- Příspěvek #148262
- Nahlásit
A jak dlouho chodí do toho velkého výběhu? Třeba si ještě nezvykli a necítí se v něm dobře. Anebo jsou prostě jenom chytré a ví že je jdete zavřít tak mlčí a dělají vše proto abyste je nezavřeli
Zdravím, máme poměrně velký výběh a v něm tři kozy. Trávy ve výběhu se skoro ani nedotknou a jakmile je převádíme večer přes zahradu do malého výběhu, kde mají chlév, zbláznily by se a pasou se jako blázen. Úplně se na trávu vrhnou, přestože je jen o pár metrů vedle než ta v jejich výběhu a roste tam to samé. Ve výběhu mají napadána jablka že stromu - ani se jich nedotknou. Vyběhnou na zahradu a sní jich klidně deset za sebou. Nějaký tip, čím by to mohlo být od vás, zkušených chovatelů (my jsme v začátcích)? Díky 😊
A jak dlouho chodí do toho velkého výběhu? Třeba si ještě nezvykli a necítí se v něm dobře. Anebo jsou prostě jenom chytré a ví že je jdete zavřít tak mlčí a dělají vše proto abyste je nezavřeli
A jste si jistí, že na té zahradě není tráva jiná? Třeba udržovaná, takže hustší, kratší, bez plevelů? Nemají v tom výběhu tu trávu třeba vzrostlou?
Jste si jisti, že se ve výběhu nepasou? Zní mi to, jako když se spokojeně celý den krmily a teď se na tu trávu vrhnou jen proto, že vědí, že jdou domů a budnou přes noc bez trávy. Tak rychle ještě do sebe chtějí něco nahrnout, aby měly co přežvykovat.
Jsou v tom výběhu od jara. Nejdřív byly nadšené z většího prostoru (u chléva mají tak 40 m2, velký je 400 m2). Ale s tím, že jsou chytré a možná se rychle pasou na "zakázaném ovoci, aby nemusely do malého, se asi dá souhlasit. 😁
Ve výběhu je tráva tak 10 cm, někde to trochu spásly, ale nic moc. Na zahradě se ženou do nesekaného prostoru na seno. Ale pasou se i okolo, úplně udržované to tam není, sem tam to vezmeme traktorem, ale plevelu plno.
Možná dělám z komára velblouda, ale prostě jsem čekala, ze v tom výběhu budou mít spaseno víc. A v malém jsem jim vysela trávu, vyrostla tak na 10 cm a tu nechtí vůbec. 😅🙈
Když oni mají i v malém výběhu u chléva trávu. A té vím, že se ani nedotknou. Ale možná se trochu pasou a moc to hrotím. Jen je jedna ze tří dost hubená, přitom mají trávu, seno, granule a výběr ovoce a zeleniny.
No, ve výběhu 20x20 m bych teda opravdu u tří koz čekala, že to bude spasené na drn (krom plevelu). Nedává jim někdo něco navíc? Přikrmujete přes noc senem?
Seno dostávají, resp. dostávaly. Teď týden zkoušíme, jestli se bez sena rozpasou. A zatím to tedy moc nevypadá.
Veterinární testy jsou v pořádku, dle veterináře jsou hubenější, ale zdravé.
Maňas:Seno dostávají, resp. dostávaly. Teď týden zkoušíme, jestli se bez sena rozpasou. A zatím to tedy moc nevypadá.
Veterinární testy jsou v pořádku, dle veterináře jsou hubenější, ale zdravé.
.. pozemek 20x 20 m je pro tri kozy úplně na pastvu absolutně nevhodný..je malý..to je opravdu jen výběh..asi kozy nemáte dlouho a neznáte jejich potřeby a chování😀..na tak malem pozemku se koza past nebude,protože je nečistý.. pošlapany,počurany a samý bobek.k takové trávě koza ani nečuchne, natož,aby to žrala..koza je velice čistotné zvíře...seno maji rády pořád.. jediné řešení bude,trávu nasekat na čisté louce a dát v kárce nebo do jeslí.. a netrapte je hladem nez sena, opravdu se na ušlapane atd.. trávě nerozpasou🤦🤦
Kozy chováme 30 let..😉
..a ještě pár fotek😀
Anonymní:Když oni mají i v malém výběhu u chléva trávu. A té vím, že se ani nedotknou. Ale možná se trochu pasou a moc to hrotím. Jen je jedna ze tří dost hubená, přitom mají trávu, seno, granule a výběr ovoce a zeleniny.
