Měla obrovské štěstí, že jste se před 9 lety našly ❤️ my měli s běloušem v pondělí 5 let
Všeobecný pokec
..také jsem našla na cvičáku moc prima partu, která mně vzala mezi sebe tak hezky, jako bychom se znali odjakživa, přitom mne znaji tři roky….berou mně i na velké akce, když se jede fandit někomu od nás a berou mně i na intenzivní výcvikové víkendy do Volenic, čehož si moc vážím….já věřím, že vám to vyjde a budu vám moc a moc držet palce…
Moc dekuju !
….dneska zkusím pamlsky do trávy…
A je to dobrý nápad? Neučíte tím psy venku “bufetit” ? V dřevních dobách kynologie bylo zakódováno sbírání venku zamezit. Pamlsky v místnosti a jejich hledání, to jsme dělali všichni, stejně pamlsky na stopě, ale povzbuzovat k cílenému vyhledávání v trávě….to bych nedělala.
Rozliší pes ? Tyhle dobroty jsou od paničky = ty můžu oproti tohle je těsto, které tu trousili rybáři (třeba), tomu se radši vyhnu, jinak bude mazec.
Psi ty situace rozlisuji. Ale je to dobra poznamka - nenapadlo me to zminit.
Je potreba i teto cinnosti dat zacatek a konec. Povel, znameni, ritual.
🍀
..ale tam se vyznačí pomyslný čtverec a psovi se zahajuje a ukončuje tahle činnost povelem….ono taky to hledání ve čtverci trávy je u mého psa opravdu diametrálně odlišné od běžného čmucháni si venku při venčení…je tam nesmirné silné zaujeti a pes opravdu misto prohledava centimetr po centimetru, při tom tedy funí jako prase na bukvicich🙂 …..
Kdo tu fčéra škytal? Efe? Ph?
Přišla jsem domů mrkef a totál kantáre a navíc pozdě. Takže…. se šlo na louky jen tak loncat a poté? Ano, čmuchačka. Rumouškovi jsem našlápla pěkně zlomenou stopičku a Tali nechala, ať si počítá myše. Mně se na to vždycky tak hezky kouká, když ten pes pracuje nosem. Pak jsem usadila Rumouše (chudáka do kopřiv, nevšimla jsem si jich, byly posekaný ☹️ ) a vyzvala flekatou důru, ešivá půjde taky pracovat, zdaliž má náladu. Měla. Tak jsem jí to taky našlápla a zlomila a pak jsem jim vyházela pěkně společnej prostor, kde si jen tak volně čmuchotali a to byl zas hukot. Jak jedou vedle sebe, tak oba pracujou hodně intenzivně, aby samo toho vyčmuchali víc, než ten druhej.
No a měla jsem vyvenčíno. Ešče jsme si zahráli na babu a šlo se dom. Ať žije čmucháááááááání. Viváát.
Orionko- já jsem to taky vždycky viděla takhle jako Vy. A kdyby nebylo Taliprda, tak bych to tak měla pořád, ale u ní už to bylo všechno jedno. Ona je takový pako, že i kdybych na sobě a na ní uzel udělala, tak ten bufet nepořeším. Měla jsem u ní výhodu, že miluje oříšky, takže jsme začínali s oříškama, abych to odlišila od všeho, co by mohla kde najít. Jak moc to jejího chování mohlo-může ovlivnit už te´d neposoudím, po přesunu z civilizace na pustý ostrov tento problém značně zmizel. Nedělám si u ní iluzí. Ale u psa, který nebufetí - Rumíček, tak tam nějaký překlopení, myslím, nehrozí. Je to spojený s mým pachem a s tím cvičením který k tomu patří, že sedí a čekají, že vidí, že to jsem já, kdo to tam dává.
Kilian:..ale tam se vyznačí pomyslný čtverec a psovi se zahajuje a ukončuje tahle činnost povelem….ono taky to hledání ve čtverci trávy je u mého psa opravdu diametrálně odlišné od běžného čmucháni si venku při venčení…je tam nesmirné silné zaujeti a pes opravdu misto prohledava centimetr po centimetru, při tom tedy funí jako prase na bukvicich🙂 …..
Takhle jak to popisujete, to zní jinak, než mnou ocitované. Tam to na mě udělalo dojem - otevřu dveře, rozhodím pamlsky do trávy a pes bude mít o zábavu postaráno. A já můžu jít vařit večeři - třeba.
