Já třeba to co neumím, tak se snažím naučit. Když za mnou někdo přijde jestli jsem něco dělal tak moje odpověď je - “Nedělal, ale i tak to opravím” - sebejistota mi nechybí. 😃 Třeba tatínek mé polovičky je instalatér a co se týče toho oboru udělá cokoliv a komplet. Jenže jakmile dojde na něco co nikdy nedělal tak neudělá a zavolá si na to někoho. Přišla za mnou její mamka, že se blbě zavírají vchodové dveře a chce vyměnit zámek (ten dům byl nově koupený) se slovy “on by to neudělal, protože to nikdy nedělal a někoho by si zase zavolal”. Tak jsem koupil novou vložku do dveří, vyměnil a srovnal jsem dveře (byly víc do strany a drhly o futra) tak stačilo imbusem to trošku na pantech přitáhnout. Dveře se teď krásně zavřou a docvaknou bez odporu. 👌
Už jsem potkal spoustu lidí, kteří si hold na nic netroufnou a zavolají si někoho. Přítelkyně právě říkala, že si s mamkou museli dělat věci samy, protože to potřebovali hned a nemohly čekat až někdo přijede. Proto polovička za mnou taky chodí, že něco chce udělat, ale neví jak tak jí to rád ukážu. Momentálně třeba mám rozdělanou (z části rozebranou) Audi v garáži a učím jí jak řídit auto, protože to neumí (řidičák má, ale od autoškoly za volantem neseděla) a je v mnoha ohledech závislá na mém času abych jí někam dovezl. Řekl jsem, že opravím Audi a pak jí to auto daruji aby mohla jezdit sama a dala podmínku, že to bude opravovat se mnou a vysvětlil jí kde co je a jak to funguje. Takže až bude čas pokračovat na autě tak musím udělat komplet hadice chlazení, těsnění pod hlavou, možná si ještě udělám rozvody, výměna oleje, pak ještě předělám pedál plynu na elektrický aby šel zprovoznit tempomat,…. - tak aspoň budu mít asistenta. Chce umět taky všechno právě když by se něco stalo (třeba kdybych byl v nemocnici,….) tak aby toho zvládla co nejvíc sama.
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 21.12.2024, 13:13:59
Ano, určitě je lepší naučit se, co jde, aby když vypadne i kdyby jen na chvíli ten druhý, se to nějak zvládlo. To právě mě nikdy dřív nenapadlo a byla to chyba. Řidičák jsem mohla mít dávno a ne “však já tě všude přivezu a odvezu, tak na co”. Ještě je teda víc věcí, které fakt neumím, ale mám moc hodnýho souseda a ten mně občas pomůže. A něco se fakt už nenaučím.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 21.12.2024, 13:27:05
To jsem ještě přítelkyni nutil aby se naučila řídit, protože potřebuji občas i toho taxikáře co mě odveze z oslavy když ona nepije. 😃 Pak když umřela Audina (tu co mám v garáži) tak jsme byli měsíc bez auta než jsem koupil jiný. Když jsme táhli ten nákup jen kilometr v rukách tak já jí to říkal - “představ si, že bych nemohl řídit, auto zaparkovaný a ty bys to musela to odtáhnout sama, protože bych měl zlomenou nohu”. To už změnila názor rychle, jenže ona je z toho tak vystresovaná, že mi v novým autě se vším mlátí a silou dává rychlosti, že to trhá srdce. Naštěstí aspoň sešlapuje spojku a nedává to tam na tvrdo přes zuby. 😃 Jenže já vůl (teda Beran) si teď koupil zadokolku a posledně mi najížděla na kruháč a já jí říkám “zpomal a podřaď si” a ona nezpomalila a na mokrý silnici to strhla na kruháči se zadokolkou. Problém je, že v tu chvíli jsem nemohl zatáhnout ruční brzdu, ale naštěstí nikdo tam nejel a auto se nezklouzlo (když tam mám i protiskluzový systém, který už mám otestovaný), ale mně se zastavilo srdce. 😂 Tak stane se no. Já jsem velice klidný člověk, ale v ten moment jsem to už nedal a zvýšil hlas a vulgárně jsem se jí zeptal zda si dělá srandu. 😂
PS: Samozřejmě si za to trošku můžu sám, když dávám nic netušícímu člověku do ruky zadokolku za 150 tisíc. 🤭 Moje sestra se nabídla, že jí to když tak naučí na Oktávce která je před smrtí (už má asi 450t km). Sama mi řkla “to když zboří tak se nic neděje, stejně půjde brzy na likvidaci”.😃
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 21.12.2024, 13:48:54
Mně to taky nešlo, proto mám automat, musela jsem holt ale ubrat na velikosti, takže nemám kombíka, jak jsem chtěla původně. Vejdou se jen dva psi, ale zase na delší trasy nejsem unavená.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 21.12.2024, 14:41:01
Mně osobně ty automaty nesedí. Jako do města je to dobrý, ale já prostě musím mít tu ruku na páce i tak.😃 Když bych měl jít do automatu tak to musí mít padla pod volantem jinak to nechci. Ty starší automaty hlavně nejsou dobrý v tom řazení, že se to nedá vytočit když je to potřeba. Ty novější už jsou v tomhle lepší, protože je to kolikrát ovládaný řídící jednotkou (a ty nejnovější kolikrát jsou “adaptivní”) a přeřadí třeba později když je sešlápnutý pedál. Já rád si řadím podle sebe a vytočím motor do potřebných otáček jak potřebuji. Jednou jsem jel firemně do Maďarska s novější Scalou (asi 2019) v automatu s pádly a docela to šlo. Hlavně nechci učit přítelkyni na automat, protože když by musela ject třeba s mým autem (které si budu držet v manuálu) tak to nedá. Radši ať se naučí manuál a případný automat už nebude problém. Na ty delší trasy je to už jedno jestli se jedná o automat či manuál, hlavní rozdíl je cítit ve měste kde se každých 100 metrů zastavuje na semaforu.
