Dobrý den, je to asi 14 dní, kdy u nás zmizely vlaštovky. Máme na dvoře několik hnízd a ze dne na den, všechno pryč. Ani ve vesnici žádnou létat nepozorují. A žádné houfování na drátech, nic takového. Jeden den plný dvůr, druhý ani pírko. Touhle dobou minulá léta měly ještě touhle dobou v hnízdech mladé a letos takový úprk. Much mi přijde dost. Nevíte někdo, co by to mohlo způsobit?
No asi jak kde ale u nás nemeli ten závěr vůbec lehký. Druhé hnízdění zasáhlo do období dešťů a ve 2 hnízdech že 3 uhynula mláďata. Takže už neměli důvod se tady držet když jim odpadla péče tak letěly o něco dřív do teplých krajin. U nás teda ještě sem tam vlaštovku zahlédnu ale jsou pryč o něco dřív než běžně to je pravda.
No asi jak kde ale u nás nemeli ten závěr vůbec lehký. Druhé hnízdění zasáhlo do období dešťů a ve 2 hnízdech že 3 uhynula mláďata. Takže už neměli důvod se tady držet když jim odpadla péče tak letěly o něco dřív do teplých krajin. U nás teda ještě sem tam vlaštovku zahlédnu ale jsou pryč o něco dřív než běžně to je pravda.
Taky mi přišlo, že zmizely ze dne na den. I jiřičky. Žádné posedávání na drátech se nekonalo. Vaše vysvětlení zní logicky.
U nás taky ještě jsou. Není to tak dlouho, co jsem “nadávala” druhý půli, ať jede ešče vopatrnějš, než jede -a to už jsme skorem stáli 😀 , páč mladý řádili nad silnicí jako pitomý a dělali ty svý akrobatický předváděčky. Hezky se na to koukalo, ale moc u toho nepřemýšleli. Tak jsme domů dojeli na slimáka 😀
U nás už jsou jiřičky i vlaštovky také pryč, dříve než obvykle. Odlétají od nás běžně v druhém zářiovém týdnu a některé “opožděné” dokrmovaly mladé ještě ve třetím. Letos v některých hnízdech jen jedna snůška. Bylo i mnohem méně hmyzu než v jiných letech. Navíc deštivé počasí. Úhyny mláďat na hnízdech byly vyšší než v jiných letech.
Tak vida, někde ještě dělají radost a nám zmizely tak brzo. No, ne že by se nestalo, že odletěly dříve, ale bylo to třeba poslední srpnový týden a několik dní před tím už posedávaly na drátech a hlasitě štěbetaly. A teď mi zarazilo, že zmizely tak brzy a jak pára nad hrncem. Mouchy bohužel nezmizely, těch tu máme pořád dost.
Do jižní Afriky létají jiřičky, vlaštovky do západní. Mjnulý týden jsem je ještě viděl (byly na tahu). Minulý rok poslední odletěly 28.9 (jeden pár + mladé). Dnes v 19,05 letěly husy na jih. Okolí Uh. Brod.