Chápu, že jste naštvaná, situaci nebudu hodnotit, nebyla jsem tam. Ale pokud se bojíte, že skončíte v nemocnici nebo mrtvá, nebylo by lepší přehodnotit priority a dopravovat se bezpečněji? Přežít tu strašnou MHD nebo jet autem? Zvlášť v tomto období, kdy při kombinaci tmy, mokra, mlhy, deště, sněhu, je snížená viditelnost. A nepomůže ani když je cyklista osvětlený jak vánoční stromeček.
Souhlasím…
Já teda autem kvůli svému zdraví jezdit musím. Ale můj kolega jezdí do práce zásadně na kole a byl už dvakrát sražen autem, z toho jednou byl hooodně potlučený dlouho ve špitále. No a manžel mé kamarádky, ten na kole zahučel dvakrát, z toho jednou do auta (u něj to ovšem vždy byla jeho chyba). Při tom zahučení do auta mu sklo prořízlo tepnu na krku. Zachránili jej duchapřítomní svědci. Druhý karambol na kole skončil v bezvědomí na JIP s mnoha zlomeninami, dokonce s menším krvácením do mozku. Jezdit v provozu ve velkých městech na kole je prostě dnes už nejen o zdraví, ale i o život.
Odpověď na příspěvek uživatele Daja z 16.11.2023, 13:32:08
Dajo, to já taky 🙂 Na stará kolena je to má první komunita, kterou takto virtuálně navštěvuji. K většině neviditelných zde mám pozitivní vztah, s někým se občas názorově přetahuji, ale ani to neznamená můj odsudek toho člověka jako takového. Pak sem občas přispěje někdo (většinou neregistrovaný srabík) tak, že beze slova prskne nějaký odkaz vztahující se ke konfrontačnímu tématu, ale to já ani neotvírám. Youtube mě dusí reklamami a FB se stal v určitých rovinách hlásnou troubou lidí podněcujících k vzájemné netoleranci a zlobě. Než si to pustit, to si raději pustím plyn… 🤣 …a uvařím čaj.
Tak blbci se přece najdou všude, i mezi řidiči. My jednou jeli za cyklistou aspoň 5 kikometrů, cesta úzká, navíc krajnice úplně rozbitá, a neuhnul, bylo to z kopce, za Karlovou Studánkou směrem na Vidly. Ale nedávno jsem zase byla mile překvapená, jela jsem cvičit se psem kousek od Fulneku přes vesnici Vrchy. Je to obec v dost prudkém kopci a silnice je tady úzká a klikatá, předjíždět se nedá. V tom se všechna auta zasekla za dvojicí cyklistů, byla zrovna špička, plno kamionů, dodávek, osobáků vracejících se z práce. Když si toho jeden z cyklistů všiml, sesednul a uhnul za krajnici a oba pak počkali, až auta přejedou. To mě hrozně moc potěšilo, hned jsem měla lepší den. 👍
“Viz včera, pět večer, silný déšť a za námi jede chlap v autě s vypnutými světly. Mimo město, pěkně 90km/h. Co si pak o takových chcete myslet.”
že zapomněl rozsvítit
Ano, stalo se mi nedávno. Jela jsem vyflusnutá z práce. Naštěstí fakt po pár desítkách metrech auto v protivce začalo zuřivě blikat a já si hned uvědomila svoji chybu…🤫
Balu, kometo - cyklista jede co nejvíce vpravo u kraje normálně, to není podjíždění ! To není auto, aby jel středem a předjížděl zleva. 😲
Cyklista je normální účastník silničního provozu, a pokud nejede v cyklopruhu, tak je na stejné úrovni jako třeba pomalý traktor - a podle zákona musí předjíždět zleva. Že se auto v koloně nacpe co nejvíc na pravou stranu, pokud tam není namalovaný cyklopruh, je naprosto v pořádku, protože takto se auta mají ze zákona řadit kvůli záchranářské uličce. Já s autem v takové chvíli šplhám pomalu na stěnu vedle cesty a fakt mě ani nenapadne, že by tam mohlo jet kolo a jaksi mít problémy projet, a i kdyby mě to napadlo, je mi to jedno, protože já postupuji podle zákona a ono kolo nikoli. Cyklista, pokud předjíždí (a předjíždění je definováno v zákoně), musí dodržovat pravidla.
