balu:Tak se tu s tím tykáním mějte hezky. Líbilo se mi, že si vykáme, zdá se mi to takové kultivovanější, příjemnější.
A v čem je tykání příjemnější? Příjemnější je spíš tykačka…🤔
Dobre ranko Balu😉,
ne abyste někam odešla, rozumíte!!!
Kliďo píďo si VYkejme😉, já vím je to takové inteligentnější, že jo. Moc byste mi tady chyběla, tak šup, šup nikam nenatahujte nožičky na úprk😜.
Daja
Dajo, zatím neodcházím, ale už mě to tu moc netěší.
Ale no tak😉, “víte co serte na pocity”, no vidíte co mě hned napadlo? No to je hrůza a to jsem já.
Daja
Můžu se zeptat,jestli je to kvůli tomu tykání mezi některými zde?
Jinak-já zrovna nejsem z těch,co si musí s každým hned tykat,
a jak jsem i psala,mám na tykání na první dobrou dost alergii
ale,když jste psala,že se Vám zdá vykání takové inteligentnější…..
já jsem tu psací služebně nejmladší..
věkem a čtením ne-věk mám+i roky zde čtu…
já mám léta problém stykámím kvůl respaktu-jk se říká-hůř se říká vy vole,než ty vole…
ae…
mám nadřízený,kterým tykám-protože byly dřív kolegové,pak nadřízení a některý jsou skoro o 30 let mladší-ale i když jim tykám a dělám si z nich srandu a oni ze mě…
tak respekt k nim mám,-kdykoliv něco chci nechybí-omlouvám se mohla by jsi mi prosím zjistit/říct-cenu,kde máme,můžu to tam dát…a děkuji moc,jsi hodná…
fakt skoro až uctivost a služebníček-a to nebylo myšleno ted ani vtipně ani ironicky!
a nedá mi to musím napsat 2 zkušenosti ze šífama,kterým jsem vykala-už u nás nejsou…
já celoživotně sebevědomí pod bodem mrazu,100 metrů pod zení,protože pokud pracujete v profesích-teplá kuchyně,studená kuchyně,fabriky u pásu,a další..všude jsou normy, v kuchyni sice normy nebyly-ale umýt nádobí,který se vrstvilo,do toho 10 kýblů brambor udělat,do toho loupat cibuli,uklízet-prostě nestíhačka i bez norem…
no prostě jsem všude poslouchala-jsi/jste nejslabší článek tý,u,pomalá…
je fuk ve které jsem byla práci-pekařina,u pásu,kuchyně studená,na myčce v té kuchyni-všude honem rychle,nestíháš,my pak nestíháme kvůli tobě-hodně prací na sebe navazuje….
no takže sebevědomí nula..
bože co já se kvůli tomu nabrečela,že nejsem tak dobrá,šikovná a rychlá jak ostatní
a ne-nepomůže zde často opakovaná hláška-když ti nejde fyzická práce běž na školu a udělej si maturitu/vejšku..
prostě nemám hlavu na školu a nejsem rychlá na fyzickou práci…
a pak si to člověk dost vyžírá od kolegů…..mimo jiné…
no a ten vedoucí mi řekl,že jsem kvůli pár lidem uvěřila tomu,že jsem špatmá,když nejsem tak rychlá a šikovná jak ta většina,ale že to tak není….
byl to v mým životě první člověk z vedení co mi to řekl,
vozíval mě teda dom-to mě vozívalo víc vedoucích abych nemusela v noci pěšky,nrbo kolegů+jsme se bavily u práce,ale to co mi tenkkrát řekl mi ještě nikdo nikdy neřekl…
protě 10 minutová rozprava s někým,s kým si vykám,kdo je můj šéf-a kdo mi po letech otevřel oči….
né,že by moje sebevědomí vyrostlo do výšky…ale ..trošku jsem si změnila pohled na sebe…
duhá příhoda-před rokem Vánoce a mě se stal mega průšvih v práci-mega pro mě,na okolí ani mou práci to vliv nemělo…na Vánoce atd..ale jo….
a já se zesypala a rozbrečela-před Vánoci,těžce nemocnej tchán+pes+dost věcí….
