Před (asi) 5 lety mi odešla trouba. Dala jsem si upéct - na zkoušku. Mladá holčina, po vyučení. Cukroví krásné a výborné. Přiobjednala jsem a ….. nechutné. Na dotaz proč,
mi řekla, že nepoužila máslo, ale perlu. Rozhodně na tom záleží. Dříve, ani nevím proč, jsem dávala máslo+Hera napůl. Asi mi někdo poradil=křehčí, nebo … to je fuk. Dávám jen máslo.
No jo, ale Perla je margarín nebo aspoň částečně, ne? Už si to teda moc nepamatuju, kupovali jsme ji kdysi, když byly děti malé, protože obyč máslo nechtěly.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 26.11.2024, 13:10:22
To odmítám. Viděla jsem rohlíčky do silikonové formy, jak bábovičky na písku pak vyklápět, sice super kvalitní suroviny, jenže mně to zas tak nechutná, když to není ten tvar rohlíčku vyváleného. Není to ono.
Hera mi smrdí. Zlatá Haná taky. Stella nemá margarínový smrad, používá se v cukrárnách… Másla mám dost (moje rohliky mají tuku méně, stará paní kuchařka mi dala sádlové a to byly možná i nejlepší rohliky… snažím se tam vecpat co nejvíc ořechů - efe, díky, ano, mandle, to je úpě boží, eště pomerančová kůra… - takže máslo se nemá už kam, jenom teda aby to drželo pohromadě a mělo by se to malinko jako rozpadat nebo jak to říct, křehké) ale ruce jenom dvě, podezírám tyhlety vánoční pečenky, že to kupují někde a pak se chodí chlubit na internety. 🙂 Největší zádrhel je asi v tom, že když to peču já, tak pak mi to nechutná tak, jako když mi to někdo donese… Takže mně je dobré nenosit ty noviny.
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 26.11.2024, 13:51:53
Jj, kombinace sádlo + máslo a vlašáky + mandle je asi nejvíc super, co jsem zatím vyzkoušela. A ano, těsto se drolí a výsledný produkt je velmi křehký, ale o to lepší.
Vyválený rohlíček ničí nenahradíš. Nejlépe se vyválí na gauči😎. Jde to rychle a zlehka. Stačí dostatečně a včas namotivovat manželku, dcerky a vnučky a za jeden den je hotovo. Prosím nepřežeňte to s potleskem, vím že jsem dobrej.😜
Moji prosím neproste. Ta nerada klohní cokoli, a kdyby fungovalo z lednice rovnou do huby, tak nedělá nic jiného (no, ona skoro taky nic jiného nedělá…) 😀
Ty silikonové formy bych zabila, máme hodně nepoddajné těsto a to se nedá nějak jako veválet dovnitř, to bych musela tlačit do každé té škvíry těsto zvlášť, tak to je něco pro mě, letělo by to oknem hned. Taky bych těch forem musela mít pět, aby to k něčemu bylo.
Rohlíčky patlám v ruce, udělám dlouhou nudli, nasekám a ohýbám do podkov. Ta plechová forma se mi líbí, co to pojme z placky těsta a rovnou to vykrájí. Ale asi by s tím taky bylo patlámo, no a nakonec mi zbude malý kousek těsta, který stejně musím zpracovat ručně.
Takže nakašlat a bude se zase válet v ruce 🙂
Forma na masomlejnek mě zaujala, mlejnek mám, ale nějak tam nevidím, z čeho ty rohlíčky by měly padat. Musela bych asi projet to těsto nějakým půlkruhem (je ta možnost v té matrici?) a pak to nasekat a opět točit do podkov růčo. Což už mi celkem postrádá smysl.
Z masomlýnku s nástavcem leze had, u mlýnku odkrojite patřičný kousek, když je jich na plechu dost, ohnete do podkovy. Když jsou k tomu ještě jedny ruce, je to fofr. Jeden točí klikou, druhý odkrajuje a odebírá, než řeknete švec, je to v troubě. Prohnat strojkem lze každé těsto. Na kokosové i linecké věnečky i banánky. Když se mi některé těsto lepí na vál i na váleček, naštvu se a hodím ho do mlýnku.
Moji prosím neproste. Ta nerada klohní cokoli, a kdyby fungovalo z lednice rovnou do huby, tak nedělá nic jiného (no, ona skoro taky nic jiného nedělá…) 😀
Mě taky ne, děti jsou sice dospělé, ale nájezd vnoučat = nájezd kobylek. A to nemluvím o krabičkách na intr 😃.
Halo halooo - důležitý hlásání - Pro šécky co pečou a jsou matlové jako já.
Kdysi před sto lety, to jsme ještě pekly s mámou a jedno těsto se nedalo vyválet, furt se trhalo, jsem vynalezla něco naprosto ge-ni-ální-ho
Těsto válim prostě od začátku mezi dvěma pytlíkama mikreténovejma, rozstříhnutejma na obdélník. Krásně se to vyválí a taky - nedovyvalujete tam další mouku, to je bonus. A nepřijdete vo nerva, neprdne vám céfka a užijete si Vánočky.