Aktuálně: 3 731 inzerátů210 865 diskuzních příspěvků18 259 uživatelů

Všeobecný pokec

Orionka (neregistrovaný) 21.10.2023, 09:02:04 xxx.xxx.147.6

I já sdílím názor, že máme lékaře špičkové, špičková odborná pracoviště. Pochopitelně i lemply. Jak na koho pacient narazí. Bohužel, jak se víc a víc klaníme zlatému teleti, tak možná těch neochotných přibývá. Pořád ale máme zdravotnictví ( ve srovnání s USA ) na dobré úrovni. Do budoucna je lepší nemarodit. Odliv lékařů do zahraničí je kapitola sama pro sebe. U nás za “dělnické peníze” vystudují a zahraničí k nim přijde k hotovým zadarmo. Ale chyba našeho státu, že si to neumí ošetřit. A pak jaksi lékařské povolání ztratilo prestiž. Je těžké, zodpovědné a nelze provozovat HO. Prý 70% žen.

Drvodělka fialová (neregistrovaný) 21.10.2023, 11:51:55 xxx.xxx.106.36
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 21.10.2023, 09:02:04

Doktory máme dobré, ale systém je horší. Úplně mě vyděsilo, když říkali, kolik musí udělat přesčasů a kolik za to dostanou. Je chyba, že máme tolik zdrav. poj. Ty si staví paláce a na platy doktorů nezbude.

Sarah01
Sarah01 21.10.2023, 12:25:07 xxx.xxx.162.253

Já musím říct, že právě odbornost a rychlost toho starého doktora na zdejší chirurgii mně zachránila život. Kdyby tam byla ta dr. ve středních letech, která byla v noci na pohotovosti, tak už tady asi nejsem. A proto až tady ti už mnohdy staří zkušení doktoři nebudou, tak to půjde úplně do kytek. Protože ti, kteří něco umějí, tady za těchto podmínek nebudou chtít zůstat a ti, kteří tady zůstanou, budou na podobné úrovni, jako ta lékařka, která ani neuměla správně vyhodnotit výsledky z CT vyšetření. Mimochodem je to moje skorosousedka v ulici a je to neskutečně arogantní osoba, za souseda by ji nikdo nechtěl. A pak co se týká praktických lékařů, tak to ani nemluvím. Nikdo pacienty nebere, všichni mají plno a já přestože jsem na doporučení známých lékařku změnila, tak abych se vůbec bála k ní přijít, posledně mně ani nechtěla po operaci napsat neschopenku. Teď bych potřebovala akutně řešit kýlu, která se mi udělala, a netuším vůbec, kam s tím mám jít.

Neverend
Neverend 21.10.2023, 12:52:24 xxx.xxx.242.38
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 21.10.2023, 09:02:04

To bych Orionko oponoval..Vždyť váš praktický lékař nemá ani sono natož třeba rentgen.😀 Na vše co např. můj lékař zvládne za hodinu čekáte týdny nebo měsíc. Pak takové anomálie jako že na Mělníku máte trombózu a musíte brát prášky na ředění krve a v Roudnici nad Labem trombóza nikde a vesele rehabilitují.🙂 Pak přijedete po měsíci zpět na Mělník že se vůbec nic nelepší a p. doktorka jde do mrákot. Tromby stále stejné a vyšetření samozřejmě skoro na hospitalizaci a injekce. Tak promiňte, ale to je vrchol a u nás by se utopili borci v žalobách s takovými schopnostmi.😐 Je mi to líto a věřte že mi to způsobilo hrozivé zklamání a spoustu zbytečného času stráveného ježděním a čekáním. Pokud je zájem, mám další zkušenosti třeba z Revma centra na Karláku. 😀 Buďte ráda, že vám nic vážného není a až bude, tak ten systém teprve budete moci ohodnotit.👍 Bůh chraň, přeji vám a všem samozřejmě pevné zdraví a ještě mnoho let strávených komfortním životem bez bolesti.🙂

Orionka (neregistrovaný) 21.10.2023, 14:19:47 xxx.xxx.147.6
Odpověď na příspěvek uživatele Neverend z 21.10.2023, 12:52:24

Ono je to kus od kusu. Když spadla kamarádka z kola, letěl pro ni vrtulník a když v oblastní nemocnici zjistili, že má poškozenou páteř, téměř zlomený vaz, letěla dál vrtulníkem na špičkové pracoviště, dnes bez následků. Když spadla kamarád ze stromu, letěl pro něj na ves vrtulník. A hlavně - nikdo se neptal, kdo to zaplatí. Americké zdravotnictví znám naštěstí je ze seriálů. Podle nich to tam chodí jinak. 

