechtěli, pravě, aby tam mohli chodit. 
Zapomněl jsem jmenovat ještě chřástaly, krutihlavy a objevili to i dudci a vlhy. Ty úspěšně hnízdily v norách v zemi jak králíci (žádná kolmá stěna tam není).. Obávám se, že kdyby tam měli lidé volný přístup, nic takového by se nedělo. Spousta lidí by se šla minimálně podívat blíž a rušili by je. Co so budema povídat…, stačí ty marné prosby o nekrmení.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 02.02.2025, 13:19:35 xxx:xxx.d68:5e80

A přesně to je důvod, proč bych to ve svém okolí nechtěla. Hezkých procházek je pomálu a chápu, že lidé nebudou nadšeně tleskat tomu, aby mohli chodit leda po silnici.

Ladd
Ladd 02.02.2025, 13:34:06 xxx.xxx.31.121
»
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 02.02.2025, 13:04:14

Co to vykládáte? Jaké lesíky za plotem?  
Jedíný lesik který tam je právě zůstal volný pro místní. 
Ano cestička kolem může byt po dešti rozbahněná ale rozhodně se nebrodíte bahnem, krom místa, kde to rozjezdí teréňáky. Kdyby byla cestička přes ohradu, byla by po dešti mokrá taky. Nebo by jste ji vyasfaltovala?    

Zvířata jsou vidět někdy z dálky, někdy z blízka, někdy vůbec. S tim se musíte smířit a dojít si na tutovku do Zoo. A vážně jako by jste se šla procházet mezi zubry? Oni by se vám hlavně zdaleka vyhnuli, jen by neměli od lidí klid. Procházet se můžete mezi ovcemi s pasákem. 
Tady jde o to že péče o rozsáhlou krajinu pomocí velkých kopytníků je nejlevnější možnost. Stačí el. ohradnik a zajistit vodu. S ovcemi a s bačou se to nedá srovnat. 
Jo a kytičky přes ohradník vidíte, tak oč jde. Nebýt tohoto managementu, tak by jste se chodila dívat na jednotvárnou plochu zarostlou invazivní trávou.

Ladd
Ladd 02.02.2025, 13:36:43 xxx.xxx.31.121
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 02.02.2025, 13:19:35

Dojeďte se podívat, nebo si na stránkách České krajiny najděte rezervaci bližší.  
Pak dejte věďet.

ančovička (neregistrovaný) 02.02.2025, 14:07:43 xxx.xxx.243.244
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 02.02.2025, 13:34:06

Spuhlasim!!..do takové obory dát volný přístup lidem a psům, tak z těch hnízdících zvířat nic nezbyde…věřím i těm teréňakům…

megi-the-pes
megi-the-pes 02.02.2025, 14:15:19 xxx.xxx.124.197
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 02.02.2025, 11:40:28

Kde že, to absolutně není z mé hlavy, sama ČK o tom mluvila. Pozemky nebyly nikdy jisté, takže se s tím mělo počítat, co může nastat, už se to jednou málem stalo. To sorry.

https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/milovicke-rezervaci-hrozi-katastrofa.kvuli-zpozdeni-uredniku-musi-utratit-tretinu-vzacnych-zvirat

Je fuk, o které zvíře, dálnici, … se jedná. Donekonečna něco odsunovat nejde.
A tak se musí koukat i na vlka, medvěda, paneláky. Teda pardon, teď se jim říká honosněji.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 02.02.2025, 15:06:07 xxx.xxx.171.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 02.02.2025, 13:36:43

Je zásadnírozdíl jet někam na výlet nebo v místě žít. Nedaleko nás jeden zbohatlík vybudoval tohle-   https://www.vylety-zabava.cz/atrakce-zabava/stredni-cechy/15306-hostinsky-volnocasovy-areal#google_vignette

Místní to leda terorizuje, co vím od dostatečného množství známých, ale výletník je samozřejmě nadšený. Jistě je rozdíl mezi oborou, kde se chová daněk a oborou pro velké sudokopytníky. Ale pro místní je to pořád otravná ohrada a jako bonus velké množství cizích lidí, kteřííchodí po dřív klidné vsi, parkují všude a ztrpčují místním život. Takže nevím proč by mě budování podobné věci mělo naplnit nadšením, pokud by to bylo jak se říká za humny. U přespolních to nikoho netrápí.

Ladd
Ladd 02.02.2025, 15:26:16 xxx.xxx.31.121
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 02.02.2025, 14:15:19

Ano, název článku upoutá.
Že to byli v Čt jedině dobře, aspoň se to “prošťouchlo”.
“musí ochránci do konce srpna odvézt, nebo utratit”   Na prvním místě je psáno odvézt
“Šlo by” . - podmiňovací způsob.

Pokud by se mělo se všim počítat dopředu, tak jak to tady chodí, nevzniklo by nikdy nic.  
Psal jsem někde výše, že byly různé tlaky a to i po tom, co se to rozjelo a Česko získalo za poslední dobu jeden z mála kladných ohlasů ve světě, to zmařit.  

Jak jsem psal drvodělce, zajeďte se podívat někam, kde to máte poblíž.

