U skotu s pastruky zpravidla není žádný problém. Předpokládám, že se vyřazují hlavně kvůli automatizovanému dojení.
V malochovu je to nesmysl, vyřazení jednoho kusu je obrovský zásah do chovu a povaha, snadnost porodů atd. jsou mnohem důležitější než hypotetický problém s pastruky.
U skotu s pastruky zpravidla není žádný problém. Předpokládám, že se vyřazují hlavně kvůli automatizovanému dojení.
V malochovu je to nesmysl, vyřazení jednoho kusu je obrovský zásah do chovu a povaha, snadnost porodů atd. jsou mnohem důležitější než hypotetický problém s pastruky.
Ne, vyřazovaly se kvůli vyššímu riziku mastitid. Ono těch automatických dojíren zase tolik není.
V čistokrevném chovu je to vyřazovací vada. Je dědičná po obou rodičích a může se projevit i v dalších generacích,po rodičích bez pastruků. Měla jsem údernici s miniaturním pastrukem a nádojem 6lt. Z chovu jsem jí vyřadila,ale měla jsem jí na mléko a bez problému. Její pastruk vypadal jak malá bradavička.
Čemu to vadí (u skotu)? Naše tele ho asi má (má jako 5 cecíků, z toho jeden menší). Zatím nám všichni řekli, že to je vpohodě a že to ničemu nevadí, že prostě bude nefunkční. Velká kráva máma má normálně 4.
Čemu to vadí (u skotu)? Naše tele ho asi má (má jako 5 cecíků, z toho jeden menší). Zatím nám všichni řekli, že to je vpohodě a že to ničemu nevadí, že prostě bude nefunkční. Velká kráva máma má normálně 4.
Viz výše (ančovička a roklanka). Potencionální riziko mastitid. Nežádoucí i z hlediska chovatelského.
Odpověď na příspěvek uživatele Ivus z 23.08.2023, 13:13:40
Múže být nefunkční,ale taky nemusí. Je jedno ,jestli se jedná o skot ,nebo kozy. Když jsem zakládala stádo ,netušila jsem ,že plemenářka toho stáda pastruky neřešila. Trvalo mi víc jak 10 let,než jsem je vymítila. Narodila se mi i kozička s rozdvolenými struky a určitě by funkční byly. Je zvýšené riziko mastitd a je lepší se problémům vyhýbat.
Viz výše (ančovička a roklanka). Potencionální riziko mastitid. Nežádoucí i z hlediska chovatelského.
Nechtěla bych - u nás kozu- s pastruky..může se časem něco nežádoucího vytvořit, po porodu hrozí mastitida..ale i z estetického hlediska..nějak by mi to vadilo.. a je to dědičné, jen problémy..viz.roklanka👍