Sarah-pokud máte(máš-pokud můžu)-ty můžeš,i “starší”-známé holky tady si můžem tykat.jak kdo chce…Jsem tu asi nejstarší😇..Takže pokud máš tmavší auto-i červené třeba,budou na laku vidět ty “šmouhy”ty jemné škrábance od kartáčů..Já mám stříbrné,tak to tak neřeším..Ale měla jsem Pažouty červeného a vínovou metalízu(metalýzu?) a tam to bylo vidět..ale nezapomeň-oddělat anténu ze střechy v automatické myčce..Zvládněš ale určitě tu ruční,vystříkáš si podběhy,každé zákoutí…
Nesnáším automatické tykání a nelíbí se mi ani tzv. firemní kultura založená na tom, že si tykají všichni, i s nejvyššími šéfy.
Přidám historku : Tak přišel do firmy nový pan ředitel. Mladší, ale zase žádný zoban. Na první poradě nabídl všem zaměstnancům tykání. Budeme přece vést firmu moderně. Někteří ( my starší ) jsme jen kroutili hlavou, někteří si ťukali na čelo. A protože ve firmě bylo i několik “pomalejších na hlavu” dopadlo to tak, že jedna kolegyně volala “ Ahoj Pepíku”, případně “Pepíku, počkej” - ať ve firmě, či na ulici, ať šel sám, či s doprovodem.
A když už jsem se rozepsala, tak bych ještě dodala - ti mladší a mladí si myslí “že objevili ameriku”, my pamětníci pamatujeme, jak jsme byli všichni soudruzi……a jak pracovník v zasr. holinách vletěl k řediteli, vynadal mu do volů, poslal ho do pr…..a pak teprve vybalil to, o co jde ( neboli vo co go :- )) ) a na koberci zůstaly ťápoty bláta.
Takže to všeobecné tykání ( internet vynechávám ) je spíš krok zpátky, od kulturní společnosti jaksi k barbarům.
Ještě jedna historka o tom, jak je čeština jazyk krásný a záludný :
Studentka na koleji vypadla z pokoje se slovy : Du si vopict vejce ! Spolužačka z Kuby, kterou v Zahrádkách naučili česky, vykulila oči : Kam šla ? - No do kuchyňky - Co je to Dusivopíctvejce? - No šla si udělat vajíčka k večeři. - Aha opéci vajíčka.
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 15.12.2024, 13:25:22
Ale já nepíšu nic o tom, že se cítím mladě. Jen, že si nepřipadám jako odcházející generace. Vždyť většina dnešních matek bude mít v mém věku doma středoškoláka či vysokoškoláka. Taková žena přece není odcházející generace…
Hlavně si to oslovování prosím vás včas rozmyslete a dejte vědět. Češi jsou dobrý národ, ale čas od času je někdo obsadí a oni bývají velice vehementní ve vyžadování správného oslovení. Samozřejmě zcela popřou ten předchozí ba ho přímo zavrhnou a zakážou.😄 Já bych ale teď v blízké budoucnosti tipoval spíš “Sturmbannführer” v lepším případě snad postačí jen “herr”.😄
Hlavně si to oslovování prosím vás včas rozmyslete a dejte vědět. Češi jsou dobrý národ, ale čas od času je někdo obsadí a oni bývají velice vehementní ve vyžadování správného oslovení. Samozřejmě zcela popřou ten předchozí ba ho přímo zavrhnou a zakážou.😄 Já bych ale teď v blízké budoucnosti tipoval spíš “Sturmbannführer” v lepším případě snad postačí jen “herr”.😄
Nestrašte, myslíte, že to přijde s německými mzdami? Prohlášení, že budeme mít německé mzdy se mi vůbec nelíbí. Já totiž nevím, jestli řekl “německé”, nebo “jako v Německu”, dohledávat originál se mi nechce a interpretuje to každý jinak.
Nestrašte, myslíte, že to přijde s německými mzdami? Prohlášení, že budeme mít německé mzdy se mi vůbec nelíbí. Já totiž nevím, jestli řekl “německé”, nebo “jako v Německu”, dohledávat originál se mi nechce a interpretuje to každý jinak.
Řekl “jako v Německu”. Jenže za ty 4 roky všechno pětkrát zdraží, a protože průněrná mzda v německu je dvojnásobná, všechno bude stejně drahé ve stejném poměru jako teď.
Jestli on ten pán nemyslel že až tolik se v Německu ty platy o tolik sníží? 😄 Ale on je ten pán nemocný a není slušné se mu posmívat.🙂
Takže, abych to shrnula…s kým si tady tedy můžu tykat s jeho dovolením? Co jsem tak pochytila v příspěvcích, kdo by byl svolný si se mnou tykat…tak prosím potvrďte…pokud by se chtěl ještě někdo přidat, koho jsem nejmenovala, tak nejsem proti…