Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 19.10.2023, 12:34:30
A pořád a pořád tam něco lifrovat? Jsem proti. Naopak, nechat je, aby se s tím vypořádali sami. Žádná pomoc, ale taky důsledné střežení hranic a nepřijímání migrantů, vracení, třeba i potápění člunů.
Do Afriky se cpe od konce koloniální nadvlády jednotlivých zemí. A výsledek? Jen natažené ruce a migrace do Evropy.
Mno jo, my civilizovaní vymřeme, po nás holt nastoupí jiná primitivnější kultura, která bude muset toho klimaxu zase dosáhnout, aby pochopila, že děti nejsou prio. Člověk bohužel nemá přirozenou regulaci, musejí nastupovat ty v jistém smyslu nepřirozené, jako v tom Calhounově experimentu s myšma. My jsme lidi, tak si nenaděláme děti, abychom je nechali zase scípnout, jako ty myši, ale rovnou si děti nepořídíme.
Ale prý už je světová populace ve fázi nepřirůstání, už jsme se zastavili v té křivce, asi to hlavně dělá západní civilizace, která vymírá, a v zemích třetího světa už narostla vzdělanost (globalizace, přístup k technologiím) natolik, že základní životní potřeby vytlačily jiné priority….
Nakonec nás přežije Severní Korea a my budeme jen čumět zpod drnu, jak se to mohlo stát…
balu, když ono jich je tolik, že by nás utloukli čepicema, kdyby na to přišlo… mají snazší přístup ke zbraním, než k vodě. Tak si nejsem jistá, zda není levnější tam sypat, než stavět zdi a potápět lodičky… Zase si říkám, když jim tam lifrujeme nějaké to jídlo, jestli si třeba nerozmyslí to množení taky proto, že když dáme sáček rýže na rodinu, tak pak je zase sakra rozdíl, jestli je ta rodina tříčlenná nebo desetičlenná. Třeba by to šlo i tak.
Planeta možná, ale živočichové rozhodně nikoliv. nevím, zda se mají dobře všechna ta zvířata, která přišla o svůj normální životní prostor a jsou nucena žít v blízkosti, či uvnitř měst a průmyslu.
Přesně. Planeta si s námi poradí. Mě drásá to, že člověk dobře ví, co je bolest, utrpení a omezení, takže také moc dobře ví, že je těm milionům zvířat způsobuje. Důvod - nikoli náš hlad, ale naše konzumentská rozežranost. A to utrpení rozdáváme v násobně větší míře, než přirozený výběr a přírodní živly dohromady. Že jsem jako člen lidské populace pod tímhle podepsaná, za to je mi opravdu víc než do breku.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 19.10.2023, 12:34:30
Ta kampaně se tam dělají už desetiletí, ale dosah těch kampaní je minimální, tak možná jen ve vesnicích, do kterých vede alespoň nějaká cesta a navíc co asi za účinnost má u lidí, kteří si myslí, že AIDS vyléčí stykem s pannou.
Ono jako Afrika je obrovská a k většině lidí tam žijích se nic z Evropy nedostane
akorát prostě klamou ty naše mapy,zkuste si představit tu dálku když pojedete z Londýna do Istanbulu a pak si to tady porovnejte s real mapou a s Afrikou
Opravdu je - byla důvodem nerozmnožování starost o planetu a přesvědčení, že bez lidstva jí bude líp? Nebo to je - byl jiný důvod a do tohoto, rádoby ušlechtilého důvodu, jste si ho zabalily až později, když je jasné, že už k rozmnožování nedojde?
Nic se nevyrovná tomu, když vidíte, že váš život pokračuje ve vašich dětech a vnoučatech.
Důvod jednoduchý a obehraný - nenašla jsem toho pravého. A má touha po dětech nebyla zase tak silná, abych zvolila kariéru svobodné matky.
Ono je to stejně neporovnatelný, škodí planetě víc ten kdo má děti nebo bezdětný, který lítá xkrát ročně přes půl světa nebo ten kdo denně jezdí do práce 50 km autem a tak podobně. Skoro každý má něco, až nám zavedou ty osobní uhlíkový emise, tak to budeme vědět přesně jak na tom kdo je. 😀
Ty osobní uhlíkový emise to rozhodně nebudou umět pojmout v souvislostech. Osobní uhlíkové emise možná spočítají, kolik jsem koupila PET lahví, ale už nebudou vědět, že jsem už pět let nekoupila kousek oblečení, protože všechno zašívám a nosím doslova do roztrhání.
Na dlouhé zimní večery dobrá. Něco se dle mne zbytečně opakuje, takže by mohla být stručnější. Osobně ji považuji za dobrý střípek do mozaiky, podnět k přemýšlení, nikoli jako dogma. (Vlastně žádnou z přečtených knih tak neberu. Jestli je však pro mě nějaká kniha svatá, jsou to Pohádky Oscara Wildea).
Hm, já moc na tyhle hlubokomyslné věci nejsem. Nemám nejmenší výčitky z toho, že jsem se narodila v té bohatší části světa. Nemám problém s tím, nepouštět sem migranty z Afriky a Asie, osobně si myslím, že to je pakáž, kterou nechtějí ani jejich rodné země. Řada afrických států a samozřejmě těch asijských taky je kultivovaná a pracovití lidé se tam mají celkem dobře. To co do Evropy leze nelegálně je spodina, nevzdělaná, líná a agresivní.
Co se týká osobního přínosu k tomu, aby se na zemi lépe žilo, tomu věřím na 100%. Každý může po svém přispět, ať už má děti nebo. Dobře vychované dítě je dar, který prospěje všem. Pokud ale, z jakéhokoli důvodu, dítě nemáme, stejně není život promarněný. Každý jednotlivec, může nebo nemusí být přínosem. Četla jsem o úžasném člověku, kdyby existovala Nobelova cena za prospěšný život, měl ji odstat.
Tak to jo. Toho bohdá nebude, aby v CZ digi měna uspěla. Myslím si, že minimálně za mého života to neklapne. Už jen kvůli politické reprezentaci a krabicím od vína či kaprům na stole 😀