»
Odpověď na příspěvek uživatele
lesnizinka z 09.01.2025, 16:05:57
jen asi takhle-já taky chodila ze psama na cvičák-a ted píšu sama za sebe
chodila jsem ze psy na cvičák od mých 13 let- a 2 roky předtímdo Kynologického kroužku-to bylo před revolucí..
chodily jsme ze psy na cvičák,dělaly s něma stopy,přivolání,překážky,já šla s Kimem-kříženec knírače i do kruhovky-na obranu
učily jsme se teorii-reflexy,péči o psa,výchovu,výcvik,první pomoc,krmení…
já sama pak i Kynologický kroužek vedla…
na cvičák jsem chodila 18 let,mám asi?přes 20 zkoušek ze psy,+závody a ano i nějaký ty medaile a poháry-díky Duxovi-kříženec a náruživý aportér a díky Gerovi-knírač-ehmm-párkrát se i s ním zadařilo-byl taková pečlivka pomalá,flegmatická pečlivá🙂
ze psy jsem dělala stopy,obrany,-kousání v kruhu,hlídání předmětu,to,že se pes nenechal odvázat-jmenovalo se to samostatná činnost psa…
kdysi ve speciálkách malých plemen….,poslušnost,cviky z tance-nakonec v tom jsem i soutěžila…,načtený knížky,časopisy….
psy jsem cvičila ze pamlsky,míčky,šišky,gumovýho ježečka,snaživě po dobrým…..
akorát výchova-to byl ze začátku problém,protože Kim kříženec knírače-zavrčel na mě-tak jsem mu jednu vlepila-rady ze cvičáku kdysi…,tak po mě vyjel-tak jsem ho domlátila-protože,když po vás pes vystartuje,že vás chce rafnout-tak zmlátit,to si nesmí dovolit…-no takže tam to v tomhle po dobrým nějak nebylo-on tvrdej knírač,co si nenechal nic líbit…-ale to byly první roky,já dělala co se mi řeklo,protože přece na cvičáku tomu rozumí,že…
ano používala jsem cukání vodítkem a vytřepání za kůži ve vzduchu-přece to tak dělá fena štěnatům-taky se říkalo-kdysi…
na cvičák jsem chodila 18 let,a 12 let vedla výcvik,
z blanenskýho cvičáku pochází mistryně světa Lucie Ševčíková-začínala u nás z labradorem,se kterým hoodně úspěšně závodila v mládeži,dosáhla nejvyšších koušek,Monika Bambušková-začínala ve 12 letech s ovčákem pak byla namistrovství rtw…
a další kteří s netradičními plemeny dosáhly velkých úspěchů-apenzelka Abora- IPO3,
jasně pak pokračovaly na jiných cvičácích…u jiných výcvikářů…
ted se dělají v Blansku hodně vycházky ze cvičením ve městě+různý výlety-to hodně závidím teda,to by mě hoodně bavilo!!!
-takže si trofám říct,že cvičák jsme nebyly špatnej,a že o psech něco vím a umím a pak přišel Žeryk…
a veškerý mí vědomosti a zkoušky a závody a medaile mě byly k tomu no k ničemu….
protože já uměla psa vychovat od štěněte a vycvičit,a já uměla psa vycvičit i staršího..
ale co ze psem,kterej kvůli všemu chce startovat po mě a po okolí??
a pak se k němu člověk nemohl několik hodin přiblížit???
protože ležel a nepříčetně zuřil a nikoho k sobě nepustil?
doma fakt super..
pes,kterýho,když jsem chytla za obojek,že ho odtáhnu-ano má chyba-tak vystartoval a rafnul..
pes,kterej mě ležel natulenej v nohách-já natáhla ruku,že ho posunu-jen jsem se ho dotkla-a rafl-ne moc,nebylo to našití-ale bylo to na vážno-fakt byl vzteklej-takhle vzteklýho psa jsem nikdy předtím a doufám,že nikdy už ani neuvidím☹️
nemám ráda výzvy,mám ráda klid a pohodu….
takže tohle na mě bylo mega peklo-a veškerý vědomosti ze cvičáku,z knížek a časopisů mě byly…
obvolaní výcvkáři a ano i mistři světa,…..
dotazy u rozhodčích,střihačky psů…..-chovatelka..
a půlka se mimo jiné shodla,že by takovýho psa nechtěla a daly by ho pryč….
nakapat do uší??-Žeryk v amoku…..
tchán si ho nepohladil do své smrti…
máti s ním jde ven,dá obleček,pohladí ho…ale..bojí se ho…
ano hoodně věcí jsem u něj spravila,zlepšiila a po letech práce,času,a nervech v pr….
a to nejen mých,ale i Dafininých-on ju miluje,ale když na ni zavrčí,že jde kus kolem něj…,
v posteli s náma přestal spávat…..
a spal doslova zavřenými dveřmi,do postele si lehne večer na chvilku-a jak se někdo mikro mihne-s vrčením a zuřením jde vedle-aniž by jsme něco řekly…..
po letech si myslím,že to nemá v hlavě v pořádku-bez urážky…
protože on se fakt chová jak blázen…
leží v rohu sedačky,já kus od něj dělám psí knížku s článků o psech-dávám články do folií a do desek a šustím listama a folií a hýnu se u stolu a on celou hoodinu vydrží vrčet!!!
zlepšil se hodně,umí spoustu cviků,miluje nás ale nikdy mu nebudu věřit-a zabral mě hodiny práce a času-denně cvičení,denně sušení noh-i když byly 30parna a na nohách nebylo co sušit…-prostě rituály..denně česání,denně vycházky s náhubkem,ve střehu,protože tady úzký polnačky a on nemá rád,když se na něj najednou šáhne-takže když od lípy valí dolů kůn bez jezdce a vy holt nemáte čas na míčky/pamlsky a podobný nápovědy-prostě máte vteřinu na času pséky a valím do strany-tak čapnete psa za obojek-takže náhubek-protože toto Žeryk nerad…
takže ano chodila jsem ze psama na cvičák
ano měla jsem načtený knížky
ano vycvičený psi a to svoje a i cizí
ano půjčovala jsem si různý psy…
a pak jsem dostala Žeryka a byla jsem v koncích….
a díky Zrzavci-která mi hoodně radila,díky další paní ze zrzavčího webu,co má zkušenosti s těmito psy,díky Place…
jsem toho hoodně spravila a netajím se tím,že by tyhle 3 paní zmákly s Žerykem toho víc a líp-a nebo možná ne???-nevím🙂
a chci tím říct-na knejsou vševědi,kdybych používala u Žeryka to co kdysi u Kima-tak su pozašívaná jak ponožka…..
u Žeryka jsem věděla,že ho NIKDY NESMÍM ZMLÁTIT,JÍT DO NĚJ SILOU A FYZICKY,ŽE VŠE MUSÍ BÝT PO DOBRÝM
česání?-Žeryku-ustup,posun se,otoč se,
bez povelů jako stůj,posun se,uhni,ustup,a otoč se, by se mě blbě stříhalo,česalo a sušily nohy-chodbičku máme pidi🙂 na manipulaci🙂
a upřímně řeknu-3 krát za život jsem chytla nerva a zmlátila ho
a jednou jsem zvládla ho 6 týdnů nepohladit-po druhým rafnutí-asi rok byl u nás-měl míčky vycházky,cvičení,odměny,česání-ale nebylo mazlení,hlazení…,
jinak-kdyby bydlel-kotec-zahrada,vycházky,ale nebyl by doma,bylo by to jednodušší…