Odpověď na příspěvek uživatele Irma19 z 06.12.2024, 13:53:10
Vážně byste to riskla? Mít dítě, protože “to bys měla”, když vám to nic neříká, neláká vás to, nemáte k dětem vztah a malá mláďata (zejm. lidská) se vám eklují?
Vy byste to tomu nenarozenému nevinnému tvoru udělala, že by se narodil do takto lhostejného prostředí? Já vím, šance, že se to stane, je tak 80 %… Ve 20 % se jistě matka působením hormonů do dítěte zamiluje…
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 06.12.2024, 14:06:43
Ono těch matek, na které ty hormony nepůsobí, je docela dost , jen se o tom nemluví, protože to je fujky, každá matka přece porodí a přetéká láskou k dítěti.
No realita je holt jinde a doplácí na to akorát děti.
Ono vůbec je celá společnost blbě nastavená tak, že když chlap opustí svoje dítě, tak OK, je to normálka, nic se neděje a když ženu s dítětem vojebe na alimentech, tak je ještě king.
Za mých mladých let tohle ještě nebylo, pravda je to už dávno. 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 06.12.2024, 14:06:43
Píšu, že by to tak nemuselo dopadnout, jasně že v určitém % může. Nemyslela jsem to jako sociální experiment, ale reaguji na váš příspěvek, že by to nedopadlo dobře… to prostě nemůžete vědět 🍀
Chápu, že jsou ženy, které dítě nechtějí - opravdu.
Ale myslím, že je jich ve skutečnosti míň, procentuálně, než tady, v místním vzorku. Zajímavé je, že máte takový cit pro zvířata, rády pečujete, staráte se o bytosti na vás závislé, ale o dítě, které by bylo vaší krví, a o než byste mohly pečovat stejně, nestojíte.
No co já slyším dneska od těch mladých holek, tak ono se jim moc nechce zasvětit život rodině a domácnosti, protože co si budem, pořád je to na nich, na vysokých školách je víc holek než kluků a ty holky pak to vzdělání s dětma akorát zahodí do kanálu a obrazně jsou u dětí a u plotny, což často znamená vzdát se práce, která je baví a jít dělat něco nudného a málo placeného jen proto, že je to blízko a stíhají vyzvedávat děti.
A pak doma druhý kolotoč, protože prostě většina ani těch mladších chlapů ještě nedorostla do toho odvést doma půl práce.
A já se ani nedivím, že je dost těch, které takovýhle život nechtějí.
Obecně na to doplácíme i jako společnost, platíme těm holkám vysokoškolské studium, které pak ani nemají šanci nějak využít.
Ale vy píšete přesně o minulém století. Skoro 15 let jsem pracovala mezi lidmi ( na ulici 🙂 by se dalo říct ), takže ne v žádné uzavřené soc. bublině. Otcové se poctivě starají. Děti na ruce, v nosítku, za ruku, autem do školy, ze školy, vyzvedávají ze školky… Obsloužit domácnost dnes pro ně taky není problém, při vší technice. Mezi mladými známými- muži vaří, smaží i pečou. Bohužel, ženské pak mají “roupy”…….
Vidíte, a já mám třeba úplně největší trauma z porodu, jinak bych to dítě asi už měla 😀 mám děsnou smůlu na jednu věc - kamkoli jsem zatím přišla do zaměstnání, tak se tam vždycky slezly ženský a začaly umírat, jak hrozný to bylo, a popisovaly to i se všemi detaily 😀 úděs. Vypěstovaly ve mně nevědomě dost slušný trauma, i když předpokládám, že to “horší” přijde až potom 😀
taky se o tom málo mluví, stejně jak už zmiňovala Assil, že matce trvá, než přijme své dítě, i když třeba bylo chtěné. To se stalo mojí kamarádce, trvalo to ROK. A doteď si to vyčítá. A při tom jsem zjistila, že se to děje, úplně stejně jako to, že řada žen počala prostě z rozumu - kdyby měly čekat na bio hodiny, tak se nikdy nedočkají 😀
A jen kdyby tohle někde přiznaly, tak se všechny ženský podělají - což je vlastně paradox, s chlapama s eo tomhle dá hovořit daleko otevřeněji. Moje zkušenost.
