Aktuálně: 3 729 inzerátů211 005 diskuzních příspěvků18 261 uživatelů

Všeobecný pokec

keriton
keriton 01.11.2023, 07:29:58 xxx.xxx.80.133

Couračka nemusí být dlouhatánská. Někdy fakt stačí nechat courat jen krátké vodítko, pak odpadne přesně ten moment “sahám po obojku, že psa připnu”. U prvního psa jsme tuhle fázi odbourávání stopovačky měli docela dlouhou právě kvůli vrhání se po psech. Prostě když už dokázal na povel zastavit a chvilku vydržet, ale ty vteřiny na lovení obojku a připínání vodítka by tam ještě nebyly.

Buggyra
Buggyra 01.11.2023, 07:31:01 xxx.xxx.198.226
balu:

To opravdu myslíte vážně? Vy byste to tak v kuchyni chtěla mít? 

Ano, myslím to vážně. Jestli si to za své vezmete vy, to je přece vaše věc. A já mám elektriku, takže mně je to jedno. Kamarádka má v kuchyni plotnu na kamnech, elektrický vařič 4 plotýnky a ještě indukční dvouplotýnkovou desku, už drahně let. Taky to myslí vážně 🙂

Buggyra
Buggyra 01.11.2023, 08:00:24 xxx.xxx.198.226

Jako že řval na kamarádku Thielli, tak proto divnej?

Já myslím, že není divnej proto, že seřval. Ale proto, že řval 5 minut a nenechal si nic vysvětlit. Vy byste třeba řvala jak prokopnutá, ale pokud by se vám protějšek omlouval a chtěl to řešit a choval se defenzivně, tak asi nebudete řvát minuty v kuse, navíc když se vašemu psovi zas tak moc nestalo…

Takový člověk by mi totiž přišel divný, a tuplem kdyby vyhrožoval nějakou “příště” zbraní a ječel na mě takovou dobu a nepřipouštěl rozumný dohovor, tak dost možná bych i zavolala příslušníky, aby se to dalo nějak pořešit, protože co až ho potkám příště… 

megi-the-pes
megi-the-pes 01.11.2023, 08:23:20 xxx.xxx.124.42

Už jsem myslela, že jen mně se ta reakce zdá ouvr.

Thielli, nedalo by se na to jít přes nějaký ten “down” nebo tak něco? 
Když zařvu “čekej”, tak ten pes musí zamrznout, tlapky zapustit do betonu, nemůže vyskočit a jít po nějakém psu či člověku. 
Tzn. toto je nedocvičené. 
Jako jdete na to dobře, ale možná to nemá tak zažrané, nebo se po ní chtělo plnění v tak obtížné situaci moc brzy. Tím jste si asi zkazily tento povel “stůj”. 

Taky máme jednu nepřítelku na život a na smrt. Samotné bych je nenechala ani omylem, ale pokud jde můj pes se mnou, tak jde se mnou a nebude nikam zdrhat, to by slyšela celá ves, jak bohatý slovník mám… No a jinak máme na centrum vsi košík (protože tam u návsi bydlí nepřítelka a má záchvat, jenom nás vidí z okna).

Thielli
Thielli 01.11.2023, 08:32:51 xxx.xxx.65.248
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 01.11.2023, 08:23:20

S cvičením nepřestaneme. Nikdy. Dáváme STŮJ pořád, stůj co stůj. Zastavila dokonce i když se před námi mrskal cholerik, to byl do té doby nevídaný úspěch. Lehni je pro ní bohužel blbý povel, ona tu motoriku nemá úplně OK. I si sedá bokem a trvá jí to. A hlavně - u ní je to pach, co rozhoduje, ne zrak. Už jsem vyvěsila vlákno na novou stopovačku, ta by mohla být řešením, nevím jen, jak je těžká… protože když připnu něco, co jen trochu táhne, pes přepíná do režimu slona s řetězem na noze.

