Aktuálně: 3 775 inzerátů209 072 diskuzních příspěvků18 233 uživatelů

Všeobecný pokec

Doron
Doron 30.10.2024, 18:04:45 xxx.xxx.166.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele vahine z 30.10.2024, 17:23:49

Tak obecně by nejvíc mělo psy unavit čuchání..,  to se prý celý mozek rozsvítí. 

Co dělat takovou jako cyklickou stopu?

Vyšlapat kruh nebo čtverec a vysypat ho granulemi ( jestli je žerou)a jak je budou vysbírávat jít za nimi a postupně přisypávat.  

Nebo prostě rozhodit večeři do trávy?

Já to tak někdy dělám,  když jdu na déle pryč, že rozházím malé kočičí granule všude možně , psi si je hledají a pak znavení usnou. Teda dělala jsem to, když byl Fram ještě štěně, aby doma neničil. 

Moji se o granule nepoperou, ale Vy byste to mohla dělat s kazdým zvlášť,  deset minut stačí. 

Moje psy dost unaví i cvičení poslušnosti (tedy i obrany)kdy se musí soustředit. 

Prostě nejvíc je unaví “práce”. 

Máte zahradu ? 

Zrzavci
Zrzavci 30.10.2024, 18:34:33 xxx.xxx.19.80

ještě Efe - ono i to, že ten druhý pes musí být odložen a soustředit se na to, je cvičení, musí se soustředit, unaví ho to, takže můžete toho, který z těch tří je největší šprt 🙂, či mu něco vyloženě jde, zaúkolovat tím, co mu jde a vy to nemusíte dozorovat a toho, koho odložíte, vedete k tomu, aby cvik zvládl. tedy krátce , rychle aktuálně a pak ukončit pochválit. Takhle jsem to s Tali taky dělala, Rumíček měl něco, kde mě nebylo třeba a já svou pozornost mohla soustředit na tu, která byla v první třídě pomocný školy. Měla jsem teda výhodu, že na Rumouška to spolehnutí bylo, ale pokud je něco v čem některý z těch tří vyniká, použít to můžete. A máte dva v jednom, ten co pracuje na svém úkolu se unaví tím úkolem a ten odložený tím, že musí být odložený, že to cvičí. Jestli jsem to napsala nějako srozumitelně.

efe
efe 30.10.2024, 18:55:45 xxx.xxx.64.15

Děkuju všem, fakt moc. Já se asi primárně potřebovala vypsat a dostat to ze sebe. Věděla jsem, že tady mě pochopíte 🍀

Dneska jsem přijela domů už v před šestou (zázrak), vzala jsem čelovku, reflexní pásky, do sedáku připla Barču a Elišku a šly jsme běhat. Vasil zatím doma vybaloval z ručníku minigranulky. Venku to bylo boží, holky to evidentně bavilo a já se o ně ani jednou nepřerazila (další zázrak). Po návratu jsem je nakrmila a pak ještě dostali další zábavu: ručník tentokrát vyfásla Eliška a Barča s Vasilem dostali lízací podložky s jablečnou přesnídávkou. No a jsme všici spokojení ❤️

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Zrzavci
Zrzavci 30.10.2024, 19:06:09 xxx.xxx.19.80
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 30.10.2024, 18:55:45

Ono si v tom za chvíli uděláte systém. Když přišla Bubi, byl to taky chvíli hegeš - i proto, že na Tali není takový spoleh jako na Rumouška.  Pak jsem si to nějak srovnala, jak to dělat a co udělat a fungovalo to. 

V těhle momentech, kdy toho má člověk fakt plný zuby jen přijde domů, je dobrý si uvědomit, že  i doma můžu ty psy zapřáhnout, mám je v pohodě rozdělený po místnostech a když to udělám intenzivní, nemusí to být ani nijak dlouhý.

efe
efe 30.10.2024, 19:46:45 xxx.xxx.64.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 30.10.2024, 18:04:45

Zahradu máme. 

efe
efe 30.10.2024, 19:50:36 xxx.xxx.64.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele vahine z 30.10.2024, 17:23:49

U nich je to bohužel naučené chování. Vasil býval 14 hodin denně zavřený v koupelně a nic jiného, než dělat pod sebe, mu nezbývalo. Eliška zase do půl roku věku nechodila vůbec ven. Jak se venčila se můžu jen domýšlet. Přeučovat tohle je daleko horší, než učit čistotnost od malička. 

