Já jsem pro vykání. Nemusíme všechno přejímat z angličtiny, když ta neumí rozeznávat vy/ty.
A dětem, nebo těm, co se jako děti prezentují, tykat.
Já jsem pro vykání. Nemusíme všechno přejímat z angličtiny, když ta neumí rozeznávat vy/ty.
A dětem, nebo těm, co se jako děti prezentují, tykat.
Já nenavrhla, ať to převezmeme z angličtiny.
Stejně s tím tykáním/ vykáním je to zvláštní… když mi ve hře někdo napsal a nebo já jemu, tak automaticky tykání… v chatu taky… v klanu jsem byla s klukama o dost mladšíma… manžel mi ze srandy přezdíval “ matka pluku” a tykání z jejich strany nebylo nic neuctivého, naopak by mi přišlo divný, když by mi vykali.
Tady by mě zase vůbec nenapadlo každýmu bez vyzvání tykat… by mi to z mé strany přišlo jako drzost.
Je to stejně divný, když je člověk mladej, student, tak ho ani nenapadne když oslovuje vrstevníka, aby mu vykal a pak se to někde zvrtne a tady máš… vítej do dospělého života a pěkně vykat.
Můj syn byl naprosto vykolejenej z toho, když ho děcko v baráku pozdravilo místo “ahoj”… “dobrý den” mi říká”tak už jsem oficiálně starej”
No já si naopak přijdu děsně stará, když nabídnu novýmu o dost mladšímu kolegovi tykání, neboť jsme si v práci vždycky tykali a mně to vykání tudíž nejde přes pysk a vidím, že s tím má minimálně nějakou dobu problém mi tykat… to si pak říkám “ no holka, nediv se, už si holt stará bába… a bude hůř”.
Dovolím si upozornit na chybu…v Aj začínají otázky slovesem🙃
Já se omlouvám, že jsem neodpověděl dříve. Měl jsem nějaké osobní záležitosti (něco jako vánoční věčírek) takže tento komentář píšu s několila X promile v krvi. 😃 Jinak pokud jste byli zvyklí mýt si auto doma (obyčejnou vapkou) tak určitě doporučím se vykašlat na automatický myčky (třeba jako shell,…) a radši jít na bezkontaktní myčku. Hodně se podobá klasický vapce doma. Já když jsem měl starou Audi A3 tak jsem to neřešil, ale před pár měsíci jsem si koupil za X tisíc limuzínu dovezenou z Německa a začal jsem to řešit. Automatický myčky jsou fajn, ale jsou stejně ve výsledku dražší a je riziko škrábanců na laku auta. To opravdu jít na bezkontaktí myčku (když je možnost), protože mnoho bezkontakních myček má (aspon za mě) obrovskou výhodu v tom, že si omyjete auto dle Vašich potřeb. Obsluha bezkontaktních myček je jednoduchá (dá se mnohokrát platit kartou - elektronická peněženka) a jenom se kliká 1-2-3-4 “módy” kdy jednička má jen omytí auta - 2. třeba nanesení pěny či mikro prášku pro lepší udržení laku popřípadě protikorozní vrstvy apod….
Snad se chápem, já jsem sotva, rád, že jsem byl schopen napsat tohle. 😃 Ráno si na to nevzpomenu, jen vím, že za každý 2. slovem to 3. opravuji. 😃 Za mě je spíš lepší ta bezkontaktní myčka, ale musí vybrat ta správná! Už jsem navštívil nějaké bezkontaktní myčky kdy jsem si říkal, že by byla lepší ta automatická. Jinak u té bezkontaktní si fakt jste schopná umýt auto kde potřebuje. Ta automatická jede dle před nastaveného programu (ať už PLC či jiného procesoru) s rizikem poškození vozidla. U bezkontaktní jsou i obrázky a návody správného použití (vzdálenost hadice od vozidla při mytí / nanášení pěny apod…) který musí pochopit snad každý a v mé současné situaci bych to pochopil asi též. 😃
Snad jsem tam nenasekal nějak mnoho gramatických chyb. 😃 Jinak přeji krásné sny a ráno můžem probrat do podrobností. Za pár hodin stejně musím vstávat, protože si musím odtáhnout auto do servisu a nevím zda bud schopen vstát. 😃
Bobca:ježíš,to bylo co?těch pár příspěvků výše??nerozumím ani zbla…to takhle se mluví u nás?mezi mládeží?..no nevím..možná v Praze,nebo ve větších městech….ale na dědině??
Dobre ránko😂,
Bobco🤫máte absolutní pravdu👍, rozumím psanému slovo zhola nic🤭.
No naše starší neherní generace to tak už má, nejste v tom sama, že nevíme o co gou.
Daja
Sardullah:A ještě k tomu tykání/vykání….já se vůbec neurazím, když mi kdokoliv bude tykat…když jsem hrála hry, tak jsem se s vykáním nesetkala…tady respektuji vykání a tykání po domluvě.
Takže kdo mi chce tykat tykejte, kdo mi chce vykat vykejte. Někdy mi přijde, že mnohé z nás se “známe” léta, ještě z fauny a vlastně si říkám, že jsme si ještě nepotykaly nějak hromadně…
Tak já se taky přidám na tykáni protože je fakt, že na 80% se všichni známe písemnou formou už hooodně dlouho tak proč nezačít se slovíčkem TY😉, ale pokud mi chcete někdo vynadat prosím se slovíčkem VY😜 páč to je potom hádaní takové inteligentní, že jo😉.
Daja
N:To já bych byl hned pro.👍
Nene vy vykat🤣 vy chlape vojáku🤣.
Daja
Přesný návod Sarah a fakt nebála bych se, já pako ženská a takhle umývám roky auto. Nejradši vapkou pěnovou a platím vždy kartou. Většinou jsou tam obsluhy starší pánové, mění i drobáky a rádi ženské pomůžou ( se můžou ukázat a my jsme rádi, že pomůžou).