Zrzavci
Zrzavci 01.11.2023, 08:34:12 xxx.xxx.226.6

Já bych jen k tomu všemu podotkla - jeden takovej fakt pro Thielli - že aby se nehroutila třeba i z toho, že hnědá má - jak píše megí - nepřítelku. Nevím, zda Vám to Thielli vadí, nebo třeba ne, ale pokud ano, tak zbytečně. Je spousta psů a nemusí mít ani viditelný důvod, že se psu něco stalo, kteří  prostě mají někoho za úhlavního nepřítele. A není to ničí chyba. Ani psovoda, ani psa. Já mám taky spoustu lidí, kteří mě…………víme co…. ani je nemusím vidět, jen je slyším. Jasně, nejdu jim dát do držky, i když bych v leckterým případku ráda, páč mě tak máma vychovala - a taky jí to dalo fůru práce - ale jsem člověk. To jen prostě tak, abyste si ještě tímhle nepřidělávala vrásky.

megi-the-pes
megi-the-pes 01.11.2023, 08:38:39 xxx.xxx.124.42

balu, v těch indukčních přístrojích jsou propastné rozdíly, měli jsem sporák a 4 vařiče, tak… 
A taky myslete na to, zda vůbec máte v bytě/domě takový jistič, který to utáhne. Ještě když i trouba bude el. Byty tohle většinou nedaj = aby jely 4 plotýnky naráz. 
Jeden vařič jsem zabudovala do pracovní desky linky, takže hluk tlumený a ok. U sporáku to je tak tak, boky skříní to utlumí.
Nejhorší je samozřejmě vařič volně na lince. Ale mezi značkami a modely jsou opravdu velké rozdíly. 
A škrabku jsem nikdy nepotřebovala, stačí mokrá houba, a to byly neznačkové “amazon” vařiče, škrábanec nemá žádný ani po pěti letech, a myslím, že takové zátěžové testy, kterými prochází spotřebiče u nás doma, nedělá nikdo…
Nádobí… neměla jsem nikdy žádné, co by na indukci nešlo, takže… a to mám jen nějaké obyčejné “ikea 365”, jejich železné pánve a smaltované staré věci. Nové kupovat nemusíte, na plotnu stačí položit kovové kolečko, na to jakékoli nádobí, to kolečko stojí tak 50 Kč, prodává se všude. A i můj trapný vařič made in kdovíco má zámek tlačítek a bezpečnostní pojistku, kdyby se vyvařila voda = vařič se vypne.

A je tu i hluk z větráku. Jelikož to vaří fakt rychle; obří výkon a teplo, tak on se pak chladí, tedy spustí větráček. Ale to je jen pár vteřin. 
Bzučí nádobí, které je tenké (což já beru jako nekvalitní, prostě šetřili nerezem, kovem, cpali moc hliníku nebo co), a bzučí plotna, když tam nastavíte velký výkon/teplotu, kterou to vaření ale vůbec nepotřebuje. 

Chce si to někde na tři dny vyzkoušet. Jestli je pro Vás hluk snesitelný. Člověk si zvykne. Mě třeba rozčiluje tikání minutky u trouby. To vymontuju. Až přijdu na to, kudy se tam leze. 

Se tomu vařiči volně loženém na lince smějete, ale já ho jednou rukou zvednu, zůstane stát na hraně u zdi a mám volnou linku. 
Na plynový sporák se prodávaly nějaké podložky, které se po vaření vyhodily, jakože pyžamo na hořáky, v restauracích se dává alobal nebo cosi takového.

megi-the-pes
megi-the-pes 01.11.2023, 08:42:16 xxx.xxx.124.42
Odpověď na příspěvek uživatele Thielli z 01.11.2023, 08:32:51

Přepnula by se do režimu vězně, i kdybyste jí dala práci? Tzn. by nešla jen tak, ale pracovně, měla by úkol - neseš noviny, klacek.

Nebo dát krátkou šňůru na činnosti, které má ráda. Cvičení doma za hodně papání, hraní, … a tu šňůřu postupně prodlužovat, přidávat gramy… 
A když už bude s vodítkem v pohodě, tak teda ji nepošlete sednou, lehnout, ale půjde těsně u nohy a koukat na Vás, něco ponese, něco bude hlídat = nebude se zabývat okolím. Cca. Vím, že někomu ten sed funguje, ta statická poloha, ale mně vůbec, můj pes musí ten stres rozchodit (megy kouše míček a hlídá ho, navíc se teda asi uklidňuje kousáním), prostě zavelím - u mě, jdeme, koukej sem a hlídej míček!