Edit: jo, už to tu někdo napsal…
Edit 2: a už jste mu k tomu i napsali, že cyklisti zprava můžou…
Občas potkávám pána - tak přes 50 let. Má na kole třásně - jako na dětským kole🙂. Taky jezdí jak stromeček a z pod helmy mu vykukujou šedivý kudrny (Ivan Trojan v Anděl Páně). Tam si říkám, že musí mít (snad jo) krásnej život a velký štěstí, že nemá mezi zubama mouchy, vždycky se usmívá.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 16.11.2023, 13:55:48
Tak ještě jednou - čím se řídím jako účastník silničního provozu:
361/2000 Sb. Zákon o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), § 57, odstavec 4:
4) Pohybují-li se pomalu nebo stojí-li vozidla za sebou při pravém okraji vozovky, může cyklista jedoucí stejným směrem tato vozidla předjíždět nebo objíždět z pravé strany po pravém okraji vozovky nebo krajnici, pokud je vpravo od vozidel dostatek místa; přitom je povinen dbát zvýšené opatrnosti. To neplatí, odbočuje-li vozidlo vpravo a dává-li znamení o změně směru jízdy.
Nepíšu to tady teď podruhé, abych dupala nožkou pro nic za nic a tloukla pěstičkou, že mám pravdu. Ale proto, že kdokoli z vás, kdo bude s autem popojíždět v koloně a uvidí kolo míjející ho vpravo, tak abyste na něj neřvali nadávky z okénka. Protože on (pojede-li tak, jak je popsáno výše) bude dodržovat pravidla. 🙄 edit: Ale chápu, že to nemusí lidé vědět, kdo nejezdí na kole, tyhle zákony zdaleka tak nesleduje, jako ty, co jsou pro něj primární. Takže prosím tímto za SLUŠNÉ cyklisty, abyste je v takové situaci vzali na milost. 🙂
Mně se v poslední době několikrát k mému velkému překvapení stalo, že mi nějaký cyklista uhnul. Zpravidla teda když vezu koně, takže velká souprava, a snad už mezi lidmi bují i nějaká informovanost, že se musím rozjíždět i brzdit pomalu. Tak jedu za cyklistou třeba deset metrů, tj. vůbec na něj netlačím, protože kdyby něco, musím to stihnout nějak ubrzdit (10 m je málo, ale víme jak, kdybych dala míň, zase mě budou všichni zběsile předjíždět a nepomůžu si…). A kolikrát se cyklista otočil, cože za ním jedu tak daleko, a když viděl, tak někde uhnul do zálivu nebo skutečně dal nohu z kola a počkal stojmo, až přejedu. Tak to jsou kabrňáci u mě.
Já když jezdím na kole, tak se chovám zrovna tak, a hlavně se snažím, abych nikoho nepopuzovala, neb vím, jak to popuzuje za volantem mě. Takže nejsem líná v té koloně zastavit, slézt z kola, a kolonu předejít po chodníku, třeba. Taky nemám problém počkat na semaforu nebo objet si kruhový objezd pěkně po pravé straně. A jet na kole po chodníku, to si troufnu fakt jen v naší vesnici a jen po některých chodnících, kde vím, že mám rozhled nebo tam nikdo nechodí.
Jinak píšu update, kdo jste se vyjadřoval k tomu, že moji Podnájemníci vytopili souseda pode mnou. Dnes v 6h opět další SMS:"Jano, voda už mi přímo kape ze stropa, dělej s tím něco!" Takže bylo jasné, že Fido a spol. byli obviňováni neprávem! V 6h ráno jsem ještě spala…strašně se mi to nezdálo, navíc mi včera sousedka řekla, že klidně může být vytopený z bytu šikmo nad ním. Tak jsme zase komunikovali a v tom bytě vedle mě bydlí v podnájmu cizinky. Zašla jsem tam, kupodivu mi jedna otevřela a vpustila mě až do koupelny (ony jinak neotevírají)…a tam všude sucho! Byla jsem už totál bezradná.