Tak šup, šup a už je to hotovo😉.
Daja
A jéje tady někdo má Gorilu😂, jééé to bude bolet hlava, jééé žaludek na lodi🤮, hurá mě je fajn😉.
To se mi to posmívá, že jo. A víte co , když zamnou někdo přijde, že je mu blujno po večírku, tahu tak odpovídám a dobře ti tak👍.
Tak a dobře ti tak👌. Jsem škodolibá, že jo.
Sarah01:Je tam napsáno, že do 18 hodin je tam nějaká obsluha, tak snad když nebudu vědět, tak pomůžou.
Sarah-pokud máte(máš-pokud můžu)-ty můžeš,i “starší”-známé holky tady si můžem tykat.jak kdo chce…Jsem tu asi nejstarší😇..Takže pokud máš tmavší auto-i červené třeba,budou na laku vidět ty “šmouhy”ty jemné škrábance od kartáčů..Já mám stříbrné,tak to tak neřeším..Ale měla jsem Pažouty červeného a vínovou metalízu(metalýzu?) a tam to bylo vidět..ale nezapomeň-oddělat anténu ze střechy v automatické myčce..Zvládněš ale určitě tu ruční,vystříkáš si podběhy,každé zákoutí…
když ho děcko v baráku pozdravilo místo “ahoj”… “dobrý den” mi říká”tak už jsem oficiálně starej”
přesně to jsem pocítila,když jsem jela v 21 s kočárkem a vykali mi děcka-že jsem stará..ale od mých děcek spolužáci-na akcích,kam mě děcka braly,jsme si potykali a dodnes to tak je…
Já napřed reagovala na myčku,pak jsem četla zpětně..Balu-vpohodě..respektuji vykání😇nic za tím nehledám..Já dlouho vykala mojemu chlapovi-o 20 let staršímu.(dlouhý příběh)
já si naopak přijdu děsně stará, když nabídnu novýmu o dost mladšímu kolegovi tykání,
U nás ve škole všem nově příchozím nabízíme tykání a všichni to přijali. Ani bývalí absolventi s tím neměli problém - přejít z vykání paní učitelce nebo učiteli na tykání a oslovení jménem. Jenom jeden, shodou okolností můj kabinetní kolega, si zpočátku netroufal. Ale postupně přešel od “Dobrý den” přes “Zdravím” až po “Ahoj”.
A taky jsem zvyklá na tykání u koní, i přes věkový rozdíl třeba 40 let.
Ale tady mám zábrany, začít všem najednou tykat. To by mi nešlo z klávesnice.
Metalízu.🙂
Souhlasím..já se chytla Dáji,že to tak napsala,...je to asi o “souznění” příspěvků .člověk si toho druhého jaksi představuje,já aspoň ano,i přes ty pejsky má k němu jaksi blíž-píšou se tu lidské příběhy,řešíme kdeco od nemoci po radosti,starosti..…..Buggyře už tykám-musí to být "baba" do nepohody,nic moc neřeší...Je to jiné,jak osobně-chápu..Nechám tomu průběh,kdo bude chtít,budu mu tykat..klidně…
Noo, jak se říká - “Co tě nezabije, to tě posílí”. Já jsem to otestoval. Předevčírem o mém Vánočním večírku jsem měl asi jen 5-6 piv a bylo to tak akorát. Včera to začalo brzy a táhlo se to ješte do 2h v noci ještě s mými kamarády kteří jsou nejen z ČR, ale i ze Slovenska a Ukrajiny. 👌 Nečekal bych, že budu až tak v dobrý stavu, ale dobrý stav to pořád není - spíše jen dostatečný. 😃
Jj, ruční bezkontaktní myčky jsou super. U svý Audi A3 co jsem měl před tím tak jsem neřešil. Byla několikrát bouraná, bylo vidět, že sotva to auto žije - přitom motorově byla v pohodě. Tudíž Audinu umýval jen 🌧️. 😃 Teď vysávám auto pomalu 2x to měsíce, umývám 1-2 do měsíce, protože dost rychle se auto zašpiní obzvlášť v takovém podzimním počasí kde úplně nemrzne tudíž auto pochytá různý nechutě ze silnice- i ve městě. 😃 S výjimkou posledního dvou týdnů kdy současné auto je odstavené a jenom jednou za pár dní jsem se přišel smutně pokochat a dneska jde na odtah. 😃
pokud se nemíchá do piva tvrdé,tak to jde..mám vyzkoušeno🙂 Zvládla jsem od 6 do 12 taky před pár lety 5-6 piv,ale hrálo se,zpívalo-a to se prý vyzpívá..Opravdu mi nic něbylo🤭…Na delší pití mám radši víno,ale kupuju si stáčené,je lehčí..Sedmička kvalitního vína je dobrá na kratší posezení-a stačí mi-je “hutná” jak tomu říkám já😊..Ale na delší pití je lepší slabší..někdy si dělám i střik..My máme “večůrek”-jak tomu říkají holky v pondělí..taky se bude hrát,tak to bude snad dobré..Navařím si vše dopředu-hlavně vývar..salát určitě a pak si usmažím jen řízečky,a i kdybych dopadla bledě-jakože doufám,že né,tak si je usmažím na druhý den..Hlavně nudličková,knedlíčková polívečka musí být..
K tykání, i když nejsem nejmladší tak vykám. Je to mé vyjádření respektu k dané osobě. Vykala jsem i tchýni, i když trvala na tom, abych ji tykala. Nešlo mi to přes pusu. V práci někomu tykám, někomu vykám dle vztahu s dotyčnou osobou. Od nově příchozího očekávám vykání.