zvedavec:žito je jačmeň?
Ne ne žito je něco jiného. Ječmen používám šrotovaný ale žito mě zajímá. Proč by vadilo?
Dobrý den, mohou slípky dostávat žito? Celé nešrotované. O žitu se nikdy moc nemluví.
nemluví, protože je zcela nevhodné.
žito je jačmeň?
zvedavec:žito je jačmeň?
Ne ne..
zvedavec:žito je jačmeň?
Ne ne žito je něco jiného. Ječmen používám šrotovaný ale žito mě zajímá. Proč by vadilo?
žito je žito, nevím, jak tomu říkají slováci, ale je to jiná květina, odlišná od ječmene
vadí, protože je velice špatně stravitelné, obsahuje hlavně neškrobové polysacharidy, což je pro drůbež nestravitelná vláknina, která na sebe váže vodu, takže zvyšuje podíl vody v trusu, zhoršuje zdraví střev, predisponuje k nekrotické enterititě, jsou tam taky inhibitory trypsinu, aby byla stravitelnost ještě horší
prostě tohle nechcete, je to krmivo pro drůbež co jí spíš vezme než dá
Žito -slovensky raž.
Ono dříve bylo žito nazýváno i v Čechách rež, dnes toto označení připomíná už jen Režná, která je z, nebo byla, z žita vyráběná.
vďaka
zvedavec:žito je jačmeň?
Žito je žito a ječmen je ječmen. Ani jedno pro slepice nic moc.
Anonymní:Ne ne žito je něco jiného. Ječmen používám šrotovaný ale žito mě zajímá. Proč by vadilo?
Ječmen pro slepice je stejně nevhodný jako to žito..i šrotovaný...pro slepice na dobrou snášku používejte granule a když, tak pšenici..
Myslím,že žito v Čechách bylo žito,ale na Moravě se nazývalo ryž.Proto Prostějovská režná
Režná mouka, režný (tmavý) chléb, běžně používané v první polovině minulého století i v Praze a okolí. Pro mou babičku tedy zcela určitě. Fakt je že takový chléb byl obecně vnímán jako sice dostupnější ale méně kvalitní oproti bílému.
acher:Myslím,že žito v Čechách bylo žito,ale na Moravě se nazývalo ryž.Proto Prostějovská režná
Rež, ne ryž. Jsem z Moravy.
Anonymní:Rež, ne ryž. Jsem z Moravy.
Já se nehádám,jen co vím o Prostějovské starorežné.
Citace z popisu produktu.Jestli je to tam špatně,nevím.
Její receptura pochází z druhé poloviny 17. století, kdy se stal majitelem domu (Palírna U zeleného stromu) Michael Storch. Ten šikovně spojil svoje znalosti lékárníka a vinopala a na svět přišla kořalka ze žita, kterému se na Moravě říká ryž. Jazykovým přechýlením tohoto výrazu se dostaneme logicky k názvu režná, později starorežná. Tato lihovina, vycházející ze základů původní receptury, se dodnes vyrábí z jedenácti bylin, koření a semen, z nichž nejdůležitější je anýz. Je to vonné koření, aby voněl i náš dech, má povzbuzující účinky, podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, pomáhá při dýchacích potížích a dokonce prý pomáhá vylepšit pleť a povzbudit mužské vášně. Proto je anýzovka od počátků své prostějovské výroby považována právem za všelék.
Tak to by mě zajímalo, kde je pravda. Taky se nehádám, ale tatínek pocházel z hanáckého statku a žitu říkal rež. A já už taky leccos pamatuju a znám rež. Třeba se to trochu liší kraj od kraje. Každopádně selpicím nekrmit ani rež, ani ryž, ani žito.
Lišilo se to kraj od kraje. 🙂
Někde rež, někde ryž, někde raž. Lidi si i tak rozuměli. 🙂
Ahoj komunito, mám možnost sehnat žitné otruby, které bych chtěl přidávat kachnám do míchanice, to je taky blbý nápad nebo to by mohlo být? Děkuji, Kosík
to je úplně hloupost, proč byste drůbeži chtěl přidávat do krmení něco, co je jen vláknina?
zaplácnou si žaludek a užitkovost nula.