Orionka (neregistrovaný) 21.10.2023, 14:32:55 xxx.xxx.147.6

Ještě dodám - máme dobře propracovaný systém prevence. Že na to lidi kašlou, to už je jiná.

A k tomu vybavení ordinací praktiků - asi jak který. Vím, že mi natočí EKG, jestli má sono? nevím. S rentgenem je to složitější asi kvůli bezpečnosti, si myslím. Protože lékaři jsou soukromí, záleží vybavení ordinace na nich.

balu
balu 21.10.2023, 14:53:24 xxx.xxx.9.45

No, i když moje praktická lékařka nemá sono a ani rentgen, když je potřeba, odešle pacienta do jiného patra téže budovy, kde ony přístroje mají a kde vyšetření provedou takřka vzápětí. 

Opět je tu kydání na naši republiku, teď na zdravotnictví…

neverend (neregistrovaný) 21.10.2023, 14:58:37 xxx.xxx.242.38

Co k tomu dodat? Nechci se pouštět do debat bez smyslu a tak hlavně že to vyhovuje vám a jste spokojená. 🙂 U nás necháváme lidi umírat na ulicích a záchranka jezdí ještě na koních. 😀 Orionko, moc hezký den vám přeji a neberte to jako nic útočného z mé strany. 🙂 Zdravotní systém by mi navadil, ale stydím se za zahraniční politiku USA.😥 To je mnohem větší tragédie stejně jako loutkový prezident. 😐

Orionka (neregistrovaný) 21.10.2023, 15:08:52 xxx.xxx.147.6

To umírání na ulicích byla od vás nadsázka - je mi to jasné. Ale zase ….jsem ráda, že žiju v naší krásné republice. A modlím se, aby způsoby běžné tam u vás, došly k nám, co nejdéle. 

Nebyla jsem tam, kdysi jsem tam hodně toužila - nemusím kluci na světě všechno mít. Dnes už ne. Videa z amerických měst…..děkuji stačí. Niagara sice pořád teskně hučí, ale….autobusy plné čumilů…ještě by mě odvezli přepychovým vozem…

Neverend
Neverend 21.10.2023, 17:41:42 xxx.xxx.242.38
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 21.10.2023, 15:08:52

Ježiš Orionko já se taky vyhnu aglomeracím jako NY či LA.🙂 Tam bych se zbláznil. Já mluvím o malých městech či téměř venkově. Známe se tady skoro všichni a lidi jsou zde daleko milejší a jak bych to řekl “svobodnější”. Víte, ve velkých městech mnoho lidí vůbec není celoročně či jen omezenou dobu. Tam jezdí dělat kariéru a honí se tam za úspěchem a “slávou”. To prosím neberte jako vzor tyto města. Tam nikdo na vás nebude mít čas a život tam je i dost drahý. V malém městě jako žiju já vám zaručuju, že změníte názor na Ameriku.🙂 Už jsem to tady říkal, že sousedovi se rozbila pračka a tak pral nějaký čas u nás,no..Alespoň jsme pokecali jak jde život,ne? 🙂 A na technickou můžete i když auto nejezdí.😀 Musí brzdit,ale že nejede je váš problém.🙂 Já když viděl v ČR ten byrokraticko-vykořisťovatelský systém kde za každé prdnutí platíte ani už nevíte komu, tak děkuji už mám dost.🙂 

Neverend
Neverend 21.10.2023, 18:55:04 xxx.xxx.242.38

Zajímavé čtení a pan profesor je veselá kopa.😀 Ovšem k čemu nám to je dobré nechápu. Covid někoho změnil a někoho ne, psychopat je mi taky prd platný termín, když s tím nic neudělám. Člověk beze strachu a nervů asi nebude každý psychopat, protože pak by to byl každý druhý kdo vykonává nebezpečnější profesi. 

kometa
kometa 21.10.2023, 19:23:45 xxx.xxx.147.163
Odpověď na příspěvek uživatele Neverend z 21.10.2023, 18:55:04

Asi neznáte definici psychopata. 