Nepišete,kolik jim dáváte obilí..dost podstatné krmivo..v granulich bilkovin moc není.. asi proto jsou hubené..já kozám dávám 2x denně asi po 1kg - ráno i večer, šrotovanou směs .. ječmen,trochu pšenice, trochu kukuřice,granule.. každá koza 2 kg denně i víc😀..
Máte kozy odčervené?..hubenost a nechutenstvi můžou způsobit vnitřní paraziti..
Jo, to mě nenapadlo, že koza bude “mlsná” a znečištěné trávy se nedotkne. Koně to tolik neřeší, a když nemají, co, pasou, co je…
Buggyra:Jo, to mě nenapadlo, že koza bude “mlsná” a znečištěné trávy se nedotkne. Koně to tolik neřeší, a když nemají, co, pasou, co je…
No já nevím, koně trávu kolem bobků taky nežerou.
Buggyra:Jo, to mě nenapadlo, že koza bude “mlsná” a znečištěné trávy se nedotkne. Koně to tolik neřeší, a když nemají, co, pasou, co je…
Jj, neřekla bych, že je koza mlsná,ona je opravdu velice čistotná..nic špinavého nesežere..teď mám rajčata a trochu zašpiněne si nevezme,musím je umývat.. stejně si vybírají padaná jabka ze země, z trávy .. závěsné kýble denně vymývám..a s tou pastvou na po…plácku je to úplně vzorový příklad..a paní je chce trápit hladem,dokud tu podělanou trávu nespasou.…ach jo..🤦🤦☹️
Kolem bobků ne, ale zase jsou celkem “čistotní”, a na takovém prostoru by měli dvě bobkoviště a zbytek vypasený.
Ale kozám se ty bobky asi nedají uklízet, to je taky nešikovné. To se v tom výběhu nebudou pást nikdy.
No, tak to koně budou tedy podstatně méně čistotní 🙂 Asi je to tím, že oni jsou prostě typičtí spásači, berou vše ze země a moc vybírat si nemohou, zatímco koza má spektrum té potravy podstatně širší. Jinak tím “mlsná” jsem nemyslela nic hanlivého, prostě “vybíravá”, měla jsem to dát do uvozovek. To se o koze prostě říká proto, že na rozdíl od jiných hosp. zvířat nesežere kdeco.
Ano, to mate pravdu,koza neni ovce,co se pase, koza je zvíře křovinové, keřové..naše kozy se moc nepasou, upřednostňují plnou kárku čerstvě nasekané trávy, listy ořešáku a všech keřů a stromů 🐐🐐 😀
Táta vzpomíná, jak jednou jako děcko v dobré víře uvázal utrženou sousedovic kozu ke stromu. Ten to sice přežil, ale byl naprosto profesionálně ostříhán a omlazen, že do původní velikosti a košatosti obrůstal roky.
Strom byla hrušeň lahvovka - veliké hrušky, měkké, nevhodné na skladování, ale zavařovaly se a dělaly se z nich povidla. No, tak pár let nebyly. 🙂
Jojo, kozy mít prostě nemůžu, těch důvodů se schází čím dál víc. 🙂
Já jsem se u našich nevyzpytatelných koziček naučila myslet o pět minut dopředu.. jedině tak se dá předejít jejich kouskům, které maji promyšlené,aby něco zničily, sežraly a provedly mi něco,z čeho mají velkou radost..jako sežrat pivoňky , jiřiny,astry.., bleskově vyrazit ráno z maštale a okousat okrasnou vrbu,než tam doběhnu apod..😀