Taky jsem byla začínající slepičářka a sbírala znalosti a vědomosti. (Třeba na ifauně 😉)
Plán byl pět slepic, nejvyšší počet byl zatím sedm - občas nějaká zhyne vlastní či cizí vinou. Kurník mám 2x 1 metr, výška dva metry, abych tam mohla pohodlně vstoupit a uklízet. Max.sedmi slepicím postačuje jeden hřad, metr dlouhý, z 5 cm latě se seříznutými hranami, v jedné rovině. Pod hřadem je trusná deska z OSB desky kam trousí a já shrnu trus širokou špachtlí. Když jsem brala noviny, zabalila jsem do novin a vyhodila. Teď tam dávám karton z krabice, po čase vyhodím.
Pod trusnou deskou jsou dvě hnízda - taková krabice z desky předělená na půl - je tam tmavo. Slepice stejně nejraději chodí tam, kde už je naneseno. Občas něco rozšlápnou, když ještě nejsou zpevněné skořápky u mladých. V hnízdech sláma.
Kurník má dveře pro člověka, naproti otvíratelné okno, vedle dveří malá dvířka pro slepice. Stojí na betonovém podkladu, podlaha betonová, podestýlám jen na zimu - listím a trochou slámy. Když mrzne, slepice jsou zavřené, jídlo a voda vevnitř. Voda někdy zamrzne, ale je to jen pár dní v roce. Ráno a večer dostanou teplou. Když jsou krátké dny, taky třeba něco nestihnu, ale to neva, slepice nesou v tomto období méně - přelom listopad do půl prosince. Netopím, nesvítím.
Mají svůj výběh, který jsme zasíťovali proti jestřábovi - sítí na okurky. Pouštíme je do malého sadu, občas jestřábovi nějaká neunikne. Slepice obměňujeme po dvou letech - máme hybridy, černé a kropenaté, pro zpestření green a darkshell.
Krmíme pšeničným šrotem, občas trochu ovsa, kukuřice, slunečnice. K tomu zbytky - rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, luštěniny, polévky, mléko, mléčné výrobky, kosti a zbytky masa. Odpadem ze zeleniny, trávou, ptačincem, jablky. Přidávám skořápky a nutrimix.
Slepice nesou po celý rok, občas nějaká odpočine, ale vejce máme pořád, nestane se, že bychom neměli nic. Průměr tak tři vejce od pěti slepic denně. V létě nesou hodně, v zimě méne.
Kurník je z prken, polystyrén a osb desky. Ano, líhniště pro čmelíky. Čmelíky jsme však měli jen jednou, když bylo v létě dlouhé deštivé období a slepice se nemohli popelit. Za týden bylo po čmelíkách - pečlivý úklid kurníku, odstranění podestýlky, vyluxování, stříkání biokillem, ráno vyhazování novin s milionem napitých čmelíků. Kurník funguje v pohodě dál, slepice čmelíky nemají.
Po dvou letech slepice zabijeme a sníme, koupíme nové. Měsíc jsme bez vajec, ale neosvědčila se nám kombinace starých a nových.