Aktuálně: 3 870 inzerátů207 417 diskuzních příspěvků18 217 uživatelů

Domácí výroba sýrů

Anonymní (neregistrovaný) 13.06.2024, 11:26:21 xxx.xxx.29.102

….a co se dá v domácích podmínkách líp provídět?

nojo (neregistrovaný) 13.06.2024, 11:45:29 xxx.xxx.35.165

Pasterace je likvidace mikroorganismů za účelem jejich zneškodnění, sterilace je způsob konzervace. Vlastně se prolíná jedno s druhým a jde, nevím, jestli úplně, o výrazy stejného smyslu z různých oborů. Třeba tam jsou rozdíly, já je neznám. 

Ivus
Ivus 13.06.2024, 12:53:05 xxx.xxx.113.99
»
Odpověď na příspěvek uživatele nojo z 12.06.2024, 15:33:29

My teda tvaroh děláme bez syridla. Jak kozi tak kravský. Prostě necháme zkysnout mléko a pak ho zahřejeme (buď málo na měkký nebo víc na tvrdý) a pak to necháme překapat a je to. 

Mleko na výrobu sýrů nepasterizujeme a kysanou smetanu do nich nepřidáváme. 

ančovička
ančovička 13.06.2024, 13:29:25 xxx.xxx.33.128
»
Odpověď na příspěvek uživatele nojo z 13.06.2024, 11:45:29

..pasterizace..šetrné zbaveni se škodlivých mikroorganismů zahřátím, tady mléka ,na 72°C a po několika sekundách se zchladi..sterilizace je zlikvidování všech organismů při teplotách vyšších a po dobu delší,podle surovin(zavařovani  ovoce nebo masa)….Louis Pasteur…

nojo (neregistrovaný) 13.06.2024, 16:51:02 xxx.xxx.97.78

Zbavení se jen škodlivých mikroorganismů je nesmysl. Zbavíte se všech, stejně jako u sterilace. Pasterace probíhá při různých teplotách po různě dlouhou dobu, sterilace taky. 

Jozefčík
Jozefčík 13.06.2024, 17:07:48 xxx.xxx.112.188
»
Odpověď na příspěvek uživatele nojo z 13.06.2024, 16:51:02

No všech ne. Je v tom dost velký rozdíl, jak jsem si omylem kolikrát vyzkoušela. Když jsem u pasterování zaspala a přetáhla jsem teplotu, tak tvaroh ani sýr nevznikl. Kdežto jogurty se dělají z mléka, které prošlo téměř varem 95-100° a zchlazeného na 40°. Zkrátka, je to zajímavá (al)che(y)mie.😁

kometa
kometa 13.06.2024, 17:22:19 xxx.xxx.147.163
nojo:

Zbavení se jen škodlivých mikroorganismů je nesmysl. Zbavíte se všech, stejně jako u sterilace. Pasterace probíhá při různých teplotách po různě dlouhou dobu, sterilace taky. 


Mýlíte se.

Pasterace (pasterizace) je zbavení se patogenních MO. Užitečné baktérie (mléčného kvašení) jsou zachovány a vyrobíte třeba tvaroh. Teploty do 85 stupňů.

Sterilace (sterilizace) je likvidace všech MO. Nevyrobíte nic. A probíhá vždy při teplotách nad 100 stupňů.

nojo (neregistrovaný) 13.06.2024, 19:28:48 xxx.xxx.97.78

Tvaroh vyrobíte, protože užitečné bakterie dodáte nebo tam “přiletí” samy. Nezůstanou tam přes pasteraci. Proto se pasteruje. Sterilace není sterilizace. Dotaz byl na sterilaci, jestli si vzpomínám dobře. Steriluje se i při 65 st. C. Třeba kompoty. 

Aby se dal vyrobit jogurt, také do mléka kulturu přidáte. Nemusíte ho zahřát na 90-100, stačí pasterace, aby tam nezůstaly žádné mikroorganismy. Dodáte ty žádoucí a vyrobíte jogurt. Bez zahřátí ho vyrobíte taky, ale zůstanou tam i jiné laktobacily, což nejsou patogenní organismy, a výrobu jogurtu obvykle naruší. Jogurt potřebuje jen Lactobacilus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Ty u nás v prostředí nepřežívají, musí se dodávat na rozdíl od jiných, které jsou u nás běžné. Laktobacily se prostě vyskytují i v našem prostředí, ale jsou podle podmínek různé.

Jozefčík
Jozefčík 13.06.2024, 20:59:52 xxx.xxx.112.188
»
Odpověď na příspěvek uživatele nojo z 13.06.2024, 19:28:48

Přiznám se, že jedu dle osvědčeného receptu, takže se toho držím. A očkuju z Hollandie či Activie. Jogut z té spešl sypé  kultury mě neoslovil. Každopádně, konzumuji a zpracovávám pouze “bezpečné” tj tepelně ošetřené mléko.

nojo (neregistrovaný) 13.06.2024, 22:41:53 xxx.xxx.47.160

To máte jedno, jestli dáte kulturu sypkou nebo z kelímku. Pořád jsou to bakterie, které přidáváte do mléka bez mikroorganismů. Také z Jihočeského jogurtu ve skleničce je dobrý.

kometa
kometa 14.06.2024, 09:12:26 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele nojo z 13.06.2024, 19:28:48

Tvaroh vyrobíte, protože užitečné bakterie dodáte nebo tam “přiletí” samy

Jde to i bez přidání. Ale je to 50 na 50.

nojo (neregistrovaný) 14.06.2024, 14:34:07 xxx:xxx.4082:9e81

Nejde to bez přidání dobrovolného nebo nuceného. Bez bakterií tvaroh nevyrobíte. Ale asi to myslíte tak, že k mléku nic vědomě nepřidáváte. Ono se tam stejně dostane, čemu se tam daří. Mléko máte otevřené, může k němu vzduch a kde se jednou něco s laktobacily dělalo, vydrží tam po dlouhou dobu. Ani o tom nevíte. 

Když je mléko pasterované, je větší pravděpodobnost, že to bude trvat déle nebo se kysání zvrhne špatným směrem. Píšete 50:50, já jsem to nezkoumala, ale třeba jo.


Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.