ALE: Pak jsem teda vytáhla ze souseda, kde přesně ten flek má - no na stropě pod mým umývadlem (přičemž kočky vylily vodu o značnej kus dál). Tak jsem šla tedy na plný prdy pustit vodu do umývadla a sledovala to a po chvíli jsem zjistila, že kachličky nad a hlavně pod umývadem jsou vlhké a po další a delší chvíli jsem viděla mírňoučký čůrek vody jak stéká po kachličkách! Takže viník jsem opravdu já, jenže jsem samozřejmě nevěděla, odkud to teče. Zavolala jsem na jakousi hot line ohledně řemeslníků. Poslali mi instalatéra, no a společně jsme přišli na to, že blbě těsní baterie. Ještě byly ve hře stupačky, což by znamenalo sekání zdi a mnohem větší finance. Instalatér mi řekl, že je to na novou baterii, na což jsem mu řekla, že na to nemám a zda by to přece jen nezkusil opravit. Tak teda že jo. No, takže cca 20min práce, výměna dvou plastových těsnění…a vzal si litr! Nová baterie mi říkal, že by mě vyšla na 2.5 tis. Kč. Jak já pak litovala, že jsem nenechala vyměnit rovnou celou baterii!
Važte si všichni toho, pokud máte doma šikovného chlapa. Popravdě, když jsem viděla opravu, asi bych to zvládla i sama (na druhou stranu nemám doma hasák a on používal hned dva nebo tři typy). No, stalo se…
Soused mi včera ještě psal, že to zaplatit nechce👍, jenže po dnešku nevím. Má mi přijít vyměnit vypínač (u mě nefunguje skoro nic😕), tak mu hodlám za tu výměnu nějak připlatit, abych se aspoň trochu revanšovala + asi koupím nějakou dražší flašku…
Některé jste mi tu radily, co mám dělat (Buggyra, Ronja…)👍, tak píšu jen nové info - a že tedy fakt byla příčina u mě, ale Fido a spol. jsou z obliga.🐈
Thielli, vždyť už jste to psala, a já si to přečetla. To, že jsem si to přečetla, jsem dala najevo svou edit poznámkou. Ale samozřejmě opakujte do zblbnutí, aby si to všichni uvědomili.
Nicméně auto nacpané na krajnici do prava při koloně nebo zácpě není schválnost vůči cyklistovi. To by mělo být každému jasné.
Jezdím na kole i v autě. Pravda je uprostřed, jak to tak bývá. Ale co se týče aut, která jezdí po pravé straně, tak já vždycky v pravém pruhu jezdím vpravo - jednak mi to diktuje zákon, jednak je to z preventivních důvodů kvůli sanitám, policistům a hasičům. Co se týče klacku na kole s hřebem, no, před třiceti lety byla jiná doba, takže se mi těžko hodnotí časy, kdy jsem se učila chodit; nicméně v dnešní době to je naprosto nepřípustné.
Fikovnice, nemám chlapa. Baterie (už několikery) si vyměňuju sama. Nemám hasák, mám akorát sikovky 😀 Posledně jsem si zapojila myčku, a zatím (ťuk ťuk) dobrý. Tak hlavně, že jste to našli a vyřešili.
Stejně bych ty kočičí nádoby být vámi nějak pořešila.
Tak ještě jednou - čím se řídím jako účastník silničního provozu:
361/2000 Sb. Zákon o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), § 57, odstavec 4:
4) Pohybují-li se pomalu nebo stojí-li vozidla za sebou při pravém okraji vozovky, může cyklista jedoucí stejným směrem tato vozidla předjíždět nebo objíždět z pravé strany po pravém okraji vozovky nebo krajnici, pokud je vpravo od vozidel dostatek místa; přitom je povinen dbát zvýšené opatrnosti. To neplatí, odbočuje-li vozidlo vpravo a dává-li znamení o změně směru jízdy.
