Ořechové cukroví.
Všeobecný pokec
Já peču jen rohlíčky (pro chlapa) a kávové (pro sebe). Zbytek si objednávám u pratety. Nejradši mám právě to kávové a taky slepované ořechy.
My jsme vždycky pekli hlavně linecké a vanilkové rohlíčky, potom to ostatní, až pokud zbyl čas…kokosky, rumové kuličky a včelí úly.
Sarah01:Kde najdu v Lidlu ten svařák? Včera jsem ho hledala a nenašla. Potřebuju nějakou flašku jako dárek a toto mně přijde docela vhodný.
U nás ho mají hned za kasama na čele regálů, jinak se zeptat…jj taky ho koupím pro rodinu na sešlosti. A neotálet , není to dlouhodobá záležitost.
Varaxi:Co jsou myslivecké knoflíky?
Na fotce ve skleněném pekáčku…
Kolečko , na kolečku ořechový sníh s cukrem a do toho lískový oříšek. Nejlepší na tom je, že se to všecko udělá hned na plechu a upeče…
Hele holky, když už jsme u toho pečení cukroví. My dělali jedno cukroví, pak několik let ne a já ztratila recept, ani to nebylo nijak pojmenovaný, tak zkusím nastínit co to bylo, jestli to některá z vás nezná.
Takže těsto, hodně hutný, mám pocit, že tam bylo dost másla… dalo se to na plech jako když se peče koláč… už si ani nevzpomínám jestli se to vyválelo nebo jen na tom plechu namačkalo rukama… potřelo se to meruňkovou marmeládou, posypalo se to plátky mandlí a nalilo se na to rozpuštěný máslo… dalo se to upéct a pak jsme z toho krájeli trojúhelníčky…. Nevíte někdo?
Ne, ale zní to báječně!
To neznám, ale dělala jsem loni něco podobného a chutnalo báječně 😋
https://www.toprecepty.cz/recept/15514-londynske-stangle/?stranka=2
No to vypadá taky dobře👍
My nejsme unavení (možná právě proto, že Vánoce neřešíme). Prostě jsou to dny jako každé jiné, jen v telce jsou pohádky, všude světýlka (znáte ten vtip s modrými a červenými světýlky na stromečku na zahrádce u cesty a řidiči zahazujícími zbraně a koks? 🙂) a je VOLNO Z PRÁCE, teda aspoň v mém oboru 🙂
Navíc já čas mezi svátky netrávím doma, Kocourovi stromek zdobit nebudu (i když mě to párkrát napadlo), žiju sama, tak co bych se s tím patlala. Pravé Vánoce to byly, když se scházela rodina, což už neplatí, nescházíme se. Čímž to pro mě ztratilo zajímavost. (a v těch časech jsme beztak slavili první Slunovrat a až pak nějaké Vánoce)
“člověk by si měl udělat radost” já z toho prostě radost nemám 🙂 Takže si udělám radost a pohodu lenošením, neuklízením, konzumací laskomin (letos jsem si předsevzetí udělala, ještě před koncem roku, a to, že o Vánocích se nebudu přežírat), případně trávením času u zvířátek.
Buggyro, u nás je to jak přes kopírák👍! Vánoční šílenství jsem nechápala nikdy, nevím, k čemu tohle celé prostě je? Pokud si to někdo skutečně užívá v tom slova smyslu, že je šťastný, tak je to v pořádku a nemám s tím nejmenší problém👍! Obávám se ale, že takhle to v praxi úplně nefunguje, tedy alespoň v mé sociální bublině.
Pro nás jsou to také dny, jako každé jiné, jenom možná svátečněji laděné. Letos je to teprve druhý rok v mém pracovním životě, kdy jsem doma o svátcích i mezi nimi. Celé roky před tím jsem normálně chodila do práce, nejprve furt, svátek nesvátek. Pak jsem změnila zaměstnání a o svátcích jsem byla doma a chodila jen mezi svátky. Nyní jsem na takové pozici, kdy si mohu dovolit být doma od 24.12. do 1.1. Pro nás je důležité TO VOLNO! Že jsme prostě spolu, nikam se nemusíme honit, nikam jezdit, atd. Cukroví jsem pekla snad jednou v životě, vůbec mě to nebavilo, ani to nesplnilo žádnou očekávanou “atmosféru Vánoc”. Nedodržujeme žádné tradice, neboť nás to nebaví ani nezajímá. Stromek zdobí moje tříčtvrtka, protože kdyby to bylo na mě, žádný není. Zdobí ho 5.12. a 27.12. ho odstrojuje, páč už je PO. Žádnou jinou světelnou výzdobu ani nevlastníme.
Radost si dělám, kdy chci, na to žádné svátky nepotřebuju, naopak, takhle mi to připadá “jako na povel”😏. Na volno už se ale moc těším a doslova odpočítávám každý pracovní den, co si musím ještě odkroutit🤭. Volný čas, tu vzácnou komoditu, si hodlám užít s těmi co mám nejraději, s mojí drahou tříčtvrtkou a koníky🐎.
