Arosek: Labradora do kotce prosim ne. Zadneho retrievera. Oni si sice zvyknou, ale to co dela retrivra retrivrem se tim proste zabije. Fakt potrebujou byt s rodinou, fakt potrebujou lezet u nohou pri sledovani televize, motat se v kuchyni a hlidat dvere od hajzliku …
Vzdycky, kdyz mi nekdo rika ze si retrivr v kotci a na zahrade sam zvykne, tak je poslu projit se do satelitu u vetsich mest. Na pulce zahrad sedi labik nebo goldik. Sam, ceka az s enekdo vrati a pri pruchodu vratka/barak ho aspon dvakrat pohladi, nez se za panickem zas zavrou dvere a pes zas bude cekat na cestu zpatky … temhle psum se kouknete do oci, pak prijedte ke mne a kouknete do oci mejm psum … ten rozdil vidi i laik.
Cest vyjimkam.
Jinak co se tyce vyberu plemene … iluze o lidech a jejich inteligenci jsem ztratila uz davno.
Rok 2005, fenu mi na ulici sestrelila prave Argentina. Pani z dalky volala “Ona je hodna, ona dela canisterapii…” No, skoncilo to malem vykouslym okem. Pani nechapala, ja po pul roce ano - jela jsme se svymi psy na prezkouseni CT a rozhodci mi vypravel jak rok pred tim vyrazil pani s fenou argentiny, ze fena na to nemela. Nechtela kontakt s cizima lidma, nechtela kontakt se psy, vadil ji hluk … rozhodci ji rekl, at si vybere bud jine plemeno (vhodnejsi), nebo aspon jineho jedince, protoze ne kazdy na to proste je. Pani zasek, ze ona bude mit prvni CT Argentinu v CR … no, udelala zkousky jinde, kde to netocej pres povahu psa, ale pres cvicakovskou poslusnost. No a fena se z toho v podstate zcvokla, ze ji tlacej nekam dke je ji nekomfortne. Pak pokousala i panicku a snad pry i nejake klienty … Jo, ambice …
A druhy, pro me nezapomenutelny priklad.
Jdu se svoji puvodni 4 jeste v Praglu, tusim rok 2008. Psi nauceny ze u silnice se ceka. Mirny kopecek dolu, cca 400 metru, vzdy dvacet metru trava a pak silnicka a zas trava … pokazde kdyz dosli cokolni na travu cuchali si, jak se doslo k silnici, hezky k noze a prejit v klidu. A porad dokola.
Dole pod kopeckem na to s hubou dokoran koukala mada, na jojosnure vzpinajici se hladkosrstej foxl. Pani v uzasu, prej jak jsme je to naucila … ze ten jejich deb..il jen zdrha, doma nici, steka, z voditka to pustit nejde, …
Na muj dotaz z ni vypadlo ze pes jde na spagate rano ven na 10 minut, odpoledne na celych 20 a vecer na 10. Pes z pracovni linie, od myslivce … Jo, chovatel by tez zaslouzil pres usta ze jim to prodal. Ale madam nestatsna, pry co s tim. Ze se jim pes libil, ze je hezky barevnej, hladkosrtej a akorat velikost, proste ideal do panelaku. Nejak se ji nelibila ani rada na vyrazne navyseni pohybu a treninku psa, ani moznost dat psa radeji pryc a poridit mopsla na baterky. Tak nevim jak to s nim nakonec dopadlo.
Lidi si porizuji psa jako doplnek - aby jim ladil s fasadou, s kabatem (oboji mi rekli zajemci o stene od nas), ze se jim lidi na fotce, ze takoveho nikdo nema, ze … a ze pes ma nejaka plemenna specifika a neni to vec kterou v pondeli pouziju a v utery dam do skrine protoze ted se mi nehodi, to jim nejak nedocvakava ☹️
Oni i ty kolie se nedoporučují do kotce, ale znám případy, kdy to fakt skvěle funguje a pes je spokojený. Ale nefunguje to tak, že je pes celé dny na zahradě sám. Naopak jsou s nim pořád ti lidi venku a pouští ho i domů, jen na noc je venku v kotci. Alespoň má labrador na to uzpůsobenou srst.
Ono jen málo psů dá přednost venku před domem. Přijde mi, že pastevcům třeba vyhovuje být fakt venku i bez majitele. Ale to rozhodně není pes pro běžné lidi, co chtějí pejska, co si bude hrát s každým a bude milovat všechny cizí lidi.
Pak znám borderku, která je pořád volně na zahradě a nikdy jsem tam s ní neviděla lidi a ze psa je magor no. ☹️