Ronja s motejlem (neregistrovaný) 01.11.2023, 08:50:47 xxx.xxx.119.6
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 01.11.2023, 08:00:24

Máte pravdu, promítla jsem do toho sebe a tohle jsem vypustila.

Thielli
Thielli 01.11.2023, 09:24:09 xxx.xxx.65.248
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 01.11.2023, 08:42:16

Zatímco černé stačí k jakékoli odměně balonek a zatančí vám za něj i tango, pro hnědou je největší dar svoboda a žrádlo. (Takže něco jako soudobý průměrný puberťák - nech mě bejt a dej mi najíst). Ona bez odměn moc nepracuje. Může se přetrhnout, když ví, že mám v kapse fajnovku a že nedostane jen mikroskopický kousek. To ano. Jenže při 2-4 hodinách venku by za chvíli neprošla dveřmi tímto režimem. 

Také už týden konečně jedeme ten Alavis Calming, je to brzy na výsledky, uvidíme později. Jsem ochotná do ní cpát všechny peníze, které ušetřím na sobě, jen aby měla dobrý život a abychom nebyli ohrožením pro druhé. 

Thielli
Thielli 01.11.2023, 09:47:20 xxx.xxx.65.248

PS - znovu díky všem za vaše reakce a hlavně pomoc. Velmi si toho vážím.

Zrzavci
Zrzavci 01.11.2023, 09:50:28 xxx.xxx.226.6
Odpověď na příspěvek uživatele Thielli z 01.11.2023, 09:24:09

No. Já jsem se do toho nechtěla cpát a psát Megí, že jsou retardéři, kde si s tímhle člověk nepomůže. Tali to má taky tak. Napadá mne ještě jedna věc, která by ji možná?????????+milijoun další pochybovačných otazníků - mohla třeba v tom úkolu zaujmout? že by si totiž nesla takovýho toho plnícího dummíka - Je to velmi skladná věc, v podstatě jakoby penál rozepínací z odolného materiálu - takle, ale já to mám za pár šupů, jen to teď neumím najít

https://www.nobby.cz/files/_1000x1000/79685-79687-detail.jpg

Že kdyby v tom měla něco extrabuřtózního, že by jí to třeba zaujalo?  Bubrdle na tom začínal aportýrovat i Tali to má ráda - třebas by to prošlo? že by si to nesla v té zóně a sem tam by přišel moment, kdy vám to dá, vy ji z toho odměníte a na konci, když půjde “na svobodu” dostane možnost si to tak trochu vybrakovat, tedy si z toho nabrat sama.

Doron
Doron 01.11.2023, 09:54:37 xxx.xxx.162.126

Nechci být chytrá z Vodňan, ale asi bych se místo předsevzetí, že to nikdy nepřestanu cvičit, rozhodla, že jí to naučím .

V dosavadním přístupu bych nepokračovala, páč evidentně spolehlivě nefunguje. Zkusila bych něco novýho. Silnější motivaci, jinou metodu…, takový energičtější přístup. Naučila bych stopku s otočením ke mně ( házením pamlsků za psa) a hlavně výdrž v povelu, prostě bez té výdrže ten povel vlastně nechápe.. 

Hnědá už je dospělá nebo ještě odrostlý stěník?

Jste si jistá, že je to strachová agrese? Mně to přijde spíš  jako agrese teritoriální..

Ale strachovou agresivitou evidentně trpí ten páneček brakýřky, to je u policajtů častý 🤣🤣🤣 .

