Dobrý den, jenom se chci zeptat, kdy je nejlepší termín pro kastraci mladého kocourka? V kolika měsících a zda nevadí tyto venkovní vedra? Děkuji. Norbík
S věkem asi poradí více zkušenější, “náš” kocourek - je původně sousedů, ale bydlí i u nás, byl kastrován, když začal značkovat, to mu bylo osm měsíců. Ale ty vedra určitě pro hojení úplně supr nejsou. Pokud není zbytí, tak je jasný, že se musí /taky jsme museli na operaci s naší fenkou/, ale pokud lze termín odsunout, je hojení bez veder určitě mnohem lepší.
Dobrý den, jenom se chci zeptat, kdy je nejlepší termín pro kastraci mladého kocourka? V kolika měsících a zda nevadí tyto venkovní vedra? Děkuji. Norbík
Viz Zrzavci.
Kocouři se většinou kastrují ve věku, kdy začnou smrdět, což je těch cca 8 měsíců. A vedra nejsou ideální. Ono obecně je vypozorováno, i u lidí, že se hůře hojí rány v létě a v zimě. Stejně jako třeba pohybové potíže - ty se zase zhoršují na jaře a na podzim.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 25.08.2023, 18:38:41
K tomu dodám, že mě chovatelka tvrdila, že podle,,posledních zjištění" prý je nejlepší co nejdřív. Asi nějaká USA studie. Řekla jsem jí, že mě to nezajímá a moje zkušenost s předchozím kocourem je úplně odlišná - byl kastrovaný v roce, tedy 12měsících a v 11letech, po vážném úrazu mi veterinář říkal, že kastrovaného briťáka s tak zdravýma močovýma cestama, výsledkama ještě neviděl
1/ Tu informaci o časnější kastraci kocourů jsem taky zachytila. Ale jistá si nejsem. Není mi jasné, jak souvisí kastrace s průchodností močových cest. Přestanou se vyvíjet? Proč? Nevíte někdo?
2/ Náš obyč. kocour byl taky vykastrován v cca 8 měsících. Bude mu 14 let a pořád je fit. Ven nechodí (bydlíme u silnice).
On je vlastně div, že pustí ven nás… když u něj už bydlíme, že… koná přísný dohled.
1/ Tu informaci o časnější kastraci kocourů jsem taky zachytila. Ale jistá si nejsem. Není mi jasné, jak souvisí kastrace s průchodností močových cest. Přestanou se vyvíjet? Proč? Nevíte někdo?
2/ Náš obyč. kocour byl taky vykastrován v cca 8 měsících. Bude mu 14 let a pořád je fit. Ven nechodí (bydlíme u silnice).
On je vlastně div, že pustí ven nás… když u něj už bydlíme, že… koná přísný dohled.
ad1) Ano. Pohlavní hormony mají vliv na vývoj vývodných pohlavních cest, tedy i penisu. Aspoň tak nás to na škole učili, že je to riziko rané kastrace. Navíc u samců obecně je močová trubice zahnutá a v té “zatáčce” se kamínky rády zaseknou. A kočky obecně zase mají sklon k tvorbě močových kamenů (málo pijí, rekce na stres).
Ale na druhou stranu kolegyně říká, že kastrují i mladé kocourky a prý to nevadí. Otázka, jestli mají v ordinaci dostatečně zpětnou vazbu.
Já jsem vždycky čekala, dokud to šlo.
ad2) Můj kastrát má 18 let. Pravda, trápí ho ledviny, ale to s kastrací nesouvisí.