Odpověď na příspěvek uživatele balu z 16.11.2023, 10:30:34
Balu, kometo - cyklista jede co nejvíce vpravo u kraje normálně, to není podjíždění ! To není auto, aby jel středem a předjížděl zleva. 😲
edit - a jasně, že se zlobí, když někdo v autě v teple v suchu se naschvál nacpe ke kraji - že jako když my stojíme, tak ty budeš taky, haha. Proto jezdím na kole. Že nechci stát v koloně a nechci stát s kolem za výfukem…
Odpověď na příspěvek uživatele Thielli z 16.11.2023, 10:40:06
Cyklista jede co nejvíce vpravo jen když se mu to hodí - když podjíždí kolonu. To je schopen jet i na šířce jedné bílé čáry. Jinak jede ve stylu “já jsem cyklista a kdo je víc” v podstatě uprostřed pruhu, argumentujíc kanály a nerovnostmi. Ty mu v případě podjíždění kolony ale nevadí.
Já myslím, že to je diskuze podobná, jako když se bavíme, jestli jsou horší majitelé malých psů nebo velkých psů. Každý má tu svoji perspektivu, kterou zažívá častěji, a představit si jinou pravdu je obtížné.
Kamarád dělá cyklo-poslíčka v Praze a prý to je o život 😉
Já cyklista nejsem, a tak vnímám spíše ty nevýhody, které pro mě z existence cyklistů plynou. Ale vsadím se, že kdybych si kolo oblíbila, rázem se ocitnu na druhé straně názorů.
Odpověď na příspěvek uživatele Thielli z 16.11.2023, 10:40:06
Já jsem řidič, cyklista ne. Líbí se mi, jak popisujete svůj způsob pohybu po Praze na kole, takový cyklista mi nevadí, i poděkuji, když uhne. V Praze (nejen v Praze) však jezdí mnoho cykloteroristů se sebevražednými sklony, kteří dopravu komplikují. Teď se mi stalo, že pouštím chodce na přechodu, když už jsem se rozjížděla, přiřítil se odnikud cyklista. Na přechodu vážně nečekám, že se mi najednou před autem zjeví objekt pohybující se rychlostí 15 km/h, to chodci neumějí. Málem jsem mu dala babu, směrem ke mně vypouštěl nepublikovatelné výrazy a vůbec se tvářil, že jsem se ho snažila zabít. Nesnažila, jen on si neuměl vybrat, jestli chce být chodec, používat přechod, nebo je účastník silničního provozu. Nebo další cyklisté, kteří se rozhodnou, že sportovní jízda po silnici 1. třídy je to pravé pro jejich zdraví. Nikde se nic neděje a najednou kolona pomalu se pohybující vpřed. Po kilometru se konečně dostanu k důvodu. Cyklista či dva, jedoucí metr od krajnice na nejhlavnější silnici v dalekém okolí, plné aut i kamionů. Nebo v létě cyklista na uzounké silničce do prudkého kopce, silnička se kroutí v zatáčkách, cyklista šlape jak o život, přesto jede rychlostí chodce. A jede uprostřed té silničky, při snaze ho předjet kličkuje před autem a nahlas volá, že odstup metr a půl, což na té silničce je nemožné. A neuhne celé ty dva kilometry do kopce, protože on jede, má právo a já zabíjím svým spalovacím motorem planetu. Chápu, že cyklista má stejné množství podobně nepříjemných zážitků s řidiči aut, ale ono je to stejné jako jinde. Když je někdo vůl, je jedno, jestli sedí za volantem nebo za řidítky. Prostě je to vůl.
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 16.11.2023, 11:07:56
Vzdávám to, protože paušalizujete. 😔 Jak píše Keriton… už se to svezlo do MY a ONI. Já jezdím autem i na kole. V obou případech respektuji druhé, kteří zrovna sedí na opačném prostředku.
Odpověď na příspěvek uživatele Thielli z 16.11.2023, 11:17:37
Jenže ono to, bohužel, je MY a ONI. A to paušalizování vychází ze situací, které zažívám.
Kdo říká, že nerespektuji cyklisty? Ale chci, aby cyklisté také respektovali mě.
Aby nedělali prasárny typu jedu po silnici, před křižovatkou vlítnu na chodník a křižovatku projedu po přechodu, pak zase vlítnu na silnici před auto, nejlépe aniž se podívám.
Aby nejezdili schválně uprostřed pruhu.
Aby nejezdili dva a více vedle sebe, a když už jedou, tak aby uhnuli, zařadili se za sebe, aby je auto mohlo předjet s dostatečným odstupem.
Aby nejezdili v protisměru do jednosměrky, když to není povoleno dodatkovou tabulkou.
Určitě nikdo z řidičů aut nechce sejmout cyklistu. Když už ne pro nic jiného, tak proto, aby z toho neměl problémy - pokutu, zákaz řízení, soud,… ano, je to sobecké, ale je to tak.
Nejsem na ničí straně,jezdím víc autem,na kole se snažím už méně,co mě nedávno srazilo při odbočování auto..a to jsem měla celou dobu ruku zdviženou doleva..že mě neviděl…(přejížděla jsem ze strany,kde není cyklostezka tam,kde je-najel do mě z vedlejší)Ale..dělá se čím dál víc cyklostezek-takže se třeba dočkáme,že se to rozdělí…I když vidím kolikrát,že cyklista jede po silnici a vedle má stezku…To je zavánějící schválností…A za ním kolona..
