Nejen garnýž, mě ty závěsy vyjížděly i ze žabek, jak byly těžké. Musela jsem kvuli tomu koupit tu tyč, které jsem se vždy bránila. Ale mám závěsy dlouhé až na zem, váží snad metrák, přirovnala bych to možná ke slabšímu softsheelu, Na vrchu dekorativní látka, uprostřed černá vrstva, ze spodu krycí látka. Mám tmavé a zatemní dost a jsou i celkem hezké.
Jenom dotaz - proč potřebujete zatemnit? Kvůli spaní?
Ptám se, protože já závěsy nemám a žaluzie jen v jednom pokoji co je na jih. Světlo při spaní mi nevadí, spíš mám jako benefit, že mi jde v noci do bytu světlo z venku a já nemusím svítit, když jdu přes byt k WC…
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 20.08.2024, 10:17:22
Mám před oknem ložnice veřejné světlo, sice o kousek dál, ale .. dokud tam byly staré žárovky se žlutým světlem, tak to mi nevadilo a v ložnici bylo tak příjemně šero přesně jak píšete. Před pár lety vyměnili toto světlo za nové bílé, svítí to několikanásobně víc a hnusným bodavým světlem, v ložnici je v půlnoci skoro jak ve dne a fakt se v tom nedá moc spát.
Teď mám obyč závěsy, ale dělám teď rekonstrukci ložnice, tak jsem si říkala, že pořídím novou záclonu a nové závěsy a narazila jsem na ty zatemňovací.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 20.08.2024, 11:10:30
Máte dvě možnosti.
Buď si stěžovat na obci a trvat na odstranění lampy , nebo(ale nesmíte si napřed stěžovat) vyřešit otravné světlo pár ranami praku. 😀
Jinak ty závěsy, které nepropouštějí světlo mám, ale jsou opravdu těžké a byly drahé. Dnes bych šla do těch roletek přidělaných na okna , s těmi se dá i větrat.
Píšou, že nestíní na 100%. A ty závěsy blackout mají 100%ní stínění? Ony ani ty hliníkové žaluzie nestíní úplně. Takže když potřebujete kvůli pouličnímu osvětlení, tak to asi chce něco echt. Jsem kdesi viděla reportáž o rodině, která bydlí u přejezdu, kde je to bílé blikající světlo, a prý nepomůže vůbec nic a dráhy to nechtějí řešit, a to tam prý projedou max 2 vlaky denně, v noci žádnej.
Píšou, že nestíní na 100%. A ty závěsy blackout mají 100%ní stínění? Ony ani ty hliníkové žaluzie nestíní úplně. Takže když potřebujete kvůli pouličnímu osvětlení, tak to asi chce něco echt. Jsem kdesi viděla reportáž o rodině, která bydlí u přejezdu, kde je to bílé blikající světlo, a prý nepomůže vůbec nic a dráhy to nechtějí řešit, a to tam prý projedou max 2 vlaky denně, v noci žádnej.
Já uvažuju spíš pořídit rolety den a noc, mám na ně výborné reference ohledně zastínění. Žaluzie, který mám na oknech cca 18 let pomalu dosluhují. Závěsy mně nevyhovují z toho důvodu, že se to musí prát a tudíž sundávat a zase věšet zpátky.
Mám porovnání žaluzií, zatemňovacích závěsů i rolet den a noc. A co se týče zatemnění, tak rolety den a noc jsou na tom opravdu nejhur (ale nevím, zda třeba nedělají více druhů, míry zatemnění). Když jsem o nich uvažovala, prave jsem všude četla, ze je to spis jako stínění proti slunicku, ne ze by to bylo na to udělat tmu. Mají je rodiče, a je to pravda, o tmě fakt nemůže být řeč. Pak je mají dvě kamarádky, a úplně to samé - ale jak říkám, nevím jaký mají konkrétní typ a jestli je jich víc.
Mě se nejvic osvědčily prave zatemnovaci závěsy, záleží spis na tom jak moc přesahují okno dolů, ze stran, a jak “daleko” je garnýž od stěny. Původně jsme je měli dlouhé až na zem a zatahovali přes celou místnost, kde byla dvě okna. Pak jsme je zkratili kvůli radiatoru a nechali jen malý přesah přes okno, a i tak udělají větší tmu než rolety den a noc, a než zaluzie. Plus jak už někdo psal, mohu nechat otevřené okno.
Zaluzie jsme letos do jednoho pokoje porizovali jiné, tmavší, a je to o něco lepší než ty starší, celkove tam všechno víc “těsní”, ale na ten závěs to stejne nemá.
Takže doporučuji fakt zjisit, zda je těch rolet den a noc více typů, případně se i u někoho podívat jak moc ne/zatemní (když budete chtít, mužů to vyfotit u našich), abyste nebyla zklamaná. Mě se hrozne líbily vzhledově, ale když jsem to viděla, ze to tmu neudělá, tak mě to přešlo. Ale píšete, ze mate reference, tak třeba je fakt více druhů.
Odpověď na příspěvek uživatele marcelaamax z 21.08.2024, 21:25:39
No právě mně to doporučila jedna kolegyně v práci, že je to o hodně lepší než žaluzie, tak o tom uvažuju. Žaluzie mám takové zlaté, mají to nejlepší za sebou, na některých oknech už praskla lanka a ty právě, když v létě sluníčko pere, moc nezatemní. Syn se snachou mají na oknech nějaké zatemňovací blackout rolety, tam byla cena vyšší, zevnitř jsou tmavé, zvenku stříbrné a ty mi přijde, že zatemňují opravdu hodně. Ale pro mě je ta cena prostě moc, potřebovala bych to nejmíň na 5 oken plus dvoje balkonové dveře, jedině snad to dokupovat postupně.