Nevim, esi to mám říct. Ale tak seš postarší, měla bys bejt moudrá, takže to uneseš.
To není tvůj vynález.
Nevim, esi to mám říct. Ale tak seš postarší, měla bys bejt moudrá, takže to uneseš.
To není tvůj vynález.
Je! Vynalezla jsem to ve chvíli kdy moje drahá máteř propadajíc vzteklounství, že jí to nejde a hrozilo, že mi rozbuší mou linku, tak já! s úlohou pouze hlídače trouby, aby se to nespálilo, páč důležitější úkol, jako třeba vykrajování, nebo nedejbože to válení mi nemože být svěřen, jsem přišla s geniální myšlenkou na igelity. Psal se rok tak … 1991 víc ne. Pekly jsme linecký a hrozilo, že matka se změní v hrošíka nigerijskýho a rozbije celou kůchňu jako dřevěnou přepravní bednu v který toho hrošíka převážej do ŹOLOO. 😀 takhle to fakt bylo.
tak vývoj převratných vynálezů občas probíhá paralelně 😄 Taky linecké vyvaluji mezi fólií. Hlavně proto, že dělám cukroví velikosti mini a placka musí být velmi tenká. Na běžný plech se mi vejde tak 120 rohlíčků či lineckých kytiček (linecké vykrajuji vlastně tím, čím se běžně dělá otvor. A otvor vykrajuji kovovým vrškem pentilky - průměr pár mm). Je to piplačka, ale hezky to vypadá. Peču maličko druhů, jen pět. U nás se totiž nejvíc sní vánoček - to je to správné vánoční pečivo. Poctivé vánočky - z hromady másla a spousty vajíček…
Vánočku miluju. Vy jste tady asi loni dávala i recept na těsto, že? Můžete prosím znovu připomenout? Děkuji. 🥰
Anonymní:Z masomlýnku s nástavcem leze had, u mlýnku odkrojite patřičný kousek, když je jich na plechu dost, ohnete do podkovy. Když jsou k tomu ještě jedny ruce, je to fofr. Jeden točí klikou, druhý odkrajuje a odebírá, než řeknete švec, je to v troubě. Prohnat strojkem lze každé těsto. Na kokosové i linecké věnečky i banánky. Když se mi některé těsto lepí na vál i na váleček, naštvu se a hodím ho do mlýnku.
Děkuji moc, nemám dvoje ruce. Takže bych namlela žížalu někde na hromadu, tam by se mi to slepilo, naštvala bych se a hodila mlýnek z okna 😀
Nakonec ono to nudlování a tvarování je na tom to nejmíň nasírací. Nejvíc mi na tom trhá žíly rozdělat všechny ty ingredience a zpracovat těsto. Na to mají movitější lidi robota, tak mají pohodu, já musím růčo fůčo. To už žádný mlejn nezachrání.
Tak a mě je určo rozdíl péct z másla a nebo z hers apod. Máme vyzkoušeno obéca je to poznat. Máslo nakoupím během roku v akci, tak zas nás to nezrujnuje.
Rohlíčky patláme s mamkou… uděláme kuličku a z ní potom vyválíme rohlíček. Pokecáme u toho, popijeme kávičku… pohoda.
Vánočky zásadně kupuju v Globusu, pečou tam výborný a teda i ty co jsem ochutnala domácí od kamarádek, tak na tu globusáckou nemají.
Já jsem taky vanilková rozlíčková a vánoc se upřímně bojím. Od léta se mi podařilo zhubnout 8 kilo a mám strach, že to pižíráním rohlíčků plus řízky plus br. salát naberu zpátky…
Sarah01:Vánočku miluju. Vy jste tady asi loni dávala i recept na těsto, že? Můžete prosím znovu připomenout? Děkuji. 🥰
vánočky (a stejně i mazance):
kilo mouky (dávám ⅔ polohrubé a třetinu hladké), 220 g másla, 220 g cukru, 4 žloutky, 1,5 kostky droždí (60g), zhruba 400 ml mléka, rovná lžíce (ne lžička!) soli, vanilka, citronová kůra, rozinky, mandle.
