Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 10.03.2024, 21:08:54
Tak dnes jsem vstal a koukám a už sem ho skoro nepoznal chodí úplně krásné už i nohy nemá vytočené opravdu pomohlo tak do budoucna snad pomůže i vám obyčejná gumička na 2oka aby to mělo volný a super. A možná i ty vitamíny pomohli rychlejšímu vyvinu těch kloubu. Děkuji vám moc za radu a pomoc. 🙂
Ahoj, mám takový problém nevíte proč můžou ztrácet peří. Hlavně ty 3 co se vyklubali o 2 dny později jsou každým dnem více a více oškubané nemáte někdo z tím zkušenost z čeho a jak to spravit? Děkuji za info
Odpověď na příspěvek uživatele Patrik z 15.03.2024, 21:33:45
Housata starší ,šikanují mladší,protože se nudí..krmite speciální směsí pro housata,tak to je v pořádku..možná asi také menší housata nepusti nažrat..také jsem někdy pro housata vysela do misky takové to velikonoční osení 😀…rychle roste a husy maji co okusovat.. pšenice,ječmen..ale to hned nebude..budete muset dát menší housata stranou od ostatních…samo to nepřejde..aspoň na čas, aby jim housata neublížila více..
Přidávám se s dalším dotazem ohledně hus landeských. Máme tři husy (líhnuté loni v polovině dubna) + nepříbuzného housera. Před necelým měsícem začaly husy snášet. Ale téměř pokaždé jinde, celkem jsme našli 6 vajec. Netuším, jestli snášely všechny husy, ale jen jedna asi ne, pokud snáší ob den. Zmenšili jsme výběh, aby byla šance, že vajíčka objevíme. Ale po těch šesti, která jsme našli v průběhu jednoho týdne už cca tři týdny žádné. Snažíme se v rámci časových možností husy pozorovat a kontrolovat výběh, ale nic…
Je možné, že jsou husy ještě mladé a víc vajec nesnesou? Nebo to může mít jiný důvod? Mohou ještě po tak dlouhé pauze začít snášet znovu?
Odpověď na příspěvek uživatele JitkaN z 18.03.2024, 19:19:46
Také jsem chovala husy landéské,snáší hodně vajec a také zasednou..ale že by na začátku snášky přestaly snášet,to ne..jaká máte pro ně hnízda?..mají “husnik”?..nebo aspoň zastřešené prostory pro hnízda?..ale s největší pravděpodobností vám vejce kdosi sbírá 😉..nejspíš v noci..😉 .…kuna?..krmite je dobře?..
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 18.03.2024, 22:01:03
Husník mají, s hnízdy jsme si moc nevěděli rady - zadní část husníku jsme rozdělili příčkami na boxy + přidali větší množství suchého listí a sena. ALe tam nesnášely vůbec. Několik vajec leželo jen tak venku a tři v mezeře mezi prkny podlahy v sousedním chlívku, bez jakéhokoli pokusu o stavbu hnízda nebo zakrytí.
Uvidíme, třeba vejce nakonec někde objevíme, ale dochází nám už fantazie, kde hledat ;-)
Odpověď na příspěvek uživatele JitkaN z 18.03.2024, 22:26:18
To máte pravdu..husy si nejraději na hnízdění vyberou to nejhorší místo a tam snáší vejce..také mi to dělaly..řešila jsem to tim,že jsem jim přinesla seno, slámu k hnizdu a ony si hnizdo hezky vystlaly..na husu jsme přiklopili bednu,aby na ni nepršelo😀..a housata vyseděla..jen se jim ta jejich nej hnízda nesmi rušit..
Odpověď na příspěvek uživatele JitkaN z 19.03.2024, 09:04:36
To vypadá spíš na to,že husy nemaji klid, neco je na hnizdech ruší a shánějí stále bezpečné misto..možná na ně v noci něco chodi, napr.kuna…zkusili jste je na noc zavřít (i s houserem) v husniku, kde maji hnizda..dělala jsem to tak,aby tam snášely..zvykly si,mají tam dvě hnízda a i tam zasedly..loni.. husnik mám asi 3x 1,5m..