P.S. a vánoční úklid, to je něco, co už vůbec nechápu. Oni jako lidi jinak neuklízí, nebo co? Já uklízím každý týden, tže úplně nevím, co bych jako měla uklízet ještě víc, když mám uklizeno normálně?
A já zase neuklízím nikdy, tak proč by zrovna svátky měly být výjimka! 😂
Jo, tak takhle to jde taky😄! Bless this mess, why no?😄
Mezi svátky by mi právě měla přijet fyzio na malou Dámu, jakože na kontrolu (jaký je stav špeků a tháák😄), páč pravila, že zrovna Vánoce jsou dost okurková sezona, že ráda zajede! A takovýhle lidi já mám nejraději👍!
u nás se uklidilo běžně,bo nás bývalo v baráku na vánoce 11..běžně v neděli 10 ke stolu…Takže to nemělo cenu nějak gruntovat..Okna jsem umývala tak v říjnu,když bylo hezky,i se záclonama,závěsama,vyčistily se koberce..Prostě větší úklid,když byl čas a chuť..a hlavně počasí😊..Už nevím,kolik jsme pekly s holkama a babičkou druhů cukroví..Hlavně svatební převalované koláčky..Ty teda byly🤗a ty musely taky být a 4 vánočky..vanečka bramborového salatu.kolem 30 řízků,2 kapři..10 litrový hrnec slepičí polívky s knedlíčkama-játrově + zvlášť kvasnicové(co kdo chtěl),domácí nudle..Všechna děcka prostřela stůl,byly i jmenovky,skleničky…rožl se stromek,pustily se potichu koledy…No já byla v sedmém nebi,jak jsem měla všechny doma pohromadě u stolu..Já dělala vánoce hlavně pro děcka..jak víte,měla jsem dvojí,tak že jsem měla pořád menší a větší,ve 32 první vnouče..pak druhé..Byli u nás každý týden…Celý týden na svátky..obě babičky.tchýni jsem měla v domě…a druhá-od větších děcek jezdila taky,kupovala i mým dětem bombony…
Jéžíš,já se rozkecala a mám letět na rehabky🤭
Saga: Tak to je bezva, já mám na kulháka fyzio objednanou na 7.12., nacpala mě tam protekčně, tak uvidím ještě, jestli se jí tam nenaplánuje něco akutnějšího. Mě vezme s sebou a když posledně koukala na Kocoura, tak říkala, že by ho taky spláchla s náma, tak budem odoperovaní všichni 😀
Včera jsem se dokopala upravit plnokrevníkovi prsty na předních (zkrátit, aby to nešmajdal), tak bude moct chodit po ošetření jak baletka.
Měla jsem období, kdy jsem se honila jak vlčák… když byly děti malé a na štědrý den chodili i babičky a dědeček.
Ale to období pominulo a zase vánoce miluju, zase to jsou svátky pohody, jako když jsem byla malá. Stromeček nestrojím, protože ho v obýváku nemám kam dát… do rohu kde býval stromek, tak jsem dala akvárko.
Takže vánoce jsou pro mě synonymum pohody… v krámě máme zavřeno, takže nehrozí, že mi budou z práce volat, jak mají to či ono řešit…takže pohádky, cukroví… prostě 3 dny, kdy si fakty odpočinu.
Teď mi do toho hodili vidle mladý, protože buď oni přijedou jeden den nebo my jedeme k nim a jasně jsem ráda, že dceru vidím, ale narušuje mi to mojí pohoděndu. Na druhou stranu, když vidím moje psí vnoučátka jak mají radost, když přijede babíí a z dárků, tak to za to asi stojí.
Sarah01:Kde najdu v Lidlu ten svařák? Včera jsem ho hledala a nenašla. Potřebuju nějakou flašku jako dárek a toto mně přijde docela vhodný.
Mně v Lidlu přijde uspořádání sortimentu dost chaotické a nelogické. Proto tam nerada chodím.
kometa:Mně v Lidlu přijde uspořádání sortimentu dost chaotické a nelogické. Proto tam nerada chodím.
To je teď u nás v Kauflandu, strávím tam 2x tolik času, protože nikdy nic nemůžu najít. Dřív jsem tam nechodila, nemám ten obchod moc ráda, ale mají větší výběr veganských mlík a taky různých celozrnných chlebů. Lidl je u nás aktuálně v rekonstrukci, takže potom předpokládám stejný chaos.
kometa:Mně v Lidlu přijde uspořádání sortimentu dost chaotické a nelogické. Proto tam nerada chodím.
Mám to stejně. Ale ne že by byl Penáč o moc lepší. Celkem jsem se kdysi orientovala v Tescu, ale už tam moc nechodím, co změnili slevovou politiku…
Tak mně Penny vyhovuje. Mám ho nejblíž u školy, dobře se tam parkuje a hlavně je malý (neboli rychlý). A už vím, kde co je, takže nakoupím za 10 minut. Základní věci teda - chleba, mléko, v létě pivo, konzervy pro kočky a kočkolit, toaleťák a papírové kapesníčky….