Já těsto zadělávám v pekárně (takže se nedělám ani s kváskem - prostě tam naleju mléko, nakrájím na kousky máslo, hodím žloutky… a vsypu všechny sypké složky, nastrouhám kůru z jednoho citrónu a nadrobím droždí.
Těsto je “těžké” a dlouho potřebuje kynout. Vánočky motám klasicky (4 - 3 - 2), občas se sesunou, ale co - to je dobrotou jak říkávala moje babička. Potírám rozšlehaným vajíčkem a peču dlouho - klidně hodinu (ale tu druhou půlhodinu dopékám na málo stupňů).
Z toho kila mouky dělám dvě větší, nebo jednu větší a tři mini pro sousedky…
Děkuji, porovnám se svým receptem. Jste hodná. 🍀
Děkuji. 👍🌷
Pokud se mi nepovede uplést, tak bude mazanec. 😊
A vánočky u nás milují i hafíci a kočičky, tak jich je velká spotřeba 🤣 a pak že rozinky jsou pro ně jedovatý, asi jim to nikdo neřekl.
Já to dělám tak, že vytočím jen tak dlouhý kousek na jeden rohlíček do ruky, což je cca 4 cm, v ruce zohnu do tvaru rohlíčku, dám na plech a tak pořád dokola. Jde to rychle a rohlíčky mám aspoň skoro stejné. Protože když dělám v ruce, jen tak, mám každý jiný.
Ještě jsem nejedla kupovanou vánočku, která by byla lepší, než co si upečeme.
Tak to jo, mně je jedno, že rohlíčky každý jiný 🙂 My je nikde nevyrovnáváme, my je nasypeme do mísy nebo žereme rovnou z krabice, takže to nikoho netankuje 🙂
Tak mně se líbí, když cukroví na tácku dobře vypadá.
Aha, u nás se na tácek zpravidla vůbec nedostane 😀 My nezdobíme a neuklízíme na vánoce, nemáme stromek, nedáváme dárky, cukroví máme jen když se dokopu ho vyrobit (tak jako tak si máti kupuje vždycky krabici někde, protože já ne vždy peču), a na vánoce se ani nescházíme, takže je nám to šumák.
Dobře ženy, právě jsem se naprosto utvrdila v přesvědčení, že letos nutně potřebuju upéct vanilkové rohlíčky. Loni jsem je nedělala, letos prostě musím😃 nejlepší vánočku dělávala má milovaná tchýně, bohužel už několik let není mezi námi, takže ani vánočka na Vánoce není🥲
…dělám ze 4 dávek. 2 x ořech, 2 x mandle…. 2 dávky pro nás a 2 dávky na cvičák na vánoční závod s následným posezením u punče…
Kdysi jsem pekla i na kšeft. Cca 350 kg🤣 celej rok nepeču a na vánoce to rozjedu. Teď už roky peču jen pro nás, pro máti, bráchu,prostě pro rodinu,nekupuju dárky,místo toho dostane každý krabici cukroví a flašku domácího likéru. Teď dva roku navíc ještě krabici bezlepkového pro bráchu. Už mi volal,jestli bude i letos😀
jsem přišla s geniální myšlenkou na igelity. Psal se rok tak … 1991 víc ne.
My tohle praktikovaly se švagrovkama,když jsme pekly na svatby ve velkém už v roce 1977..Ne teda na všechna těsta,ale na lepivá určitě…Ony byly amatérské cukrářky od mládí pekly-ode mne o 20 let starší..Hodně jsem se od nich naučila,pak dcera šla na cukrářku…
(linecké vykrajuji vlastně tím, čím se běžně dělá otvor. A otvor vykrajuji kovovým vrškem pentilky
Tak to máte můj obdiv! Na tohle fakt nemám - schopnosti, trpělivost, nervy…?