Milovníků exotického ptactva je tu dostatek, ale má někdo za koníček pozorování volně žijícího ptactva? Já rozhodně ano, a nejoblíbenější jsou vlaštovky. Nový krátký dokument vyšel na České společnosti ornitologické, pojďme se na něj podívat a budu rád, když se přidá někdo další s videem klidně o jiném ptactvu.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 21.08.2023, 14:29:59
🙂 Bylo to ftipný, vypadalo to jak mladej pár, kterej si vybírá bydlení 😀 ona měla jasno, kterej trám to bude, on furt ešče poletoval a zkoumal, kde by to bylo nejlepší a ona už pak nadávala 😀. Škoda, že jim to člověk nemůže takhle pěkně dopřát. Je zvláštní, že ač by měli kde pod střechou hnízdo postavit, tak tam ho nepostaví. U sousedky naproti ano (ta je hodná, přidělala na barák poličku, aby jim tam mohla nechat hnízdo a nemít posejřenej barák 😀 ), ale u nás ne. A nebyla tam hnízda, ani když jsme se nastěhovali, že by třeba člověk myslel, že psi vadí, nebo kocour vadí.
Dnes se podíváme z blízka na další klenot naší přírody. Datel černý je největší datel Evropy. Jde o stálý druh a hned na úvodu videa můžete slyšet jeho typický hlasový projev, který vždy prozradí jeho přítomnost v krajině aniž by byl třeba vidět.
Dnešním druhem bude další pěvec - konopka obecná. Je poměrně nenápadná, velikosti vrabce. Hnízdí v našich zahradách v jehličnatých stromech. O její přítomnosti, hnízdění a krmení mláďat člověk mnohdá nemá ani tušení. Hnízda si staví i nízko nad zemí, kolikrát i do jednoho metru od země. Taková hnízda se pak bohužel často stávají kořiští kočky nebo kuny.
Odpověď na příspěvek uživatele Rustica z 27.08.2023, 08:17:50
Konopky miluju. Je to hlas mého dětství a jejich zpěv je nádhera.
A pokračujeme v pěnkavovitých i dál, protože v této čeledi mám mnoho oblíbenců.
Tak třeba tenhle druh. U nás nepůvodní, rozšířil se k nám teprve ve druhé polovině 19. století z jižní Evropy. Je nejbližším příbuzným kanára a dokonce byly tyto dva druhy kdysi považovány za poddruhy.
Odpověď na příspěvek uživatele Vlaštovička z 27.08.2023, 18:12:32
Tak to jsem rád, že jsem se vám trefil do vkusu. Konopky jsou krásné, ale jak jsem psal, když není člověk ornitolog a pozorovatel přírody, jejich přítomnosti si na své zahradě mnohdá ani nevšimne. Vaše video je také super, zvonohlík zahradní u mě hnízdil ve vzrostlé růži, vyvedl dvakrát mláďata, už je to několik let a bohužel druhé hnízdo se nevydařilo. Téměř vzletná mláďata v hnízdě uhynula po déle trvajících deštích ☹️