Aktuálně: 3 437 inzerátů217 447 diskuzních příspěvků18 334 uživatelů

Všeobecný pokec

Sarah01
Sarah01 04.12.2024, 12:07:15 xxx.xxx.11.197
Buggyra:

Já vařím a peču proto, že je to ekonomické. Obtěžuje mě to a vadí mi to, ale prostě takhle levně hotové jídlo nekoupím, žiju daleko od zdrojů levného hotového jídla. V práci nám dávají dotované obědy za 25,- a já si z domova donesu levnější porci. Dneska brambory na loupačku, ňamka.


Já nějak neumím vařit pro jednoho, takže radši v práci na to dotované jídlo. I když vařit pro jednoho se spíš asi nevyplatí, snad jedině jíst celý týden to samé.

balu
balu 04.12.2024, 12:14:39 xxx.xxx.252.57

Vy, které doma nevaříte, co pořád jíte? Studenou kuchyni, tedy pečivo s něčím? Nebo kupujete hotovky?  Já žiju sama, chodím do práce a vařím si. Na obědy nechodím, restaurace a vývařovny nemusím. Do restaurace jdu na dovolené, nebo příležitostně. Nevařím sice každý den, taky se umím odbýt, ale nemohla bych to dělat pořád. A hotovky na ohřátí nekupuji.

lesnizinka
lesnizinka 04.12.2024, 12:19:31 xxx.xxx.85.234

Add šedivění: začala jsem šedivět tak nějak kolem 50ky, šedivým ne moc a rovnoměrně po celé hlavě to mám prokvetlé bílými vlasy. Jelikož svoji barvu mám takovou nějakou světle hnědou(já tomu tedy říkám myší) tak mi to šedivé není až tak poznat, vlasy vypadají jen o něco světlejší, bych řekla. Pořád se přesvědčuju, že bych se měla zase nechat odbarvit, či obarvit(no, nejsem na tmavší zvyklá, vždycky jsem byla na blond, ale zničilo mi to nadlouho vlasy) ale se tomu zatím vyhýbám a říkám si, až to fakt bude neúnosné. Popravdě…šedivé vlasy sluší jen málo komu, většina vypadá jak stará stryga. Máme známou, která byla vždycky krásná ženská, je jí 70+ a nechala si svoje dlouhé husté vlasy, které nosí v culíku nebarvené, na šedivé. Ač je pořád velmi pohledná, je z ní pohledná…babka👎

balu
balu 04.12.2024, 12:29:36 xxx.xxx.252.57
»
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 04.12.2024, 12:19:31

Vy dáte hodně na vzhled, že? 

Tenurri
Tenurri 04.12.2024, 12:29:40 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 04.12.2024, 12:14:39

Přes týden chodíme na obědy -  většinou. Na snidani jím většinou  ovesné kaše s oříšky, ovocem, jogurt, müsli atd…
Na večeři jak kdy… berou se míchaná vejce jako vaření? Případně kuskus, nakrájená zelenina, tofu osmažené na pánvičce a k tomu dresing? 

Domácí pizzu udělat trvá taky kolem půl hodiny…sem tam si opravdu dáme “jen” pečivo s třeba hummusem a nakrájenou zeleninou, občas vánočku s džemem…občas, když je energie, čas a chuť tak se i uvaří “něco víc”…třeba něco asijského. Máme rýžovar, takže udělat rýži je bez práce a vždycky je výborná. Případně asijské nudle, zelenina, tofu nebo kuřecí…taky rychlé jídlo. Zapečené brambory do pekáče jsou taky skoro bez práce…případně těstoviny a noky na milion způsobů. 

Na víkend si většinou něco uvaříme…nebo když jsme hodně pryč, najíme se venku, případně si objednáme dovoz, když se nám fakt už nechce trávit čas v kuchyni. A taky se většinou u vaření střídáme, případně jeden uvaří a druhý uklidí kuchyň. 

