Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 01.01.2025, 21:41:01
Nakoukla jsem, ostatní příspěvky x dní zpět komentovat raděj nebudu. K tomuto ale napsat musím: v kterých letech ty třídy pro nadané děti měly být? U nás na vesnické škole není nic takového ani teď. Za komančů? To asi v jiné galaxii😛 Možná ve velkých městech, tady, ani ve větším měste(20tis. obyvatel) taky nebyla. Ale byla tam zvláštní škola😉 Ne, nebylo to totéž😉
Nakoukla jsem, ostatní příspěvky x dní zpět komentovat raděj nebudu. K tomuto ale napsat musím: v kterých letech ty třídy pro nadané děti měly být? U nás na vesnické škole není nic takového ani teď. Za komančů? To asi v jiné galaxii😛 Možná ve velkých městech, tady, ani ve větším měste(20tis. obyvatel) taky nebyla. Ale byla tam zvláštní škola😉 Ne, nebylo to totéž😉
No právě, já o ničem takovém nevím, až na gymplu se to tehdy v osmdesátkách začalo zavádět.
Když v 80. tak pochopitelně za komančů. Ve čtvrté třídě děti přecházely. Zvláštní škola taky v Liberci byla. Tu jsem navštívila někdy kolem 2010. Učila tam kamarádka. Děti tam měly krásné podmínky. I když stará škola, nádherné barevné třídy, spousta obrázků a hlavně - ve třídě 9 dětí.
Na gymplech to bylo dávno před tím. Tři paralelní třídy - matematická, přírodovědná a jazyková.
No, na gymplech na jižní Moravě až v osmdesátkách a u nás to byly třídy matematická, přírodovědná a ekonomická, manžel byl na stejném gymplu o 4 roky dřív, takže 78 - 82 a ten to ještě neměl.
U nás na ZŠ byly v 80. letech matematické a sportovní třídy…olympiády jsme vypracovávali všichni ze třídy…město cca 10.000 obyvatel…tak možná v těch malých městech a na vesnicích takové vymoženosti nebyly😊 Ale pořád nevím, proč “kocka”, jako kočka? Náš malej genius, když se učil mluvit, neuměl říct “k”, tak říkal poča poča počatá, místo kočka kočka kočkatá…ale uměl zpaměti pí číslo na 50 desetinných míst, umí anglicky, dělá tabulky v Excellu, bylo mu 6 let a chodí do normální 1. třídy…na vesnici..
Odpověď na příspěvek uživatele eva z 01.01.2025, 22:59:31
Kocka = kostka…kockatá hlava bol zaužívaný výraz pre matfyzákov a potom ho plynulo prebrali programátori, resp. IT-čkári…
Pozn.: génius, resp. géniovia sme si nikdy nehovorili, a ani sme nechceli, aby nás tak niekto volal, pretože dokonalý génius = blázon (body 0 a 360 sú vlastne jedným bodom), ale už dosť bolo, odchádzam zase do zabudnutia…
Odpověď na příspěvek uživatele LK z 01.01.2025, 23:13:11
Nám to nevadilo, nikoho sme za to nebili, vedeli sme si uťahovať zo seba navzájom - génius či blázon, všetko jedno 😉 A boli géniovia, B zbytky z géniov, C pozberanci a D protekční - rozdelenie tried (1986-1990 - gymnázium na ďalekom východe až za Košicami 😀)
Odpověď na příspěvek uživatele LK z 01.01.2025, 23:13:11
to nedava smysl ze mat-fyz az pak IT. Mel by to byt vyraz prvne pro IT -programovali - a kdo si pamatujete prvni “postavicky” v DOSu? byli to poskladane kostky 😇 Karle, udelej 2 kroky vlevo - to byly moje prvni prikazy, co jsem se ucila “programovat” 🤣
U nás-dědina o 2000 obyvatelích kousek od Uničova(takže né někde ve vnitrozemí)..od 6 třídy dojížděly děcka i z vedlejší vesnice..V roce 1969 -mě bylo 13,a na poslední 2 roky nás rozdělili do “studijní” a “praktické” třídy..Zpřetrhali kamarádské svazky právě v tom “citlivém věku”..Já se nemohla smířit,že už nemůžu sedět s Helou,se kterou jsem seděla celých 7 tříd…to jsem si jaksi zapamatovala..Nevím,podle jakých kritérií to dělali,ale co si pamatuju,já byla na konci abecedy-na “T”..a Hela byla na kraji “G”..možná to byla náhoda,to už nevím,ale museli to asi posuzovat podle toho,kdo MÁ na další školu a kdo na učňák..Pamatuju si,že jsem měla v 9 třídě písemku vypočítanou dřív,než učitel dopsal zadání na tabuli…došla jsem k výsledku jiným způsobem,a on mi to nechtěl uznat..už nevím ale,jak to dopadlo🤭..To jen k tomu rozdělení..