Bydlela jsem 12 let v Olomouci..i ta je už prošpikovaná cyklostezkami…i chodci mají své “pruhy”..Přesto,když na Velkomoravské stejně jedou cyklisti po hlavní na křižovatce,ohrožují hlavně sebe a udělají nešťastným řidiče,když se mu zaplete pod kola..Tam ten metr a půl prostě nejde dodržet..A hlavně ve “špičku”.
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 16.11.2023, 11:31:35
Balu, já jsem reagovala na vaší výtku, že vás cyklista “podjíždí”; navíc, když se mu to hodí…
Prostě nepodjíždí (ve smyslu přestupku u aut):
Zákon o provozu na pozemních komunikacích říká, že cyklista může předjet vozidla stojící nebo pomalu jedoucí stejným směrem, a to z pravé strany po okraji vozovky nebo po krajnici, pokud je na vozovce dostatek místa. Předjíždět je možné i z levé strany, a to v případě, že je mezi souběžnými pruhy více místa než vpravo.
Ve všem ostatním, co jste jmenovala jako bezohlednost, se shodneme.
Já nejsem ani cyklistka ani řidič. Ale to co vídám na silnicích jako spolujezdec, mě jen utvrzuje v tom, že někteří lidé jsou bezohlední a hloupí, ať už sedí v autě nebo jedou na kole. Z tohoto důvodu jsme byli nuceni zainvestovat do kamery do auta, protože lidi se odhánějí svými právy a kašlou na práva těch druhých. Viz včera, pět večer, silný déšť a za námi jede chlap v autě s vypnutými světly. Mimo město, pěkně 90km/h. Co si pak o takových chcete myslet.
Kdo se ptal na mopsiky. Nevim zatim kolik jich ma novy domov ale urcite ne vsichni. Nicmene pokud o ne zajem nebude zustanou kde jsou. Jen to pro majitelku bude zahul a nebudou mozna az tak moc rozmazlovani. Ale papani venceni a cisto i to vlidne zachazeni mit budou. Rozhodne neskonci na veterine na injekci nebo v utulku
Dobrý den 😉 Leithian,
to jsem byla já a hlavně jak odpovídate zase se stavíte do ofenzívní polohy.
Nečilte se jen mě to zajímalo a hlavně nehledejte v tom z mé strany nic špatného.
Balu, kometo - cyklista jede co nejvíce vpravo u kraje normálně, to není podjíždění ! To není auto, aby jel středem a předjížděl zleva. 😲
edit - a jasně, že se zlobí, když někdo v autě v teple v suchu se naschvál nacpe ke kraji - že jako když my stojíme, tak ty budeš taky, haha. Proto jezdím na kole. Že nechci stát v koloně a nechci stát s kolem za výfukem…
Tak já jako bývalý koláček stála poctivě frontu, nikdy jsem nepodjížděla. A jako řidiči mi přece jenom trochu vadí, když se mi zprava najednou zhmotní cyklista, který chce odbočovat stejně jaké já taky doprava. Jako, koukám do všech zrcátek, co to jde, ale občas někdo překvapí.
Ohledně motoristů a ciklistu, já jsem šofér, na kolo skrzeva mého hendikepu nemůžu, ale jako řidič musím říct, že se ciklistu bojím protože jsou dost často nepředvídatelný a tak i motorkáři.
Já jsem řidič, cyklista ne. Líbí se mi, jak popisujete svůj způsob pohybu po Praze na kole, takový cyklista mi nevadí, i poděkuji, když uhne. V Praze (nejen v Praze) však jezdí mnoho cykloteroristů se sebevražednými sklony, kteří dopravu komplikují. Teď se mi stalo, že pouštím chodce na přechodu, když už jsem se rozjížděla, přiřítil se odnikud cyklista. Na přechodu vážně nečekám, že se mi najednou před autem zjeví objekt pohybující se rychlostí 15 km/h, to chodci neumějí. Málem jsem mu dala babu, směrem ke mně vypouštěl nepublikovatelné výrazy a vůbec se tvářil, že jsem se ho snažila zabít. Nesnažila, jen on si neuměl vybrat, jestli chce být chodec, používat přechod, nebo je účastník silničního provozu. Nebo další cyklisté, kteří se rozhodnou, že sportovní jízda po silnici 1. třídy je to pravé pro jejich zdraví. Nikde se nic neděje a najednou kolona pomalu se pohybující vpřed. Po kilometru se konečně dostanu k důvodu. Cyklista či dva, jedoucí metr od krajnice na nejhlavnější silnici v dalekém okolí, plné aut i kamionů. Nebo v létě cyklista na uzounké silničce do prudkého kopce, silnička se kroutí v zatáčkách, cyklista šlape jak o život, přesto jede rychlostí chodce. A jede uprostřed té silničky, při snaze ho předjet kličkuje před autem a nahlas volá, že odstup metr a půl, což na té silničce je nemožné. A neuhne celé ty dva kilometry do kopce, protože on jede, má právo a já zabíjím svým spalovacím motorem planetu. Chápu, že cyklista má stejné množství podobně nepříjemných zážitků s řidiči aut, ale ono je to stejné jako jinde. Když je někdo vůl, je jedno, jestli sedí za volantem nebo za řidítky. Prostě je to vůl.
Tak to já za takovým cyklistou (nedej bože kolonou) jedu krokem, než si troufnu jeho (je) bezpečně předjet. Myslím cyklistu, který jede ukázněně vpravo, ale já stejně dopředu nevidím, protože zatáčky nebo horizonty.