Fatia
Fatia 01.11.2023, 09:56:48 xxx.xxx.205.210

Thielli, včera jsem napsala příspěvek dvakrát a nakonec ho celý zase smazala. Nechci vám naložit… Pána celkem chápu, mohl se prostě leknout a v šoku lidi reagujou různě, psí bitka někdy vypadá hrůzostrašně, i když je to vlastně hra. A tady to nebyla hra. Krátkou couračku doporučuji, dá se to, i v Praze. Chodila jsem tak s předchozí fenou jako štěnětem, tehdy 5 metrovou. A žila jsem na Vinohradech, takže si umíte představit, že naše štěněco venčící okruhy nebyly žádné lesoparky, vážně jsme tak chodily prakticky v centru. Lidi koukají, ale všichni si dávali velký prostor, aby vodítko přeskočili, vlastně je to bavilo 😀 Já říkala, nooooo, tak mám dlouhého psa. V kapse igelitové rukavice z benzinky, kdyby se couračka ucourala o něco fujky. A igelitovou tašku, kam ji zandat, když se jde přes hlavní ulice. V parcích, vilových čtvrtích to se stopovačkou jde. Vy nepotřebujete navíc 5 metrů, začala bych s tak 3 metrovou, to vám dá vteřiny navíc, kdy nemusíte přijít až k psovi… Že řeší vodítko. Obě? Jak se to stalo? Vodítko přece není trest pro neposluchy, vodítko je jen vodítko. Nemohou tohle mít od vás? Že je vám jich líto, když musí být na špagátě, pojďte holky honem tady na louku, já vás konečně pustím… Přestala bych řešit vodítko a hnědou bych s vodítkem zaměstnala, třeba společně běžíííííímeeeee. Nebo nějaké triky, jestli holky umí, hledání pamsku v trávě. Vodítko ani stopovačka není řetěz na noze slona, není důvod, abyste to tak vnímala vy ani psi. 

A ještě mě napadlo, nepomohla by změna směru chůze? Vy vidíte nepřítele,  místo stůj, klikání a pochval se prostě otočit, zahnout, jít jinudy a jinam? 

megi-the-pes
megi-the-pes 01.11.2023, 10:24:40 xxx.xxx.124.42

Nemyslela jsem řešit odměny, ale dát jí úkol!

Ať nese něco. Kachnu. Prostě aby měla práci, ne jen tak šla a plavala v tom. Je to úkol. Soustředí pozornost jinam a tak a nebude… 

+ samozřejmě vyměnit povel za jiný, už jsem říkala, tento je zničený, už nikdy fungovat nebude… a ten nový se musíte naučit pořádně, opravdu od nejlehčího prostředí doma po psy v blízkosti… a toho jídla přece můžete krásně využít, ať se učí výdrž v povelu u pamlsků, u velkých pamlsků, zas běžte pomalu od malinkých kousků na zemi po velké, co bere opravdu vážně, jak říkáte… nízkokalorické teda musíte vymyslet

Chápu to, dej mi najíst a běž… ale takto pes fungovat nemůže, on pak se plácá v těchto obtížných situacích… kdežto když mu řeknu, co v které situaci dělat… a sednutí teda je na houby, takže vymyslete něco jiného, já bych vymyslela, ať je v pohybu a nese něco, to by mohlo být i pudlovi přirozené, vodítko přidávejte v příjemných situacích postupně a malé… to půjde. 

Hodně řešíte, čeho všeho oni se bojí, s čím nefungují, vodítko… je to dost ve Vaší hlavě. Myslete na to, že zaměstnáním té hnědé a vypilováním povelů všem pomůžete, a to hodně!
Tak od zítra si řekněte, že máte nová štěkanátka, nic jim není, na tyhle z dneška zapomeňte. Vylejte vodu, napusťte čistou.

Začněte znovu.

Thielli
Thielli 01.11.2023, 10:25:05 xxx.xxx.65.248
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 01.11.2023, 09:56:48

Fatio, klidně nakládejte, když to má smysl. Já nejsem urážecí a pokud něco nezvládnu, jsem ráda, když mi mě někdo pomůže opravit. Před chvílí jsem objednala tu nepromokavou gumovou stopovačku. Bude jí tahat. Vzala jsem 10 metrů, uvidíme, nakolik třeba půjde trošku zkrátit (7-8 metrů?) 

S tím vodítkem vůbec nevím, jak se stalo. Mají to tak obě. Nejsou připínány za trest, jsou připínány na nebezpečných místech, jsou připínány, když míjíme někoho, kde si nejsem jistá. Připínám je po přivolání pohodovým tónem, pohladím je zlehka, vyslovím “teď jdeme spolu”, připnu a jdeme. Vše probíhá úplně uvolněně. Jen prostě chůze po chodníku je bezbřehá nuda, tak se obě tváří…

Otáčení a odchod jinam děláme také. Když vidíme v dálce Molly třeba. Jenže tam jsem s majiteli domluvená. Mrkneme na sebe z dálky, oni ukážou rukou kam míří, já jim ukážu rukou, že jdu jinam a proběhne to v klidu. 