Doron
Doron 30.10.2024, 20:21:41 xxx.xxx.166.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 30.10.2024, 19:50:36

To je teda pravda, že přeučit je těžší , kámoška má psa z množírny a ten se vyložen vzpouzel vyvenčit se jinde než na betonu, měl to napodmiňovaný.

Taky jsem dneska neměla čas na odpo vycházku, tak jsme cvičili na zahradě  ( ta naše debata mne povzbudila🙂), jeden mlaďoch přivázanej, druhej cvičil, střídal jsem je, moc je to bavilo a přesně jak píše Zrzavcová i ten odloženej se unavuje a baví ho to. Gučkák se účastnit nechtěl a šel dopředu hlídat.

Hlavně se musíme zbavit pocitů viny, že všichni nedělají všechno 🙂)

Zrzavci
Zrzavci 30.10.2024, 20:29:54 xxx.xxx.19.80
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 30.10.2024, 20:21:41

Hlavně se musíme zbavit pocitů viny, že všichni nedělají všechno 🙂)

a taky jsou období, kdy se nemusí dělat vůbec nic.  a pes může být jen psem. My vždy s podzimem máme takový období, kdy jsou psi jen psem - prostě si užívají to, že chodí loukama a čmuchají si, počítají díry, myše, zkoumají je a já jen stojím a dělám pančelku na chodbě Zš (a čučim do kraje) .

Ono, když to vezmeme - řídíme téměř pořád jejich životy- kdy jdou ven, kdy jedí, co jedí,  kdy cvičí, že cvičí, že někam jedou, že něco dělají………….. a kdy můžou být sami sebou? 🙂 . Já když pes dospěje do momentu, kdy mu můžu věřit, dostává leckdy vedení, jdeme prostě čistě jen tam, kam chce on, kam ho to táhne. Ve městě to kolikrát znamenalo, že se tak trochu motáme v kruhu a nedojdeme nikam daleko, ale bylo vidět, jak je to pro ně úžasný. Páníček nedělá nic jinýho, než doprovod a jištění. tím, že mám psy naučené, že se zastavují /no…. teď po přesunu sem, kde chodníky nejsou, to už není taková hitparáda/ na kraji chodníku, tak jsem promluvila jen v tomhle bodě, kdy jsem zkontrolovala, že můžeme jít, jinak to bylo zcela v režii toho psa. Pes pak šel domů spokojený, a ba i unavený.

Zrzavci
Zrzavci 30.10.2024, 20:31:40 xxx.xxx.19.80
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 30.10.2024, 19:50:36

Tohle je sakra pitomý a nedivím se, že tohle budí frustraci, jak je to furt dokola a neodbouratelný a jedou si to dva, navíc tím, že Eli hárá, to Vasila pudí o to víc ☹️ . Ale není to Vaše chyba, vy jen řešíte chybu někoho jiného, toho kdo je takhle nechal žít.

hmn
hmn 30.10.2024, 20:34:22 xxx.xxx.36.172

chce to si dobře vybrat plemeno! 😄😄😉

jinak ano, pachové práce jsou na unavení psa super (a nám kdož jsme si dobře vybrali to plemeno, stačí vzít zviřátko na špacír do cizího prostředí, pak to doma spí jak šípková růženka 😀)

Zrzavci
Zrzavci 30.10.2024, 20:55:15 xxx.xxx.19.80

A ještě - k těm nápadům - ta kruhová stopa, co ji zmiňovala Doron - to je moc prima věc - objevila jsem ji díky Pišišvorový, která už sem bohužel nechodí. Je to jednak, myslím?, dobrý potvrzení, že pes čuchá dobře a druhak je to výborná věc právě i pro tyhle momenty - nejdete daleko , stojíte na místě v podstatě. Zbytek smečky si zajistíte a s tím jedním jdete dvě, tři kolečka, pak prohodíte. Pro mě osobně výborná věcička. 

efe
efe 30.10.2024, 21:01:42 xxx.xxx.64.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 30.10.2024, 20:55:15

Dá se to vygooglit? Z popisu to moc nechápu. 