V zimě dělám hodně indický dhal (to se taky prakticky krom začátku naháže do hrnce a dělá se to samo 😀) nebo různé zeleninové polévky - krémy…miluju dýňovou…dá se tam dát cokoliv a rozmixovat. Hotové je to rychle - nemusím stát u plotny dvě hodiny.

Edit: ještě jsem zapomněla tousty na milion způsobů 😀

Buggyra
Buggyra 04.12.2024, 12:40:22 xxx.xxx.198.226
Sarah01:

Já nějak neumím vařit pro jednoho, takže radši v práci na to dotované jídlo. I když vařit pro jednoho se spíš asi nevyplatí, snad jedině jíst celý týden to samé.


Umím si uvařit přílohu a pak ji zkonzumovat na několik různých způsobů 🙂 Nevadí mi několik dní po sobě jíst podobně. Nakonec jsem v tom vyrostla, jak jsem uměla umíchat krupicovou kaši, dělala jsem si denně k večeři krupicovou kaši.

No a jinak taky umím udělat takové jídlo, co se dá nastrkat do mrazáku, a pak si odebírat po porcích. Takže já toho navařím pro čtyři lidi a pak to zbagruju postupně sama 😀

Používám vlastně levná hotová jídla v podobě prefabrikovaných rybích prstů, smažáku, sardinek v plechu, taky už jsem se naučila na kukuřici a fazole v plechu. Jo a párky mám v mrazáku taky 🙂

V práci si často ze tří variant horko těžko vyberu jednu (umějí udělat fantastickou kombinaci typu játra první jídlo, druhé jídlo rýžový nákyp a třetí jídlo čevapčiči, a to se pak nechytám) a abych to kupovala kvůli polívce a zbytkem krmila slepice, tj. obědváky udržovat dvoje v kondici, tahat to domů, vyškrabovat, denně umývat… to už pak ty korunky k tomu naskakují - my tu nemáme jídelnu, kde by se vydávalo z varen na talíře 😀 Tak max bych tu mohla ty obědváky vyškrábat do kyblíku na zbytky a myje nám to tady obsluha v myčce, to je pak jediná výhoda, ale půl oběda někomu věnuji pro prasátko, že.

Buggyra
Buggyra 04.12.2024, 12:46:24 xxx.xxx.198.226

berou se míchaná vejce jako vaření? Případně kuskus, nakrájená zelenina, tofu osmažené na pánvičce a k tomu dresing?

Já tomuhle “vaření” říkám. Ale jinak já tvrdím o sobě, že vařit neumím, že jen připravuji jídlo.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 04.12.2024, 12:49:47 xxx.xxx.27.179

vařit = uvést do varu. A je jedno, jestli olej nebo vodu a co v tom následně plave 😀 Taky jedu v tomhle úsporném režimu, ale taky musím, jelikož mám hodně pomalý metabolismus a velká jídla (rozuměj běžná porce oběda) jíst pravidelně by pro mne znamenalo za chvíli chodit do futer na štorc. 

A stravenky nám zaplaťbůh rozpouštějí do mzdy, jinak bych na tom jako striktní vegetarián byla dost bita.

Sarah01
Sarah01 04.12.2024, 12:50:44 xxx.xxx.11.197
balu:

Vy, které doma nevaříte, co pořád jíte? Studenou kuchyni, tedy pečivo s něčím? Nebo kupujete hotovky?  Já žiju sama, chodím do práce a vařím si. Na obědy nechodím, restaurace a vývařovny nemusím. Do restaurace jdu na dovolené, nebo příležitostně. Nevařím sice každý den, taky se umím odbýt, ale nemohla bych to dělat pořád. A hotovky na ohřátí nekupuji.


Já chodím do firemní jídelny, vaří docela dobře, na výběr je ze 4 jídel, většinou nejím sladká jídla a omáčky. Pokud si nevyberu, tak si uvařím. Ale je to málokdy.