Ono to tu vypadá, že hnědá je nesnášenlivý ras, která nezvládá nic. Je jí sedm let. Na to, že každý den potkáme každou vycházku minimálně 5 psů, to celé 3x denně x 208 dní venčení v Praze… takže ta naše nehodovost procentuálně “není tak zlá”. Zbytek výpadů byl buď zrušen obchůzkou obloukem preventivně nebo zachycen vodítkem. 98 % nebo víc psů a setkání neřeší. Jenže procento nehodovosti je pro mě jako třeba procento usmrcených srn na silnici. Nemohu si říct, že jedna mrtvá přemnožená srna za rok je zanedbatelná a proto dál mohu jezdit po tmě rychle jako prase. Já se k té nule musím dostat. I proto jsem vynesla svou kůži na trh sem. Také jsem mohla zbaběle o svém maléru mlčet a chodit sem tlachat jen s veselými smajlíky.  🙄

megi-the-pes
megi-the-pes 01.11.2023, 10:29:02 xxx.xxx.124.42

Ještě to… může se přetrhnout, když ví, že mám velké odměny…

No tak toto neexistuje.

Teď se jde cvičit a cvičí se pět minut. Ne že takto jak tyran rozhoduji, přizpůsobím nějak…

Víte jistě, že klikr používáte správně? Pes naklikaný přece začíná fungovat jako robot… nebo ne? 

Kde je hmn_? 🙂

Sardullah
Sardullah 01.11.2023, 10:29:07 xxx.xxx.189.104
Thielli:

Sardullah, děkuju za to pohlazení po duši. Dnes ho opravdu potřebuji. Video jsem neznala. Já, už dnes prakticky abstinent, piju právě skleničku černého piva na uklidnění. Je mi do breku. Odpoledne na procházce mi chybělo půl vteřiny od odvrácení maléru. Viděla jsem z dálky fenu, kterou hnědá nesnáší. Povel stůj, klik, pochvala, pamlsek, sahám na obojek, abych hnědou připnula. Ta cizí fena najednou štěkne. Hnědá se otočí za zvukem a já už vím, že je vše ztraceno. Útok, pysky nahoru, pak něčí zakvičení. Pak psi u mě. Nevím, zda to zakvičení bylo od té cizí feny nebo od toho, jak majitel švihal po hnědé vodítkem. A pak na mě řval. Dvě minuty v kuse bez nadechnutí. Chápu ho, že řval. Řval oprávněně, podělala jsem to. Řval ale ať okamžitě vypadnu, ať nečekám, až si svou fenu zkontroluje, řval, že si veterinu zaplatí sám. Řval, že je policajt a že mám štěstí, že neměl zbraň, protože příště jí použije. Cizí fena žádné zranění neměla. Hnědá cvaká zubama a pyskuje, řve, ale nikdy žádného psa nepokousala a že byla v pozici, že mohla… Chlap řval a nenechal mě se omluvit, nenechal mě se zeptat, kam až sahá jejich rajon, abych věděla přesně, kde hnědou prostě nesmím pustit, jen řval, vyháněl mě a odmítal se bavit. 

Chápu jeho zlobu a nejvíc je mi líto té feny, která má kvůli mě ten zážitek. Zároveň mě děsí, že někdo, kdo je u policie, není ani po pěti minutách od incidentu schopen se zastavit, vyslechnout mě a pak mě klidně poslat do pihele. 