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 21.12.2024, 15:13:56
Já mám ŘP jen na automat, takže jsem neměla na výběr. Pokud má přítelkyně ŘP na vše, tak jedině dobře, když bude jezdit manuálem. Ano, automat není vůbec do terénu. Zapadla jsem do bláta a museli mně vytáhnout jiným autem, ten automat to prostě nedal. Mám Fabii r. v. 2017. Do města je to k nezaplacení, to mi řekli i zarytí manuálisti, kteří se s ní projeli. Já jsem bez auta nemohla fungovat, nemůžu kvůli veterině, výstavám, výcviku nebo zkouškám pořád někoho otravovat a taky jsou tu nákupy. Sice mám busovou zastávku přímo u domu, ale v poslední době i MHD tady hodně omezili a o víkendu se člověk brzy ráno nebo později odpoledne nikam nedostane.
Manžel říká, že od tý doby, co je všechno na internetu (you tube) nebudou mít řemeslníci co žrát…koukne jak se to dělá, a jdem to zkusit, třeba nařezat fošny z kmene motorovkou a udělat lavice pod pergolu, udělat si “ostrovní fotovoltaický systém”, kde co svařit - momentálně mi bude dělat podkovářskou stoličku na to moje domácí pižlání, je schopný překontrolovat práci elekrikářům a instalatérům (jako že třeba nebyl přívod vody k záchodu, chyběl sifon na sprcháč)…a tak…
Manžel říká, že od tý doby, co je všechno na internetu (you tube) nebudou mít řemeslníci co žrát…koukne jak se to dělá, a jdem to zkusit, třeba nařezat fošny z kmene motorovkou a udělat lavice pod pergolu, udělat si “ostrovní fotovoltaický systém”, kde co svařit - momentálně mi bude dělat podkovářskou stoličku na to moje domácí pižlání, je schopný překontrolovat práci elekrikářům a instalatérům (jako že třeba nebyl přívod vody k záchodu, chyběl sifon na sprcháč)…a tak…
Řemesla dnes už dávno nejsou taková sranda jak to bývalo dřív.🙂 Neříkám že nejsou lidi šikovní,ale třeba sváření obalenou elektrodou lidem vůbec nejde a vznikají velmi nebezpečné konstrukce.😐 Zalepí tam všude strusku a svár samozřejmě nedrží. Elektriku už vůbec ne. Fakt dnes díky různým přístrojům v instalaci není vůbec jednoduché vědět kam proud půjde a kdy. Musí se přesně vědět co jak funguje a hlavně neustále se měnící normy..Jinak vznikají velmi nebezpečné situace. Dokonce může dojít k řerušení nuly a to už se obvod v rozvodu uzemní přes tebe. Ne vše je za chráničem.V životě bych amatéra nepustil dál než ke světlům a to ještě musí vědět co to je IP44 alespoň.🙂
Dokonce může dojít k řerušení nuly a to už se obvod v rozvodu uzemní přes tebe. Ne vše je za chráničem.
Prosím Vás, tohle mi trošku vysvětlete. Já jako elektrikář tu první větu nějak nechápu.
Jsou borci co vrtají tam kde nemají.🙂 No a když netrefí fázi, tak prej dobrý.😄 Viděl jsem na vlastní oči a dokonce zahozené v nové omítce. Čili zedník plus elektrikář amatér (bratranec té paní majitelky) rovná se přerušená nula.🙂 Já nejsem taky elektrikář, ale brácha má firmu stavební ( teď už celou) a je “revizák”.🙂 Tak jsem tak při montážích už něco viděl a sem tam i pochytil.
