Děkuji moc, takže Wolfsblut jsou kvalitní granule, které nejsou extrudované zlo, přinejhorším se to dá krmit pokud člověk nemá kapacity na barfovani. ?
Já přepisovala, co říká Megí, ne co si myslím já.
Psa nemám už přes čtyři roky, takže některé moje poznatky můžou být zastaralé. Snad to kdyžtak někdo uvede na pravou míru.
Pes je masožravec. Proto by ve složení mělo být vypsáno na prvním místě maso, a to přesně jaké to maso je. Čerstvé maso má více vody než sušené, proto si z procentuálního obsahu cca půlku procent můžete odečíst.
Produkt živočišného původu může být už všelijak konzervován, stejně jako moučka, proto potřebujete, aby tam bylo maso a ne něco jiného.
Obiloviny - některým psům sedí, jiným ne. Musíte znát svého psa a vědět, co je pro něj dobré. Z definice to není špatná položka.
Luštěniny - jsou levnější než maso, ale hůře stravitelné, ovšem zvyšují v analýze množství bílkovin. Čím méně bílkovin, tím lépe (bavíme se o zdravém psu).
Ostatní složky - zelenina, ovoce, kolagen, vejce, mléko, řasy… V podstatě pokud máte psa venku, od jara do podzimu se napase sám, není moc třeba to prožívat a zohledňovat. Stále mluvím o zdravém psu, který není alergický a nemá žádné problémy.
Kolagen je na klouby, oligosacharidy podporují trávení, vejce obsahují nejlépe stravitelné bílkoviny, řasy jsou na čištění zubů, ale fakt neplatí, že čím víc tam toho je, tím lepší ty granule jsou. U zdravého psa to fakt nemusíte řešit.
Konzervace - pokud není jednoznačně napsáno, čím jsou granule konzervovány, předpokládám nějakou echt hnusnou chemii. Tady Wolfsblut vede, protože uvádí přírodní konzervaci bylinkami a vitamínem E; na druhou stranu to znamená, že načatý pytel by se měl poměrně brzy skrmit. Není možné si ho sušit třeba půl roku, prožerou ho plísně.
Čím přesněji je složení uvedeno vč. procent, tím větší máte představu, co ten pes vlastně dostane do misky. Tam, kde není procentuální zastoupení uvedeno, tam je na prvním místě uvedeno nejvyšší množství, na druhém druhé nejvyšší a tak dále, až se dostaneme k poslední položce, které je v krmení nejméně. Tudíž lze rozišit pořadí, což orientačně pomůže ve stanovení množství. Pokud máte na prvním místě např. brambory (20 %), sušené hovězí maso (18 %), sušené kuřecí maso (18 %), tak víte, že masa je celkem víc, než brambor. Pokud máte ale uvedeno pouze brambory, sušené hovězí maso, sušené kuřecí maso, tak brambor může být klidně i násobně více než masa celkem.
Tuky vždy musejí být uvedeny přesně, kuřecí tuk nesmí být samostatně konzervován, méně přesně uvedený tuk (např. drůbeží) může být konzervován samostatně a tím pádem se to nemusí napsat na obal konečného výrobku.
Analýza - měla by odpovídat obecným požadavkům na danou kategorii psa a také požadavkům Vašeho psa. Můj např. snesl opravdu hodně tuku, naopak málo tuku mu vyloženě vadilo. K málo tučným granulím jsem mu musela dávat kus špeku, jinak měl pořád hlad. Zohledněte také poměr vápník:fosfor.
Místo výroby - některé firmy mají lepší pověst než jinou. Většinou je to oprávněná pověst.
Stát výroby - různé státy mají různou legislativu i v rámci EU. Obecně je evropská legislativa lepší (tj. přísnější) než americká nebo kanadská, a všechno je lepší než legislativa asijská. Jiná krmiva než ta, která jsou vyrobena v Evropě, bych vůbec neuvažovala; nestojím o to, abych kupovala přejeté pět dní staré mršiny mývalů semleté do krmiva.