Tenurri
Tenurri 04.12.2024, 12:56:26 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 04.12.2024, 12:49:47

No taky jsem slyšela už názory, že pokud nevařím svíčkovou, knedlo-zelo-vepřo a podobně, tak to není žádné vaření 😄…

V létě si třeba hodně děláme jen různé saláty…

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 04.12.2024, 13:11:57 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 04.12.2024, 12:56:26

Já myslím, že je rozdíl mezi slovesy “vařit” a “vyvářet”…a to hodně podstatný 🤣

assil
assil 04.12.2024, 13:17:15 xxx.xxx.206.172
»
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 04.12.2024, 12:14:39

Já hodně kupuju omáčky v pytlíku nebo flaštičce a k tomu rejži nebo těstoviny a třeba kuřecí kousky, tomu neříkám vaření, je to za chvíli hotový a dá se to jíst 3 dny a třeba taková medová čína od vitany, to je mňamka.

A taky jinak samo polívky z pytlíku, pečivo s něčím, v létě saláty a tak.

Tenurri
Tenurri 04.12.2024, 13:22:14 xxx.xxx.22.64

OT: Ale baví mě, jak spousta lidí má pro psa plnej mrazák masa, přílohy, atd…a pak jdou a dají si na večeři polívku z pytlíku 😀 …

Kámoška, co má psa na barfu, dělá to samé 😀…nebo má pro psa zásoby na dva měsíce, ale pak zjistí, že pro sebe v lednici nemá nic 😀…

kometa
kometa 04.12.2024, 13:25:04 xxx.xxx.224.101
Elisak:

A šediny, můžu blbou otázku kdy se vám začaly dělat? Mě je skoro 36 a taky už nějaký mám…


Asi tak nějak v tomhle věku.

Dafi
Dafi 04.12.2024, 13:26:30 xxx.xxx.136.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 04.12.2024, 12:56:26

nesnáším vaření a na obědy nechodíme-u nás ani nejsou teda,a u přítele asi taky ne

takže vaří přítel kterýho to baví-vyhledává si recepty,dělá polívky,pomazánky,buchty,

v sobotu uvaří na jeden den a v neděli na víc dní+pomazánku,

v týdnu,když mám já volno,nebo odpo vařím já-dnes králík,brambory,bůček

přítele mi všichni kvůli vaření závidí🙂

ale-on preferuje českou kuchyni-tzv.-kastrolový jídla to nazývám já-omáčky,guláše….

 prostě pracný těžký jídla,co zaberou moře času…..+chudák řlučník-můj

protože všude kila smetany,cibule,česneku,másla-všeho hodně a moc…

a ted je sobota-on-ráno si chce přispat-a nestávat na budík-když nejsou trop-to se vstává kvůli psům brzo…

takže-v klidu chce vstát-a v klidu nasnídat-vajíčka,omeleta,tousty…-a ted to nádobí,že…

pak se jede někam ze psama ny vycházku-pidi výletíček-zakončeno nákupem-a ted dojedem dom-a je skro poledne,že…a obědvá se u nás ve 3-a vždycky,ale fakt se vždycky diví-že už je tolik!!! hodin!!!

v neděli se situace opakuje-chce v klidu vstát,v klidu posnídat,když máme oba volno,

pak se někam vyjede ze psama,kousek,ne daleko-a jéé překvapení-to už je tolik hodin???

ted to vypadá,že furt někde jezdíme autem-tak nejezdíme,ale volnej víkend mám jedn-2 v měsíci,a to jsem třeba ještě v BK

 já bych radši-dietnější zdravější vaření a hlavně!! rychlejší-když se teda chce někam před tím jezdit

on se nechce odbýt ani se snídaní a vstávaním

ani s vycházkou

ale pak se diví,že do 12 hodin se to nedá narvat….:/

a jasně-někdy máme navařeno a jede se na dýl,a nekdy navaří jeho máti,od té doby co mu umřel otec,tak se občas střídáme,

taky se občas udělá něco smaženého….

