Pokud na mléko není zvyklá už samice,tak je to nejlepší způsob jak o samici a mladý přijít.Chovám králíky přes 50let,mléko jsem nikdy nedávala. Vždy stačilo kvalitní krmení a dostatečné napájení.V dnešní době se dělají granule pro kojící samice,mláďata,dokonce i mléčné granule.Navíc mléko v teple rychle kysne.
Dobrý den, je výhodné dávat samici s mladými místo vody mléko? Kravské?
Místo vody určitě ne..mléko je potravina..mléko se davat králíkům může, ale kravske ne..vhodné jsou mlecne granule..viz.acher..my mame kozy ,tak mladym davam kozi mleko,to je v pořádku..a vodu samozrejme stále..a milují krmné ovesné vločky,obsahují hodně bilkovin..
Samice má po okocení oslabené trávení a jakákoliv změna v krmení vám může samici odrovnat . Kravské mléko není vhodné . Byla to moje první zkušenost před 45 lety . Používejte kvalitní krmení a pokud je samice v dobré kondici bez problému je odchová .
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 28.08.2023, 19:18:30
Já jsem videla dost velky úspěch v růstu mladych králíčku,pokud jich bylo hodne v hnízdě..samice s 8, 9 mladymi byly často pronásledovány malymi, chtěli stále pit ..když dostali kozi mléko, za dva dny se ho naučili pít,pije ho s chuti i samice..pronásledování matky přestalo..spokojenost.. dělám to tak ,co máme kozy a králíky..mléko piji klidne do pěti měsíců 😀..dokud to baví mě..
Samici na podporu tvorby mlieka skor ovsene vlocky.Mlieko namusi ktaliky zabit, ale ani nijak pomoct pri tvorbe mlieka.
Ano, ovesné vločky u nás dostávají králíci , kozy i občas trochu i slepice😀..kozí mléko nemusi podpořit tborbu mleka u damice,to určitě dobré krmeni a ovesné vločky..ale pro mlade mam léty vyzkoušené kozi mléko..milují ho a dobře rostou..ovesné vločky ,granule,dostávají samozřejmě..
Krmím kojícím samicím granule Králíček od Pohledských Dvořáků s vločkami a mladý také samici nijak nepronásledují a dobře rostou.Letos tu mám i 7 mladých u tříslačky,což je malé plemeno s váhou do 3 kg.
No, se zájmem jsem pročetl celou diskusi a napadlo mě jakým mlékem se tedy napájí mladé které samice opustila? Vim že babička kdysi mladé králíky krmila injekční stříkačkou a mlékem a že i dnes se to doporučuje ale zde se píše že kravské ani kozí mléko není vhodné, tak jaké potom?
Udává se,že nejlepší je mléko pro koťata. Za mě je ale nejlepší je dát k jiné samici. Jinak za mě vynaložené úsilí s umělým odchovem neodpovídá výsledku.
Kdysi jiná možnost nebyla . Nejlepší pro králíčata je mléko pro koťata , jak píše acher. Výsledek je nejistý . Před třemi lety mi zašla samice hned druhý den po okocení . Z devíti jsem odchoval dva .