Každý psychopat je bez nervů a emocí. A ne každý, kdo dělá nebezpečnější profesi, je psychopat. Ale být jím v tomto případě, je výhoda. I pro ostatní. Třeba na operačním sále nebo v kokpitu, když nastane průšvih.

Fikovnice
Fikovnice 21.10.2023, 19:31:02 xxx.xxx.61.29
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 21.10.2023, 19:23:45

Tak ono dnes se poruch osobnosti definuje snad milión😀 a řada z nich jsou naopak nerváci.

Pokud je ale myšleno psychopat jako psychopat (manipulátor, sociopat, asociál, apod.), tak to tak de fakto je (emoce prázdné a umí držet nervy “na uzdě”).

kometa
kometa 21.10.2023, 19:36:30 xxx.xxx.147.163
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 21.10.2023, 19:31:02

Psychopat nemusí držet nervy a emoce na uzdě, on je prostě nemá. Od přírody. Takový Spoke (jmenoval se tak?) ze Star Treku.

Sociopat nebo manipulátor je něco jiného. Ti vznikají při špatné nebo nedostatečné výchově. A jde jim o vlastní prospěch.

Aspoň tak to chápu já.

Nicméně nebezpeční můžou být všichni, když na to přijde.

Fikovnice
Fikovnice 21.10.2023, 19:45:35 xxx.xxx.61.29
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 21.10.2023, 19:36:30

Tak o tom bychom mohly vést předlouhé disputace…😄

Termín “psychopat” se používat nemá (já vím a chápu, že je to ale mnohdy příhodnější pro některá individua). 

Ale třeba lidi s HPO sebeubližující si, páchající suicidia apod., tak to fakt nejsou lidi bez nervů. Jsou to lidi, kterým bylo mnohdy ublíženo a oni se s tím neumí srovnat. Naopak si neví rady se svými emocemi.

No a takoví ti echt psychopati mají veeeliké manipulátorské schopnosti.

Jinak samozřejmě chápu, kám tím Ronja Butterfly mířila…😛

neverend (neregistrovaný) 21.10.2023, 19:50:34 xxx.xxx.242.38
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 21.10.2023, 19:45:35

No to já pochopil taky. 😀 

kometa
kometa 21.10.2023, 19:52:00 xxx.xxx.147.163
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 21.10.2023, 19:45:35

To bychom samozřejmě mohly. 

Mně se líbí definice psychopat = vrozený, sociopat = získaný. Člověk, který páchá sebevraždu, není za mě ani jedno.

A nedávno jsem četla článek od doktora (možná to byl i pan Honzák), že by dal přednost psychopatovi před empatickým člověkem. Právě v případě náročné operace nebo problémového letu. Viz výše.

Fikovnice
Fikovnice 21.10.2023, 19:59:43 xxx.xxx.61.29
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 21.10.2023, 19:52:00

Psychopatie je skutečně zastaralé označení pro člověka s poruchou osobnosti.

Známá je třeba HPO a hraničáři mají v sobě agresi - namířenou proti druhým nebo proti sobě, to je častější. Hraničářů je spousta a i u některých známých osobností jsem si všimla na některých blbě retušovaných fotkách třeba jizev po řezání sebe sama do rukou, ale i jinde po těle. Kdesi jsem přednášela kazuistiku muže, který se sám “vykastroval”, prostě si uřízl varlata.

To, že se přenesl jen jeden “typ” psychopatie do chápání a vnímání této problematiky a těchto lidí, je věc druhá. Ale opravdu mě namátkou napadá krom té HPO třeba vyhýbavá PO, závislá PO, anankastická PO, emočně nestabilní PO a je jich jistě víc.

kometa
kometa 21.10.2023, 20:02:12 xxx.xxx.147.163
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 21.10.2023, 19:59:43

No, já ten článek četla v poslední době. Ale o psychologii mnoho nevím, tak se nebudu pouštět na tenký led.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.