Odpověď na příspěvek uživatele N z 21.12.2024, 17:11:42
Navrtaný kabely je vždycky sranda (teda jak pro koho). 😃 Jednou mi volal kamarád, že mu povedlo provrtat tří fázový kabel. Stane se no, ale přitom i v normách je to vlastně nadefinovaný kudy mají být vedeny kabely a třeba i v jaký výšce - obzvlášť v kuchyni kde kabely nesmí jít asi pod 60cm od země, protože instalatéři zas mají normu to vést myslím v nějakých 40-50cm výšce (teď z hlavy si to nepamatuji). Kdyby došlo k poruše na trubce a bylo by to obráceně tak voda logicky by ve zdi tekla dolů na kabely a byl by problém. Přítelkyně jednou chtěla zrcadlo na přepínačem tak jsem jí vysvětlil, že tam to dát fakt nemůžu. 😃 S těmi chrániči je to složitější. Ono třeba na domech / bytech je to jednoduchý - norma udává (asi už 7-8 let), že už vše musí být za chráničem takže i světelný obvody. Kdybychom se bavili o zásuvkách v rozvaděčích třeba pro průmysl - ty chráněný být nemusí, protože norma definuje, že chráněný musí být volně přístupný zařízení, zásuvky apod… laikům. Tudíž v domě / bytě je to všechno. Ve výrobě, průmyslová výroba a tak dále už spíše záleží na mnoho aspektech. Když dělám projektovou dokumentaci (pracuji momentálně jako elektroprojektant - před tím jsem byl HW konstruktér pro průmyslové automatizační stroje) tak standartně servisní zásuvka v rozvaděči je jen přes jistič. Pokud je požadavek od zákazníka na zásuvku mimo rozvaděč (třeba pro vysavač na úklid) tak se musí dávat chránič - my spíše dáváme kombinovaný chránič což je jistič a chránič v jednom. Je to jednodušší na prodrátování v rozvaděči než to drátovat z jističe do chrániče a pak do svorek + zabere to víc místa.
Navrtaný kabely je vždycky sranda (teda jak pro koho). 😃 Jednou mi volal kamarád, že mu povedlo provrtat tří fázový kabel. Stane se no, ale přitom i v normách je to vlastně nadefinovaný kudy mají být vedeny kabely a třeba i v jaký výšce - obzvlášť v kuchyni kde kabely nesmí jít asi pod 60cm od země, protože instalatéři zas mají normu to vést myslím v nějakých 40-50cm výšce (teď z hlavy si to nepamatuji). Kdyby došlo k poruše na trubce a bylo by to obráceně tak voda logicky by ve zdi tekla dolů na kabely a byl by problém. Přítelkyně jednou chtěla zrcadlo na přepínačem tak jsem jí vysvětlil, že tam to dát fakt nemůžu. 😃 S těmi chrániči je to složitější. Ono třeba na domech / bytech je to jednoduchý - norma udává (asi už 7-8 let), že už vše musí být za chráničem takže i světelný obvody. Kdybychom se bavili o zásuvkách v rozvaděčích třeba pro průmysl - ty chráněný být nemusí, protože norma definuje, že chráněný musí být volně přístupný zařízení, zásuvky apod… laikům. Tudíž v domě / bytě je to všechno. Ve výrobě, průmyslová výroba a tak dále už spíše záleží na mnoho aspektech. Když dělám projektovou dokumentaci (pracuji momentálně jako elektroprojektant - před tím jsem byl HW konstruktér pro průmyslové automatizační stroje) tak standartně servisní zásuvka v rozvaděči je jen přes jistič. Pokud je požadavek od zákazníka na zásuvku mimo rozvaděč (třeba pro vysavač na úklid) tak se musí dávat chránič - my spíše dáváme kombinovaný chránič což je jistič a chránič v jednom. Je to jednodušší na prodrátování v rozvaděči než to drátovat z jističe do chrániče a pak do svorek + zabere to víc místa.
Dneska jsou normy i na všechno i na výšku vypínačů.😄 Oni tam jsou v normě ty slovíčka “přístupné laikům”.🙂 Hlavně spousta domů se stávající elektroinstalací samozřejmě buď vůbec nemají chránič či mají,ale dle tehdy platných norem. O tomhle byste si spíš pokecal s mým bráchou, já jsem nikdy sám bez něj nic neinstaloval. Když už vás tady mám jako odborníka,tak je pravda že už elektrikář nesmí vydrátovat rozvaděč? Že už prý jen specializovaná firma a opatří to příslušným QR kódem?