no a je vtipnej-že pečení-maso,kuře,filé-nepovažuje za vaření-prostě-dyt to hodíš na plech a je to-to pro něj není vaření☹️

s tím mě štve,protože vaření je pro mě všechno co je teplý a nemůžu se od toho hnout z domu….

assil
assil 04.12.2024, 13:26:42 xxx.xxx.206.172
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 04.12.2024, 13:22:14

Tak to teda nemám 😀 Můj pes má primárně granule a přilepšuju jen občas, teď si pravda dal kuřecí krky a sušenou třesčí kůži a já jen chleba s vajíčkem. 😀

Ale pravda uvařila jsem vajíčko i pro něj, dostane ho dneska i se skořápkou, to miluje.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 04.12.2024, 13:33:40 xxx.xxx.27.179

Taky jsem jela insta věci, ale už mi po tom není dobře. Ale jak říkám, jsem hodně záživnej typ, takže pro mně je jedinou insta možností mražená pica, z pytlíku nic.

bambule
bambule 04.12.2024, 13:40:02 xxx.xxx.72.29

 V týdnu vařím každý den (momentálně jsem na marodce), dietní jídlo pro manžela ( k večeři a pak na druhý den do práce) pak jídlo k večeři pro sebe na našeho mladého pána. Na víkend se domluvíme dopředu na jídlo, které jídlo by nám všem vyhovovalo a to se snažím uvařit na dva dny, abych měla neděli pokoj od kuchyně. Sladké peču jen o víkendu podle chuti, buchty, záviny, řezy…. Výhodou u nás je, že mrazák a spižírnu udržujeme dostatečně “v kondici” takže občas stačí nakouknout a vyčarovat nějakou dobrou večeři nebo oběd. Pokud nestíhám vaří manžel nebo synek uvaří večeři i mě ( vajíčka, tortilly, prostě jednoduchá jídla je mu 13). Nemáme problém si občas objednat pizzu z oblíbené pizzérie. Když jsem v  práci tak si jídlo k obědu objednávám nebo si zajdu do některé restaurace v okolí. 

Janae (neregistrovaný) 04.12.2024, 14:07:37 xxx.xxx.160.6

Já do toho šití a vaření u mladých hodím vidle.

Šije se stále, ale asi jiným stylem než za komunistů, když už někdo šije, tak nešetří a koupí drahou látku a vymazlí si střih, levné hadry koupí na každém rohu, šije se protože je to koníček a je touha po něčem lepším než je fast fashion. A šije se i na děti, na ty asi více než na dospělé, však také existuje mnoho malých českých firmiček, které se na děti specializují, popřípadě je takových švadlenek plný fler. K šití se dají koupit i potištěné látkové panely k šití šatů, mikin, soft oblečení….

A vaří se, naopak si myslím, že domácí vaření je teď u mladých velká moda. Vyhledávají se staré receptury, kupují se drahé suroviny, frčí kurzy vaření. Lidi si dělají vlastní salámy nebo jiné uzeniny,  pečou si vlastní pečivo.

Ale je to koníček, moje babička vařila denně, to mě ani nehne, klidně si dáme tousty, ale na druhou stranu jsme schopná 24 hodin táhnout vývar.

bambule
bambule 04.12.2024, 14:26:31 xxx.xxx.72.29
»
Odpověď na příspěvek uživatele Janae z 04.12.2024, 14:07:37

S tímhle musím souhlasit, i když je manžel na dietě tak miluje nakládání masa, uzení, výrobu domácích salámu a klobásek. Jinak u nás na Moravě se udí snad v každé rodině, pak se dává na okoštování. Každý zná někoho kdo dělá domácí klobásky nebo udí bůčky a tak. Delší dobu u nás v okolí jede domácí pečení chleba. Sama ráda doma upeču chleba nebo jiné pečivo. 


Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.