Připomíná mi to husu štajnabašskou. To je kříženec husy velké (Anser anser) a husy labutí (Anser cygnoides).
Prosím co je to za husu na obrázku, má krátký silný zobák
Prosím co je to za husu na obrázku, má krátký silný zobák
Připomíná mi to husu štajnabašskou. To je kříženec husy velké (Anser anser) a husy labutí (Anser cygnoides).
Anonymní:Připomíná mi to husu štajnabašskou. To je kříženec husy velké (Anser anser) a husy labutí (Anser cygnoides).
Stajnbašska, ani labuti to neni..našla jsem ji na guglu,ale nebylo mi jasné,jak se jmenuje..
Viděla jsem kdysi na obrázku husy Tula a tahle jim je hodně podobná.
ančovička:Stajnbašska, ani labuti to neni..našla jsem ji na guglu,ale nebylo mi jasné,jak se jmenuje..
Zadavatel se ptá na druh. Proto ta odpověď s husou velkou a husou labutí protože
Husa labutí (Anser cygnoides) je jedním z předků domácí husy a její krev se nachází v některých plemenech (ne všech). Je to druh hnízdící ve vnitrozemském Mongolsku a severovýchodní Číně. Tato husa je tažná a zimuje ve střední a východní Číně. https://en.wikipedia.org/wiki/Swan_goose
Zadavatel ale jistě chtěl vědět plemeno. Na to by byla lepší fotka ještě z boku…
acher:Viděla jsem kdysi na obrázku husy Tula a tahle jim je hodně podobná.
👍😀..je to husa TULA😀…
Jaj, tady odkaz na husu labutí: https://cs.wikipedia.org/wiki/Husa_labut%C3%AD
ančovička:👍😀..je to husa TULA😀…
Takže zrovna Tula, Asamas a Kholmogory mají původ v huse labutí😉
acher:Viděla jsem kdysi na obrázku husy Tula a tahle jim je hodně podobná.
Souhlasím, na tulskou (resp. jí nejblíže) by mi to sedělo dle hlavy a zobáku také, pokud vím, nic jiného podobný “xicht” nemá. Staré ruské bojové plemeno hus. Druh (zoologicky) předpokládám něco odvozené od hlavně od Anser anser, příměs Anser cygnoides asi také nevyloučím. A jak jsme na východě, rovnou střelím Anser anser rubrirostris.
Jestli Vám jde o xicht, tak zrovna husu štajnabašskou znám takhle: http://www.zooenc.eu/cs/husa-stajnbasska/
O huse tulské a některých dalších bojových plemenech je obecně známo, že je její vznik spojen s přilitím krve husy labutí. Možnost přítomnosti genů husy velké A. a. rubrirostris máte podloženou?
S asijským podruhem z mé strany jen střelba od boku, na základě země původu. Ono však bůhví, odkad zakládající divocí předci byli. Po nějakém slušnějším článku s rozborem genetického původu různých plemen občas zkouším pátrat, zatím bez úspěchu.
A z foto jedinců tuly, co jsou na internetu, tam klasické znaky asiatek, jako nápadně celorůžový zobák, nevidím.
Jinak štajnbaška ano má ten krapet divnější zobák, ale nic v takové dimenzi, jako je na první foto.
Děkuji moc, našla jsem si více fotek a podívala na vaše tipy a pravdu měl ten kdo napsal husa tula 👍 zobák má podobný papouškům.
Kde se u hus vzal ten podbradek? K čemu je?🤔🤔
Tenhlenc lalok
Jestli je to historicky úplná náhoda, že si tak po staletí chováte husy a najednou z nich jsou takové s lalokem, nebo byly speciálně selektované aby se ten lalok ukázal. Nebo kde se vzal?
Anonymní:Jestli je to historicky úplná náhoda, že si tak po staletí chováte husy a najednou z nich jsou takové s lalokem, nebo byly speciálně selektované aby se ten lalok ukázal. Nebo kde se vzal?
Osobně se domnívám, že možné je obojí. Obdobně, jako jsou dneska sklopené, plandavé uši u mnoha psích ras, přestože divocí předci je mají vždy vztyčené - kynolog nejsem, ale pochybuju, že před novověkem byla v psích chovech klapouchost zásadním chovným kritériem.
Sklopené uši se začaly objevovat třeba i lišek u známého pokusu Beljajeva - přestože v jeho chovu bylo jediným kritériem výběru plemeníků klidnost a kontaktnost na člověka, nikoli klapouchost.
Dále, většina dnešních laločnatých plemen domácích hus má (a zároveň na to byla cíleně šlechtěna) velikost a hmotnost několikanásobnou oproti divokým předkům - a na přerostlících se prostě záhyb volné kůže (lalok pod zobákem, či podbřišky na břichu) objeví s vyšší pravděpodobností, a přes cílený výběr a příbuzenskou plemenitbu takový znak pak v populaci dost pevně zakotví.