Já jsem stará matka, narozdíl od Varaxi - mladé matky ;-). Ne schválně, ne úmyslně (naopak, chtěla jsem být mladá matka), ale nějak se to tak sešlo. Ve 31 jsem ukončila 12 letý vztah. Pak jsem byla chvíli sama, pár kratších známostí… Nikdo pro život. Už jsem projekt rodina pomalu odsouvala do škatulky “ujel mi vlak”, když jsem se dala dohromady se stávajícím mužem… A šup, je mi 38 a mám mimino. Neplánovala jsem rodičovství na prahu čtyřicítky (a že chlap má ještě o něco víc), ano, budeme rodiče, u kterých budou učitelky váhat, jestli nejsme babička s dědečkem, ale prostě to tak vyšlo. Mám v plánu miminu budovat vazby v širší rodině, aby kdyby něco, nezůstal na tom světě sám. Že se odsouvá rodičovtsví do pozdějšího věku je pravda, kolem sebe mám jen jednu kamarádka, která měla dítě do 25, Většina rodila mezi 30 a 35. Důvod krom všech výše zmíněných vidím taky v tom, že jsme k tomu vedeny. Od mala slyším, že nejdřív vystudovat, kdybych otěhotněla ve 20, jsem si jistá, že by mě rodina přemlouvala na potrat. Po škole ještě něco zažít, něco vidět, cestovat, práce a kariéra, rodina by mě od plánování rodičovtsví rozhodně odrazovala i v 27 letech. Možná protože oni ty možnosti neměli, mají pocit, že když tu možnost teď máme, musíme ji využít.
Mám kamarádku, co ji znám, tvrdívala, že v žádném případě nechce děti, nemá je ráda…. Před dvěma lety jí tragicky zemřel manžel a teď z ní vylezlo, že vlastně to byla póza, děti nesnášel její chlap a ona o něho nechtěla přijít, trápí se, je takřka sama, další, taky bez dětí, přizná málokomu, že tento stav je vlastně nedobrovolně, většina jejího okolí si myslí, jak si to krásně užívá. Další zas v půl roce syna zdrhla raději za prací, opravdu jí je na obtíž a jen díky jejím rodičům , snad bude mít malý celkem normální život.
Prostě ne vždy je všechno černobílé . Není špatné nechtít být mámou, ani chtít porodit školku. Špatně je ubližovat těm, co se nemůžou bránit. Strašně snadno se soudí.
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 06.12.2024, 14:37:10
Já jsem měla všechny porody náročné, dlouhé. Ale že by to byl nějaký strašák… Pokud se nic nezvrtne zdravotně, tak porod není horor. Bolí to, to ano, ale ne nepřetržitě. Každá kontrakce má svůj konec, pak máte chvilku na vydechnutí 😇
To vás baby zbytečně poplašily. Kdyby se to nedalo zvládnout, tak by všechny děti byly jedináčky, a to nejsou… takže klid🍀
Odpověď na příspěvek uživatele Fatia z 06.12.2024, 14:47:00
Dnes běžný věk na dítě, já poslední rodila ve 42 letech a v porodnici jsem zapadala do průměru, nebudete nejstarší matka. A už vubec nemusíte mít strach z puberťáka, puberťák je absolutně nenáročný tvor, potřebuje jen klid a mnoho jídla, vychovat už stejně nejde a rozčilovat se nad ním nemá cenu.
Ty historky z porodů také nechápu, rodila jsem ve dvaceti, ve třiceti, ve čtyřiceti a po čtyřicítce a vždy to bylo stejné, věk na porod nemá vliv. Za hodinu po všem, žádné potoky krve, žádné poranění nebo nedej bože šití, vše rychlé, vlastně na to ráda vzpomínám.
Ono kdyby to byl takový děs, tak na světě neběhá tolik dětí a ženské mají jen jedno dítě.
Každá žena rodí jinak a dopředu se nedá říct, jaký porod bude. Rodila jsem dvakrát, vždy, dlouho, protože jsem se pomalu otevírala. I přes oxytocin. V době, kdy jsem rodila, se epidural nedával, takže bolesti po pěti minutách dvacet hodin… ALE po narození každého syna jsem okamžitě veškerou bolest zapomněla. Hormony to zařídí. Měla jsem jen pocit ohromného štěstí, vděku, hrdosti, radosti,… Klidně bych rodila potřetí…
Porodu se nebojte. Dnes můžete rodit bez bolesti, bez klystýru, s partnerem po boku,…
Porodu se nebojte, hlavně si před ním zařiďte ubytko v dosahu porodnice. Známý v Kuřimi se odrodil Kloučka sám, sanita nestíhala, žádný plánovaný domácí porod.
A radši na léto. Do ústecké porodnice přivezli holčinu z Telnice, z výtahu ji nešli saniťáci mezi sebou se slovy, ještě že má punčocháče. Jen se za nimi zavřely dveře, slyšely jsme křik mimina. Sestra nám ji nesla ukázat se slovy “ Dámy takhle se rodí”.