Zrzavci
Zrzavci 30.10.2024, 21:06:43 xxx.xxx.19.80

asi jo, ale…. mně - matlovi - to našlo jen tohle 😀 😀 😀 

https://www.google.com/search?q=jak+na+kruhovou+stopu&oq=jak+na+kruhovou+stopu&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIHCAEQIRigAdIBCDQyNzRqMGo3qAIAsAIA&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Já to dělám jednoduše, nejdu stopu rovně, ale prostě vyšlapávám kruh a do šlápoty dávám sem tam dobrůtku /vy asi musíte do každé, nebo skoro do každé, protože oni začínají. Kruh není úplně malý, aby se ty pachy neslily, nebo jak to říct. Takže vy to vyšlapete, vysypete v tom obvodu dobrůtkama do stop, které jste dělala a pak tam psa - na vodítku , abyste ho mohla jemně případně upravit, kdyby netušil - navedete a pak ho necháte, aby šel v těch Vašich stopách, tedy v kruhu. Jdete za ním a průběžně zase do své stopy doplňujete odměny. Pes tím pádem jde pořád v kruhu a vy doplňujete ty dobroty.

Snad to píšu k pochopení? Doron když tak asi upřesní.

Doron
Doron 30.10.2024, 21:37:44 xxx.xxx.166.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 30.10.2024, 21:06:43

Se mi smazalo.

Začíná se tím,  že vyšlapete menší čtverec ( šlapete na místě,  rozruší se trochu povrch, zanecháte svojí pachovou stopu), pohodíte granulema, pes čichá, vyžírá, vy ( nenápadně )přihazujete.

Když ví o co jde, pár ( nebo víc) dní, vyšlapete kruh ( čtverec) o větším průměru,  deset metrů?, vysypete granulema, klidně do každé šlápoty, pes jde,čichá sbírá, vy za ním a pokládate další,  a tak může jít několikrát dokola a klidně se tak navečeřet. Nebo stojíte uprostřed a psík si chodí sám a pak klidně může jít další,  protože asi o nějaký vrcholový výsledky neusilujete.

Zrzavci
Zrzavci 30.10.2024, 21:45:55 xxx.xxx.19.80
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 30.10.2024, 21:37:44

Nebo stojíte uprostřed

Dotaz - může se stát uprostřed? neruší to pachy? já vždycky velkými kroky odkráčím od toho, co jsem našlapala, někam do strany. Aby byla čistě jen stopa a můj odchod to pachově nerušil.

Tak nějak jsem to kdysi někde četla?

Ale já jsem opravdu lajka - proto se ptám, nedělám stopy v rámci výcviku, máme to jako domácí žvýkání.

Doron
Doron 30.10.2024, 22:03:08 xxx.xxx.166.104
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 30.10.2024, 21:45:55

Když to umí a děláte to jen pro zábavu tak můžete.  Před tím ten kruh můžete několikrát projít a šoupat nohama, aby to bylo opravdu jasný. Proč ne? Vždyť by šlo jen o zabavení. Třeba by se jim to líbilo a určitě by je to unavilo a je to pohodlný🙂))

My to teda s Framem  děláme jinak a moc nám to teď nejde, velký odborník teda opravdu nejsem. 

efe
efe 30.10.2024, 22:04:43 xxx.xxx.64.15

Já jsem asi úplnej Tydýt, ale co je teda vlastně primárním účelem tohodle cvičení?

Zrzavci
Zrzavci 30.10.2024, 22:14:12 xxx.xxx.19.80
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 30.10.2024, 22:03:08

a tak to já jsem to pochopila jinak. Možná blbě, páč jsem jen vycházela tehdy z toho videa, který sem dala tehdy Pišišvorová. Pochopila jsem to tak, že pes má jít čistě jen po obvodu toho kruhu?? Nemám ten kruh plný stop - jako, že ho celý prošoupu nohama jako ten čtverec, ale vedu stopu čistě jen po obvodu.

Mám to blbě?

Zrzavci
Zrzavci 30.10.2024, 22:17:04 xxx.xxx.19.80
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 30.10.2024, 22:04:43

🙂 no teď je potíž v tom, jak je to správně. 

Já to tehdy pochopila tak, že se chodí stopa čistě jen po obvodu kruhu a tam pak vidíte, že ten pes prostě jde správně, půjde po stopě přesně po obvodu kruhu do té doby, dokud vy budete do stopy vsypávat pamlsky. a vy vidíte, že pracuje správně. 

Ale……….možná jsem to pochopila blbě? Nebo třeba každá s Doron píšeme o něčem jiným? To nevím, páč jsem taky lajka. Nedělám stopy cvičákově, že by mě někdo vedl, že bych úplně věděla… jedu si domácí žvýkání, zkoušky neskládám.  Uvidíme co napíše Doron, ta chodí na ten cvičák, jestli jsem to pochytila správně.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.