Když jsme u toho zahradničení, děvčata poraďte mi. Mám od jara krásný keřík rozmarýnu no na někdo mi radí, že na zimu vykopat dát do květináče a do chladné místnosti a někdo zase, že ten rozmarýn mám jen přikrýt netkanou textilií, že zimu přežije i v tom záhoně. Tak teď jsem na vážkách a nevím co s ním. Nemáte některá zkušenosti s přezimováním rozmarýnu?
To záleží, jaké máte zimy. 520 m nad mořem je rozmarýn náladový a někdy to zvládne, někdy ne. Nejvíc záleží, aby nebyly holomrazy; když jsou, ani netkaná textilie a navrch smrkové větvičky nejsou zárukou přežití.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 25.10.2023, 14:06:42
Oooo děkuji převelice. Jsme v 222m nad mořem takže zimy mírné. No nechám ho v záhonu. Vždycky je možnost si na jaře opatřit jiný, když už to nevyjde🙃 jsem zahradník na baterky.
Na krtka nezabraly chlupy, vytvoření vlastního pozemku - vysetá loučka, jakýsi odpuzovač - název nevím, vymítání. A jó, zapomněla jsem na mužskou energii, drahý v zoufalství popadl krumpáč a vytrvale čekal nad krtincem, s blížící se bouří jsem ho plakajícího odvedla domů a uložila do peřin.
No rozmarýna! Tak ta mi taky nepřežila. a to jsme pod tu pětistovku na chalupě. Ale řeknite mi někdo, jak to pak je v tý písničce: na tom pražskym mostě, rozmarýna roste, žádnej ji tam nezalejvá, vona sama roste.
Odpověď na příspěvek uživatele Ronja s motejlem z 25.10.2023, 14:12:32
Díky, past ne. Je to zahrada na chatě, záhony tam dávno nejsou (seli my, sklízeli jiní). Trpělivě rozhrabuji krtince a dosévám trávu. A myslím na toho krásného plyšáka pod zemí… Jednou ho načapala černá venku a on před ní utíkal a tak strašně plakal, tak hrozným pištivým hlasem, jako by ho měla v hubě… , no jasně, že jsem černou zastavila a nechala krtka zmizet doma. 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Espiro z 25.10.2023, 14:21:19
Buď jste špatnej botanik a nebo špatnej národopěvec. Je tam rozmarýna. Konvalinka tam ani tak dobře nepasuje do toho textu?? Mi přijde teda. ale rozmarýna je tam opravdu.
Konvalinka v lese cinká na svých sedum zvonečků, že je v lese samotinká, že ví o ní jen rodinka neposednejch srnečků.
Vidíte konvalína roste v lese ne na mostě, tam by taky cípla.
no jo , malování, na to musí bejt vhodnej čas,což není vždy a hlavně, taky musí ta ruka vědět co malovat, tohle není pod mým velením, je to stejný jako s psaním. To vono samo, já jsem jen nástroj. 🙂