"Kockaté"..možná,že ty děti měly jako dobrou hlavu..jako bednu-kostku??.Ale jiný kraj-jiný mrav..
ano,nebylo to totéž..Tady je v Uničově už od dob mé školní docházky..Přeřazovaly se tam děcka,co měla pomalejší chápání..měly se tam dobře,nosily dokonce lepší známky,bylo jich tam míň..Dnes jsou asistenti..Nevím,na jakém principu to funguje ve třídě,jestli ti asistenti to dětem vysvětlují polohlasem přímo ve třídě:nebo jak?vždyť to musí rušit ostatní..
Odpověď na příspěvek uživatele LK z 01.01.2025, 20:41:55
tohle není pravda….k té “hrstce” diskutujících z iFauny,co sem přešla,se nabalilo spousta nových..já tu poznala nové lidi,které jsem na iFauně neznala…Může se přece přidat každý..není to přece o tom,koho tu “chceme”,nebo né..Jen si myslím,že se spousta lidí tady bojí něco nakousnou,nějaké téma,protože né každý tu chce mluvit o něčem,když má za zády malé děcko..Doma taky nemluvíme o čemkoli před svými dětmi..hm? takhle to beru..To není o nějaké uzavřené komunitě..Já chodím asi na 5 vláken,nebudu se plést do nějakých diskuzí,kterým nerozumím,a nebudu je komentovat..Když nevím “vo co go”😇🤔Jsem se zase dnes rozjela🤭
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 02.01.2025, 07:56:56
Ruší to určitě. Navíc ty pomalejší děti prostě ostatní zdržují, o obohacení se rozhodně nejedná. Na zvláštní škole se toho naučily víc i když měly jednodušší osnovy. Dneska už mají pomalu zjednodušené osnovy všechny děti, protože se musí přizpůsobit těm pomalejším. Navíc, nevím jestli je to jen můj dojem, ale dřív se mohli lidé s dětmi klidně přestěhovat, ve školách byly jednotné osnovy a rozdíly byly minimální. Dneska, když si každá škola jede sólo, si neumím představit, jak by ta děcka mohla školu změnit. Vždyť by se tam najednou jelo podle úplně jiných osnov. Prostě jsem ráda, že tohle si už musí řešit někdo jiný.
Tak jsem dostala zprávu ze Skalice(slovenské) město 15tis. obyvatel cca a ano, i oni měli někdy na konci 80.let třídu chytrých dětí. Už jsem to asi pochopila: bylo to ve městech, kde bylo více škol. Tak se udělala na jedné škole tahle třída a sešly se tam ty chytré děti. Bratránek mi to popsal, že ta škola byla na druhém konci Skalice a oni tam jít nechtěli, protože daleko. Tak se spolužáky nešli. K nám do školy jezdili děti z vedlejších vesnic, které byly malinké a školu neměli. On asi v každé třídě byl nějaký více nadaný žák, tehdy se registrovali hlavně ti matfyz, kteří to pak i šli studovat.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 02.01.2025, 10:19:15
asi jak kde..podle počtu žáků ve třídě…u nás byly ty 2 třídy po 28 naplněné..ale to bylo asi i tím dojížděním dětí z okolních malých vesnic a osad..U nás byla jedna škola od 1. do 3.třídy-v dědině..o kilometr dál byla druhá od 4. do 6…a pak o 500 metrů dál byla pro 7+ 8…a přes dvůr-kde byla i jídelna,tělocvična,hudebka a spec.třeba na fyziku,byly ty zbylé..2 třídy deváťáků…