Rajon jsem si nakreslila pomyslně prstem na mapě a hnědou tam prostě nepustím z vodítka, o tom žádná, ale je to tedy fakt beznaděj, když máte psa, který sto psů mine absolutně bez reakce a pak jsou dva nebo tři, kde mozek úplně vypne a vy se na minutu stanete tím, kdo způsobí újmu druhému. Škoda, že v Praze nemáme také zeď nářků, stála bych u ní dnes celou noc. 😔

No, kdo jsi bez viny, tak hoď kamenem. Mě tak nějak život naučil…nikdy neříkej nikdy…život mě naučil, že i když z mého pohledu udělám max, tak se nakonec ukáže, že to max nebylo…viz nedávné extempore, kdy se Gina vyvlíkla z obojků…

Jako třeba myslela jsem si, že mám dobře zabezpečené ploty, už proto, že předchozí fena byla velmi radikální poděs, no a v loni mi roční berňák…na dvoře máme dvojitý plot…takový vachrlatý dřevěný-sousedky a protože mi to nepřišlo moc bezpečné, tak jsem ještě asi 30 cenťáků od něho instalovala pletivový…celé je to zarostlé břečťanem, psi na plot neskáčou…a tak si tak jeden večer sedím venku u kafíčka…cigárko a Mates běží ze zahrady souběžně s tím plotem na dvoře a hupky dupky, po tom břečťanu vyběh až nahoru na plot….no to mě omejvali, bála jsem se, aby neskočil sousedům do zahrady, ona sousedka moje psy moc nemusí, neboť velcí psi patří do přírody a ne do města …tak jsem se snažila co nejklidněji Matýska přivolat…a zadařilo se. Prostě mě nenapadlo, že ty dřevitý větvičky břečťanu by udrželi psa, který měl k padesáti kilíčkům…vůbec by mě ani ve snu nenapadlo, že je něco takovýho možný…no a nemožné se stalo skutečností.

Zrovna včera jsme něco podobnýho řešily s kolegyní v práci. Má pejska..bude to nějakej voříšek připomínající slovenského kopova…pes velikostně pod kolena, váha kolem 30 kilíček, barva černá s pálením. Z mého pohledu bázlivý a myslím, že u něj se jedná o strachovou agresi. On teda taky nekousne, ale začne dělat bububu a vystartuje do blízkosti objektu, který se snaží zastrašit. No prostě není povahově pohodář, spíš nejistý bojínek…kolegyně ho tak nějak zdědila, neměla ho od štěněte. Přivolání má, chodí hezky, ale jen do chvíle, kdy nepřijde a běží si za svým. 

Kolegyně má bohužel takový světanázor, že když její pes nikomu neublíží, jen štěká, tak že to není problém…už několikrát jsem jí vysvětlovala, že je spousta lidí, kteří se psů bojí nebo jim minimálně není příjemné, když na ně vystartuje pes…nebo když vystartuje pes na jejich psa..že ona ví prdlačku, jestli dotyčný pejsek není nemocný důchodce, kterému to není příjemné nebo to může být pejsek, co se pejsků bojí nebo naopak pes, kterej si to nedá líbit a půjde do konfliktu…a že to její “nebojte, on je hodnej…” je tak nějak naprdlačku.

No šli na večerní čůranda a potkali pána s menším psem na vodítku…potkali ho poprvé…kolegyně chytla svého psa za postroj a kolem nich ho vedla a když už jí přišlo, že jsou dost daleko, tak ho pustila…pes se ale otočil a s řevem běžel za nima…no kolegyně běžela za ním, aby ho odchyla a samo domo volala “nebojte, on nekouše, je hodnej..” pak v tom šeru viděla, že pán něco vytáhl a na psa stříknul…ano byl to pepřák…netrefil mu teda oči, ale měl to na kožichu. Kolegyně ho odchytla a nahmatala, že je mokrej, tak to otřela a čuchla k tomu (nenapadlo jí to, co mě napadlo hned jak to říkala, že je to pepřák) takže jí slzely pěkně oči, pejsovi nakonec taky.

Snažila jsem se jí opětovně vysvětlit, že takhle to nejde…že jí by se určo taky nelíbilo, kdyby na jejího bojínka vystartoval větší pes…a že se klidně může stát, že na jejího psa někdo může použít paralyzér a nebo ho klidně nakopne….tak snad už je konečně poučená.

No, co člověk může dělat ve vaší situaci, už se stalo, už člověk čas nevrátí…snažit se omluvit, zeptat se jestli je jeho pes v pořádku…a snažit se, aby už se to nikdy neopakovalo.  No a co se týče toho řvaní dotyčného pána….hele já si umím živě představit svýho manžela, kdyby mu nějakej pes vystartoval na jeho milovanou Ginušku…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.