šéf vstal,obejmul mě a nic neříkal..jen tam stál -a žádný-a to bude dobrý,to přejde,nic…
a pak za mnou přišel podal mi pomocnou ruku….
byl to šéf a vykaly jsme si…..
holt někdy to není jen o vykání a tykání……..
někdy ten kdo Vám vyká pro Vás může udělat víc něž ten kdo tyká…..
ale,pkud tady xxx letý pispěvovatelky navrhují tykání,že se roky virtuálně znají a tak mi to přijde fajn a jaksi přirozený….můj názor
balu:Tak se tu s tím tykáním mějte hezky. Líbilo se mi, že si vykáme, zdá se mi to takové kultivovanější, příjemnější.
A v čem je tykání příjemnější? Příjemnější je spíš tykačka…🤔
balu:Aneb jak zdůvodňovat, proč nechci dítě.
Proč by měl někdo zdůvodňovat, že nechce dítě? Prostě nechce. To samo je dostatečný důvod. “proč” nechce, je úplně jedno.
To je jako by se někdo ptal, proč nechcete být popelářem nebo mít vyholenou hlavu nebo bydlet v Prostějově. Prostě nechcete, vyřízeno 😀 To samotné je důvod pro to, to neudělat. Proč by to u dítěte mělo být jiné. Nechci papouška, nepořizuji si ho. Nechci dítě, nepořizuji si ho. Puntik.
…jestli mohu, to asi nebyla hromadná nabídka,že odteď si všichni potykáme a jedeme dál….s několika lidmi jsem si zde potykala (není jich snad ani jako prstů na jedné ruce), a šlo to tak nějak zcela přirozen, prostě jsme si tak sedli, že to šlo samozřejmě ….velmi respektuji vykani a jsem moc rada, že to tady není tak, že kdo přijde automaticky si se všemi potyká…já i když si se spoustou lidi tady píšeme roky, bych si to u některých vůbec neodvážila navrhnout a to ne proto, že bych s nimi nekomunikovala rada, ake tak nějak prostě cítím, že to vykáni je vhodnější a nijak mi to nevadí, možná naopak?
Třeba si to někdo poslechne. Na básníka nemám ( a přepisovat to nebudu, možná vám to časem ofotím ) :
https://www.proglas.cz/program/detail-poradu/2019-10-29-05-27-00/
všude honem rychle,nestíháš,my pak nestíháme kvůli tobě-hodně prací na sebe navazuje….
Klasika. Když jsem ještě dělal taky u “pásu” tak bylo 8 lidí provázáno mezi sebou a muselo dojít k nějaké koordinaci. Když jeden zpomalil tak hned se nestíhala norma a samozřejmě se přicházelo o peníze. Ty lidi u tich strojů dokážou být opravdu arogantní a agresivní, že jsem v tu dobu nevěřil (bylo mi tak 17 let), že je to možné. 😃
no a ten vedoucí mi řekl,že jsem kvůli pár lidem uvěřila tomu,že jsem špatmá,když nejsem tak rychlá a šikovná jak ta většina,ale že to tak není…. byl to v mým životě první člověk z vedení co mi to řekl,
Takový věci by měl dělat všichni vedoucí, ale bohužel se ne vždy tak děje. Ono se nezdá (taky záleží co je to za firmu, atd..), ale vedoucí pozice obecně není jednoduchá záležitost. Už vedoucí pozici nedělám, ale vedoucí v automotivu je fakt peklo. Mít každý týden sezení s managementem a dostávat neustále popel na hlavu, že tohle a támhle to je špatně. To bylo super a ještě já jsem ten typ, že si to nerad nechávám líbit. Takže meetingy byly vždy záživné. 