Nepíšu to tady teď podruhé, abych dupala nožkou pro nic za nic a tloukla pěstičkou, že mám pravdu. Ale proto, že kdokoli z vás, kdo bude s autem popojíždět v koloně a uvidí kolo míjející ho vpravo, tak abyste na něj neřvali nadávky z okénka. Protože on (pojede-li tak, jak je popsáno výše) bude dodržovat pravidla. 🙄
Učí se to v autoškole, takže o tom vím, ale popravdě dnes je ten provoz tak komplikovaný, že pokud nemáte spolujezdce, který na všechno nečekané upozorňuje, můžete takového cyklistu přehlédnout. I když píše se: přitom je povinen dbát zvýšené opatrnosti. To neplatí, odbočuje-li vozidlo vpravo a dává-li znamení o změně směru jízdy. Tomu potom teda nerozumím. Protože pokud autem odbočuju vpravo a on jede rovně, tak mu přece musím dát přednost.
Dajo, to já taky 🙂 Na stará kolena je to má první komunita, kterou takto virtuálně navštěvuji. K většině neviditelných zde mám pozitivní vztah, s někým se občas názorově přetahuji, ale ani to neznamená můj odsudek toho člověka jako takového. Pak sem občas přispěje někdo (většinou neregistrovaný srabík) tak, že beze slova prskne nějaký odkaz vztahující se ke konfrontačnímu tématu, ale to já ani neotvírám. Youtube mě dusí reklamami a FB se stal v určitých rovinách hlásnou troubou lidí podněcujících k vzájemné netoleranci a zlobě. Než si to pustit, to si raději pustím plyn… 🤣 …a uvařím čaj.
Thielli, já si Vás vůbec nevybavuji z IF…byla jste tam??
Až tady Vás zaznamenávám čím dál víc a mj. máte moje stále větší a větší sympatie a moji náklonnost (prostě kvůli shodě v mnoha věcech a stylu Vašeho psaní).
Fikovnice, šikovnýho chlapa doma mám a vážím si toho🙂. Ale protože život si občas z člověka dělá srandu, tak jsem se spoustu věcí musela taky naučit. Ať žije Youtube, tam se člověk naučí skoro vše😁.
Fikovnice, nemám chlapa. Baterie (už několikery) si vyměňuju sama. Nemám hasák, mám akorát sikovky 😀 Posledně jsem si zapojila myčku, a zatím (ťuk ťuk) dobrý. Tak hlavně, že jste to našli a vyřešili.
Stejně bych ty kočičí nádoby být vámi nějak pořešila.
Tak to jste dobrá. Taky se učím, ale spousta věcí mě ještě čeká. Když vidím, co všechno zvládne kamarádka, která betonuje, pokládá dlažbu, staví střechu, tak mám depresi.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 16.11.2023, 14:10:45
Já vám to někdy natočím na kameru 🤣 Poznáte ubožáka, co vám to tam pošle naschvál stejně jako ho poznáte při parkování u supermarketu.
😀 Ale oni mě tihle lidé nerozhodí. V klidu je krokem oblezu pěšky po chodníku, pak pomalu svedu kolo zase zpátky a jedu dál.
Nedávno mě takhle dojal řidič na chatě. Jezdím k chatě polní cestou kolem řeky do zatáčky. A za mnou rybář. Říznul tu zatáčku přímo po louce, jel rallye, že málem vyletěl střechou auta a pak mi to vítězoslavně ohnul před kapotou na to “svoje” rybářský místo. ….no a já jela v klidu dál k té chatě. 😂
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 16.11.2023, 14:16:18
Vidíš Ali…a já třeba dost nesnáším, když mě spolujezdec upozorňuje (na cokoli). Dělá to moje kamarádka a mě to spíš ruší. No jo, každý jsme jiný (nejen za volantem😉).
A úplně nejhorší jsou řvoucí spolujezdci. Také jsem již zažila. A na tetu houkl její manžel, ta se lekla tak, že zbořila kamenný plot sousedů a od té doby do auta jako řidička nesedla - tudíž odhaduji, že cca 40 - 50 let!😄