Ladd
Ladd 02.02.2025, 21:31:22 xxx:xxx.b4ad:4db1
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 02.02.2025, 15:06:07

Tak zástupy se do Milovic nehrnou. Ty by se tam hrnuly, kdyby přírodní rezervaci nahradilo zábavní centrum, jak byly snahy. Takže spousta jednodenních návštěvníků a víc pro místní nic. 
Místním lesík v těsné blízkosti Milovic zůstal, mimo to je v docházkové vzdálenosti u Milovic opravdu velký les. No a pak  tam vznikl kus krásné nerušené přirody, která se procházkou po vyšlapané cestičce dá pozorovat. A jako bonus nějaké to zvířátko.
Samozřejmě, každý to chtit mít v sousedství nemusí, že. Proti gustu..

drvodelkafialova
drvodelkafialova 02.02.2025, 21:53:11 xxx.xxx.171.143

Já se určitě plánuju do Molivic podívat. Myšlenka je to pěkná, jen prostě už mě zkušenosti s rádoby ekology dovedly k tomu, že jsem na ně alergická. 

Ladd
Ladd 02.02.2025, 22:25:44 xxx:xxx.b4ad:4db1

Pro všechny koho by to zajímalo. Dejte si na strankách České krajiny do vyhledávače slovo “ transport”. Vyjedou transporty do rezervací, kam se posílala zvířata, třeba najdete nějakou poblíž.
A nebo na strankach Kudy z nudy heslo  “exmoor” nebo “pratur” nebo “zubr”.  Tam by se také měly rezervace objevit, dle druhu, kterým krajinu udržují. 
Třeba na Plachtě u Hradce Králové (zřizovateľ rezervace je město), mají exmoory (exmoorský pony) a protože je to hodně zamokřené, tak buvoly.

Daja
Daja 03.02.2025, 05:43:22 xxx:xxx.fe09:51e0

A já jen taktickou poznámku. Četla jsem, že tady někde v Jeseníkách po strašně dlouhé době se otevře obora pro lidičky. Tak doufám, že ji nebudou zase muset rychle zavřít, známe lidi.

megi-the-pes
megi-the-pes 03.02.2025, 08:38:01 xxx.xxx.124.197
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 02.02.2025, 15:26:16

Vás upoutal název článku, mě to, co říká AV; ČK:
“„Kvůli dlouhodobému suchu je vegetace na pastvinách výrazně méně, než v normálních letech.”
Tohle jsem napsala a Vy mi napíšete, že neříkám celou pravdu.
To samé bylo s napajedlem, plánovali, plánovali, plánovali.

Kam se mám jezdit dívat, mám divočinu na zahradě a 
každý by měl mít. 

A někdo tam teď o víku zajel místo mě. Pěkný bordel. Neziskovka na úklid těch trosek, určitě nebezpečných a azbestových, není? 
To je dost ostuda. Fuj, co to tady máme.
Část je obce, část kraje a část ochránců, ale jiných… 

No jsem ráda, že jsem si zas něco přečetla, žila jsem v omylu, že je už dávno uklizeno, když tam vedle vypustili zvířata.

megi-the-pes
megi-the-pes 03.02.2025, 09:03:19 xxx.xxx.124.197
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 03.02.2025, 08:49:48

Pravda! chovzvirat.cz sebral spojovník na konci odkazu, zkopírujte to takto:

myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2011/Leden---2011/Stavy-srnci-zvere-

Mrchy zrzavý. 😀 Plno zajímavých článků tam je. https://www.myslivost.cz/Denni-zpravodajstvi

Ladd
Ladd 03.02.2025, 19:05:07 xxx:xxx.9a8f:f518
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 03.02.2025, 08:38:01

Abych řekl pravdu, vaše příspěvky většinou nechápu. Vyjadřujete se pro mne prapodivným stylem. Někdy se to pokouším přečíst dvakrát, většinou nedočítám.  V tomto tématu se samozřejmě přečist komplet a pochopit snažím. 
Takže:   
- nedostatek vegetace - začalo hrozit, že by zvířata mohla časem pastvinu vypást. Důvody- byrokratické průtahy v rozšiření plochy u Milovic a v zakládání dalších rezervací a do toho sucho. Nakonec se podařilo oddělit hřebečky a umístit hřebce do jiných chráněných rezervací a s s nimi i hřebce vůdčího. Jak jsem psal, odchovy již začínaly dospívat. Koně  se již tedy nemohli dále množit a k výpasu pastviny fakt nedošlo, ale jak jsem taky psal, i tu byla možnost přikrmovat senem.  
- jezdit se dívat nemusíte, za divočinu chválím, taky taky ji  na kusu pozemku mám.   

- nepředstavujte si, že se zvířata vypustila někam na skládku. Tou třtinou to bylo tak zarostlé a stařinou zakryté, že se to postupně objevovalo jak to zvířata vypásla.. Proč do toho pletete i azbest netuším. Možná mi něco uteklo, teď jak jsme stavěli, tak jsem neměl moc času.   

- napajedlo plánovali - copak mohou za byrokratické průtahy a naschvály? 

- čast je obce,…. - a jako co má bejt?  
Ale co. Kdo chce psa být, hůl si najde.

Ladd
Ladd 03.02.2025, 20:28:54 xxx:xxx.9a8f:f518
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 03.02.2025, 08:38:01

Napsala jste tohle:    
“Dyť byl humbuk kolem malé plochy, že ta zvířata nemají dost jídla a že dokrmovat lidmi je nelze, takže honem honem pronajmout, sehnat pozemky další”.   
A teď uvádíte tuto citaci:    
“„Kvůli dlouhodobému suchu je vegetace na pastvinách výrazně méně, než v normálních letech.”

A to není to samé, takže překrucujete, vytrháváte z kontextu.    
Diskutovat dále nemá cenu. 
Kdo ze sledujících chce, může se na stránky ČK podívat, připadně se do nějaké rezervace zajet podívat.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.