😃 Jednou jsem dostával čoud za něco co jsem nemohl ovlivnit, ale “museli to na někoho hodit” a manažer to chtěl uhrát na čísla. Jenže mě třeba matematika vždycky šla a všimnul jsem si tich chyb ve výpočtech. 😃 Tak jsem se zvednul a slušně řekl, že nehodlám tam sedět, protože mě jen zdržují od práce s prezentací kde mají jen chyby ve výpočtech. Samozřejmě si rád občas rýpnu a ještě jsem dodal, že přijdu na meeting až se pan manažer naučí sčítat a pracovat s procenty. V půlce meetingu jsem se zvednul a odešel. 😃 Od tý doby jsem měl aspoň trochu klidu, protože věděli, že mě jen tak neoblbnou. Nemám tento styl chování, ale pokud někdo hází špínu na jiný, bezdůvodně a ještě jsem to já - tak neznám bratra. 😃
Byl se s bývalými kolegy popít (před měsícem asi) a tak říkali jak to v té firmě jde a jenom jsem pak slyšel “jojo, na tebe všichni vzpomínají, už si kolikrát nevzpomenou na jméno, ale řeknou - to je ten co si otevřel hubu na každého”. 😃
Když si všímám tich přemotivovaných mladých po škole, že dva roky a hned musí být vedoucími. Pak to dopadá fakt špatně (arogance, alibismus,…), protože nejsou schopni buď si to odůvodnit nebo jednoduše to odkývnout a jdou za podřízenými - “zákon padajícího ….”. S tím, že kolikrát odborný pracovník (třeba jako elektro obor co dělám) bere víc peněz než jeho vedoucí. Takže stresující pozice za menší výplatu mi momentálně nechybí. 👌 Já jsem vedoucí pozici dostal úplnou souhrou náhod - jsem rád za tu zkušenost, ale není to pozice kterou bych chtěl dělat a po roce jsem na vedoucí pozici jsem odešel.
https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-a-zivotni-styl-uvaha-o-tykani-a-vykani-97160#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Něco k tématu, článek mi mluví z duše. Možná jsem stará konzerva, ale cítím to přesně tak, že vykáním nejenže vyslovujeme respekt k osobě, ale také si od některých držíte odstup. Mám v práci ženu, která nás oslovuje zdrobnělinou křestního jména. Bohužel i po několika rozhovorech s tím není schopna přestat. Děsně mi to leze na nervy..
To, že mě to tu už tak netěší jako dřív, je způsobeno více faktory. Nejdřív ty podivnosti se stalkováním, pak přesun osoby, kvůli níž nechodím na Politiku, do Všeobecného pokecu, a nakonec to tykání. No, jak píšu, zatím neodcházím, uvidím, jaký bude vývoj.
Buggyro, příspěvek byl napsán v nějakém kontextu a už je to poměrně dlouho. Nebudu se vracet zpátky a hledat jej, abych vám odpověděla.
Orionka:Megi se ujala moderování? Asi se špatně vyspala…..
Ne, vyspala se dobře. Upřímně, já taky nechci, aby se nám sem infiltroval N.
A však já u vykání povětšinou zůstanu. Ze strany Sardullah to byl jenom návrh, který jsme přijali.
nikam nenatahujte nožičky na úprk😜.
Přesně tak. A že jsem se s balu ne vždy shodla.
orionka-2:Ha, ha Bobco, nevytahujte se 🙂)
Orionko-no schválně..mě bude 9.2. teprve 69🤗..a vám?