Odebírali jsme, i proto, že byly na různých místech. Když husy přestaly snášet, jedno jsme po pár dnech vrátili (do hnízda v husníku), ale nepomohlo…
To je špatně ..vejce , popř.posbiraná, musite dát všechna! do jednoho hnizda,když je vezmete,hledají bezpečné misto jinde..přirozený pud sebezáchovy,před predátorem….jedno vejce po čase v hnízdě, je málo..husy nejsou hloupé….jestli i nadále budete mit problemy,je lepsi,koupit líheň a housata vylíhnout tam…škoda oplozených vajec..
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 19.03.2024, 09:53:12
Občas sice někdo píše, že mu landesky sedly, ale většinou jsme spíš našli info, že mají potlačený pud sezení na vejcích, s líhnutím v líhni jsme počítali. Dohledali jsme, že landesky mohou snést kolem 20 vajec každá, první rok jsem čekala spíš o něco míň. Plánovala jsem prvních 25-30 vajec dát do líhně a ostatní, pokud budou, zkusit, jestli sednou.
V husníku (cca 2x4m) jsou zavřené každou noc, jsme na samotě, kuny a lišky nejsou vzácnost, takže nechávat husy nezavřené jsme odvahu neměli.
Zavírání dokud nesnesou jsme zkoušeli, resp. pouštěli jsme před polednem, aby se mohly i napást, ale po třech dnech žádná vajíčka - tj. buď mohou snášet i odpoledne nebo opravdu snášet přestaly.
A tedy představa většího množství vajec na hnízdě, které nepřijaly za své… Protože husy námi vytvořená hnízda neakceptovaly, vypadá to tam jako jinde v husníku, tj. vše je brzy znečištěné trusem. I vejce snesená venku byla hodně špinavá, před měsícem bylo u nás bahno všude. Nechávat vejce venku, kde většinou byla, nešlo - mráz, kuny…Zvažovala jsem v husníku na “hnízdě” nechat cca tři označená nejstarší vejce, že se tam třeba naučí. Nakonec jsem z těch šesti obětovala jedno… ale efekt to nemá.
Je to naše první sezóna, loni jsme naše první husy líhli ze zakoupených NV. Tzn. máme načtenou jen teorii a zkušenosti teprve sbíráme.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 21.03.2024, 13:23:57
No, nechci podporovst pribuzenskou plemenitbu,ale jestli máte pěkné sourozence a hodláte si je letos nechat ma chov, nic se neděje.. stejně už těžko seženete kvalitniho nového housera nebo husy a problém může nastat,že se s cizím nebudou chtít spářit..potřebují čas.. klidně to nechte tak, vejce oplodněná budou,housata budou.🙂…na podzim v klidu cizího housera seženete..
klidně to nechte tak, vejce oplodněná budou,housata budou.
nebo nebudou, nebo vadní, nebo “zdraví” - záleží jakou mají gen. výbavu , jen pokud se "dožijí" pekáčového věku tak nic neprodávejte na chov bez upozornění , že jde o potomky sourozenců…
Se smutkem hlásím že se nic nevylíhlo ☹️ nevím kde se stala chyba, ale 4 housata pípala a dokonce ťukala ale nenaťukala. Jsou tam celá mrtvá. Co se mohlo stát? Vlhkost si líhen hlídá sama, teplota asi taky OK když se vyvinuli až do konce. Líhen se poslední 3 dny už neotáčela a vlhkost se zvedla na 60 %. Při rozbíjení mi ta skořápka přišla neskutečně tvrdá, nemá se jim udělat třeba dírka na pomoc když klubou?
Odpověď na příspěvek uživatele Landeska z 03.04.2024, 10:32:50
To je mi lito,ale ta vlhkost je pro kurata,ne pro husy..husy koncem lihnuti musi mit vlhkost 80-90%…bylo by dobré,předem si o lihnuti hus neco precist..😥