Třeba by to tak mohl pochopit i náhodný “kolemjdoucí”.
Aluška:Dneska je to 9 let, co ke mě přijela lidožravá Bess ze Slovenského hnojiště. Stárne mi holka jedna, sice se pořád bojí všeho a všech, ale třeba letos ještě nikoho nekousla…..
Tak jsem to zakřikla a na svoje přivezeniny požrala v lese chcíplýho zajíce …..je jak sud a kudy chodí tudy se…trousí 😀 😀
To bylo místo narozeninovýho dortu.
Kilian:..ale tam se vyznačí pomyslný čtverec a psovi se zahajuje a ukončuje tahle činnost povelem….ono taky to hledání ve čtverci trávy je u mého psa opravdu diametrálně odlišné od běžného čmucháni si venku při venčení…je tam nesmirné silné zaujeti a pes opravdu misto prohledava centimetr po centimetru, při tom tedy funí jako prase na bukvicich🙂 …..
ale tento popis je, pokud se nepletu, pachový čtverec
vyšlapaný, napachovaný, pes si spojuje odměnu s pachem i soustředěné čuchání s odměnou
řeč je, opět - pokud se nepletu, o rozházení pamlsků do trávy, bez pachu, pes hledá pamlsky, šlus
Já jsem nad tím taky přemýšlela, ale řekla jsem si, že pes není blbej a přesně jak píšou ženy nade mnou: povelem to začnu a povelem to ukončím, navíc jsem si ještě, sama pro sebe/nás hned na začátku řekla, že by bylo fajn, aby měl každej pes na zahradě “svoje” čuchací místo, každej jiný, právě proto, aby se pak v nestřežený chvilce nepustili všichni do zuřivýho čmuchání bez povelu a neservali se u toho. Takhle má každej svůj plácek a tam si může v mezičase čmuchnout, i když tam nic neni. Možná je to blbost, ale radši myslim dopředu.
A jinak čmuchali včera, čmuchali dnes, baví je to, nejvíc asi Vasila - jemu to i nejdýl trvá, on ten placák mu to moc neusnadňuje a ty čichový schopnosti budou taky ovlivněný, si myslim.
Efe já mám ještě takový “označení” pro toho koho se daná činnost bude týkat.
Vždycky se před vším sedí, jeden má povel_třeba “Rumíčekčeká-Talide” a já se přiřadím k tomu psu-sedícímu-, který půjde pracovat - jakože k noze. Pes se na mě musí podívat a pak ho oslovím a pošlu ho čmuchat, nebo jdeme cvičit, nebo co.
Začínám povelem - čekej ( připravují stopu, ručník, čmuchací kobereček nebo hlavolam) pak přichází povel hledej. Po ukončení hledáni zavelím hotovo a pak samo velká pochvala. Já jsem přemýšlela nad tím, že se Bambule tak rychle srovnala s tou ztrátou zraku a možná je to právě i to tím čmucháním kterým se bavime. Prostě jen následuje svůj nos.
Já mám zatím zbylé dva zavřené v baráku. Až trochu víc potrénujeme to odložení, tak je budu přibírat. Včera Vasil vydržel na místě už asi pět minut, sice s neustálým opravováním, ale i to považuju za úspěch neboť už ví, co se po něm chce.
Jsem zpět přátelé, bylo mi to nabídnuto a já toho využila, a to hlavně kvůli někomu, kdo si minule dovolil psát za mne a odpovídat Balu. Přišla jsem na to hned a ohradila jsem se. Od teď, kdykoli sem vstoupím, budu přihlášená, takže kdyby jste od 1.11. 24 viděli někde příspěvek s mým nickem, jako neregistrovanou, NEJSEM TO JÁ. Bude zase dobře doufám všem, nejen mně. 🍀
Ještě poprosím Vahine doplnit obrázek do kolečka, abych mohla “kouknu a vidím” 🙂 Pokud to není něco proti něčemu 😊
Díík🌼
Včera Vasil vydržel na místě už asi pět minut
no ale to je supr!! Ono je to pro ně těžký, však taky na ZOPce je přeci cvik, kdy jeden pes cvičí a druhý má dlouhodobý odložení. Takže Vasil má našlápnuto na ZOPku 😀
ZOP - to je jako Záchytka Otravných Psů? Tak to jooo, tam našlápnuto rozhodně má!