Jinak-prokousala jsem se tu dnes 55 příspěvky,a musím uznat-i jsem o tom dost přemýšlela,že zůstanu tak,jak jsem psala..Sardulah,klidně si můžem tykat,ale já ten seznam stejně zapomenu,a pokud zrovna nereaguju na konkrétní příspěvek,tak to asi nemá smysl,přemýšlet,komu “novému” tykám..Nás pár,co si tu tykáme-asi 4(+Fíkovnice se odmlčela),si tykáme vlastně už těch 6 let…vás-pro mě nové-moc ráda čtu,a spíš lajkuju skoro všechno,ale neodpovídám na všechno..nic nevynechávám,mám na to čas..ty 4 vlákna mi stačí..Venčení,všeobecný,víčko,čeština a někdy o všem a o ničem…jsou tam koníci…
kometa:nikam nenatahujte nožičky na úprk😜.
Přesně tak. A že jsem se s balu ne vždy shodla.
Já také, tykat budu pouze osobám, které osobně znám a Sardullah 😀
holt někdy to není jen o vykání a tykání……..
Není. Ve škole jsem zažila kolegy, kteří studentům zásadně vykali a i tak dokázali být nepříjemní ve smyslu -vy jste úplně blbí a JÁ jsem učitel. Já jim tykám, řeknu to třeba taky - ale prostě obě strany ví, že je to v nadsázce.
Není důležité, CO říkáte, ale JAK to říkáte.
Tak si dejte chvilku pauzu a uvidíte, jestli vám to bude, nebo nebude chybět. Ono je to někdy fajn…
Mám období, kdy sem občas přispívám, kdy sem nepříspívám vůbec a jen si něco přečtu (v práci většinou 😀, když potřebuji na chvíli vypnout) a taky sem tam období, kdy sem nejdu vůbec…většinou tedy vůbec nevím, co se tu děje za dramata..do spousty vláken vůbec nechodím, protože mě to nebaví a tam kde mě to baví se zase většinou tolik nepřispívá.
jo,taky mám příběh.stal se roku 1993...Na podnikovém večírku v jedné práci mě po několika skleničkách vzal bokem šéf,a nabídl mě tykání..že ženám většinou netyká,ale že si váží mé práce,jsem nejlepší pracovnice.atd atd..Dlouho jsem se bránila-právě “ty vole”-"vy vole"Využil prostě mé nálady....ale že to mu vadit nebude..že se nebojím vymyslet ve skladě změny k lepšímu,přímo řeknu,co by bylo lepší a on si váží takových lidí..a jsem rychlá,zvládám hodně věcí…Po novém roce jsem mu nedokázala říct,že to beru zpět..Měli jsme v práci každý jinou barvu propisek,aby poznal,kdo co psal..Já měla zelenou..A dostal se k němu dodák,nadepsaný zelenou propiskou..Byl velký problém,všechny si nás svolal(jako vždycky,když se něco dělo)..Já se na to podívala a slušně jsem řekla,že tohle vidím poprvé.. A najednou jsem byla potrefená husa…Co jsme si všichni vyslechli!!z pozice moci..Litovala jsem toho rozhodnutí strašně..Vozil se po nás-ženských.."než byste se vrátily k vařečce".."zaměstnanci jsou hmyz,který se musí hubit"..byl mladší než já,ale dovoloval si k nám-3 ženám hodně..Dala jsem výpověď,i když mě práce hodně bavila..řval po nás zkrz drobnosti-i když neměl pravdu..V jeden den jsme odešly 2 naráz..Ještě si mě zavolal,že jestli si to nechci rozmyslet,a já slipka mu nedokázala říst to,co bych mu možná dokázala říct,kdybysme si vykali..Kolegové vzadu se sázeli,jestli to stáhnu..Byla jsem tam s kolegou nejdýl..štvalo mě to hodně,ale prostě…Pak se nechal slyšet,že je ve skladě mrtvo,Božky bylo všude plno…dělalo se…My se nesměli ani zasmát,prohodit pár slov,když jsme se potkali..Ale když nebyl v práci..srandiček se navyvádělo,ale práce jsme udělali daleko víc-byla pohoda-měli jsme bezva partu..6-7 lidí..👌
Možná mě tu někdo pozná..je to specifický příběh-dost adresný..ale neva…