Chtěl bych začít s chovem králíků velkého masného plemene. Chtěl bych vědět jestli ke směsi je třeba králíky něčím dokrmovat, nebo jestli jsou granule jako kompletní strava. Dále bych chtěl vědět jaká je orientační krmná dávka pro tyto plemena.děkuji.
Ke granulím se vždycky krmilo seno. Možná ne u mazlíků, ale u užitkových králíků ano. Ráda se nechám poučit, pokud se něco změnilo nebo pokud někdo chová užitkové králíky skutečně jen na granulích.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 31.08.2023, 12:07:41
užitkový granule jsou dělaný jako samostatná strava. hlavně ty s antikokcidiky, koncentrace je spočítaná na příjem sušiny, pokud králík žere cokoliv ještě k tomu, tak je poddávkovaný, což je v lepším případě k ničemu, v horším to vyrábí rezistentní formy parazita.
Tak granule s léčivy jsou jasné… Ale normální výkrmové granule? Že by tohle složení nepotřebovalo přidávat seno? Složení: Pšeničné otruby, sladový květ, slupky ze slunečnicových semen, cukrovarské řízky sušené, vojtěšková moučka, travní moučka, oves, ječmen, řepkový extrahovaný šrot (moučka), žitná mouka krmná, uhličitan vápenatý, řepná melasa,chlorid sodný, vinázy Může být, rozhodně nejsem profík, já se ráda přiučím, ale přijde mi to divné.
U granulí s léčivy je to jasné..ničím neředit a krmitka stále plná.. spíš zásobníky pro rychlý výkrm třeba králíků hyla.. já krmim granule bez leciv, takže směs.. ječmen, ovesné vločky,granule ..a seno..
Dnes už i velkochovy,pokud nechtějí cpát králíky granulemi s léčivy,se přiklání k restrikci krmiva u mláďat,přidáváním sena,slámy hlavně samicím po porodu a s mláďaty.
Jenže králíci ve velkochovu jsou intenzívně využíváni a tomu se musí přizpůsobit i krmení.V drobnochovu se připouští kolikrát do roka.Většinou 2x,někdo 3x,ale někdo jen jednou.Pokud budete krmit jen výkrmové granule,pochybuji,že si někdo pro pár samic bude kupovat ještě granule pro chovné králíky,tak je máte řádně vykrmený a těžko nebo taky vůbec připustitelný a zabřevnuvší.
Rád bych otevřel otázku soli ve výživě králíků. Sůl patří mezi minerální doplňky. Přidává se pry i do kompletních krmných směsí. Literatura zmiňuje, že králík by měl denně dostat 2 g krmné soli.
Řešíte to nějak ve svých chovech králíků? Třeba rozpouštěním soli ve vodě? Děkuji.