Letos se mi udělalo blbě z lišek. Roky nám rostou na chatě na zahrádce, roky je tam sbírám, ale letos jsme to nějak zvorala. Málo jsem je podusila, k tomu špíček, sádlo, cibulka a bylo to…Je otázka kdo byl největší viník…😀
Ono špíček, sádlo, cibulka a… žlučníček. Třeba proto to neklaplo.
Heh OT, mám fakt podivnej problém teďkonc - se čtením. nejen, že mám opravdu rozostřený koukání (asi to úporný zvracení či čo) ale! Mozek si hrozně vymejšlí. Místo Otava krmení už po stý!! i když to vím, čtu prostě Otrava krmení. A místo červa v zrní tam mám čerta. A vůbec si ten mozek hraje se slovama. Mám to tetkon takový barevnější to žití 😀 😀
Mně vyrostly na dvoře na chalupě úplný koberce bedel! Chtěla jsem volat NOVU nebo podobný bulvár, ať si to natočí, ptž to jsem fakt nikdy předtím neviděla - úplně pokrytých xy metrů čtverečních. No a pěkně jsem si klobouky udělala na kmíně. VYNIKAJÍCÍ! Další rok vyrostly zase, ale to už jsem se nějak svěřila starousedlíkům, pravda, až poté, co jsem je opět zkonzumovala. A ti se chytali za hlavu, že bedly zahradní (nebo narůžovělé) jsou nejedlé…a mně taky hned začalo být zle! Teda neskončilo to ničím závažným a ten první rok jsem si vyloženě pochutnala… Ale od té doby vím, že není bedla jako bedla!😇
TAk takhle jsem se z bedel zblila jako šakal, sousedka na zahradě nám dala klobouky bedel…byly ze skleníku, kde jí vyrostli na navezené rašelině, pravděpodobně ty zahradní.
Babky sbírám taky pořád, ale jen opravdu mlaďounké. ve stavu jak říkáme sameťáčka, starší plodnice a ještě ne hned uvařený jsou právě tím zdrojem otrav.
Lačně jsem dneska vyrazila do lesa a jedna citronovka, dvě čechratky, starej masák, hodina v tahu…takže jsem si košík naplnila mechem a břízovíma klacíkama a po cestě si nařezala šípky- kuchla jsem se do dlaně- nová houbařská kudla a udělám si výzdobu.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 04.10.2023, 11:47:06
rvní příznaky otravy houbami mohou mít podobu potíží trávicího traktu (nevolnost, zvracení, průjmy, bolesti břicha) nebo mohou nad potížemi trávicího traktu převažovat psychické příznaky (veselost, neklid, nekoordinovaný pohyb, dezorientace, vidí a slyší to, co reálně neexistuje (zrakové a sluchové halucinace, např.
Heh OT, mám fakt podivnej problém teďkonc - se čtením. nejen, že mám opravdu rozostřený koukání (asi to úporný zvracení či čo) ale! Mozek si hrozně vymejšlí. Místo Otava krmení už po stý!! i když to vím, čtu prostě Otrava krmení. A místo červa v zrní tam mám čerta. A vůbec si ten mozek hraje se slovama. Mám to tetkon takový barevnější to žití 😀 😀
Jako obecně píšou, že otrava hřibem bývá obvykle mírná a bez následků, ale tak stejně když si to člověk čte, tak si říkám ještě že houby nejím 😀
Otrava houbami má poměrně záludný průběh. Po prvních příznacích, které si můžeme mylně vysvětlit jako pouhé zažívací obtíže, nastává úprava stavu a náhlé zlepšení. To však neznamená, že toxiny z hub nepáchají v těle další škody. S odstupem mnoha hodin až dnů se rozvíjejí příznaky závažného poškození až selhání ledvin, dochází k hromadění toxinů v těle v důsledku zhoršeného čištění krve a k následným vážným komplikacím spojeným s poškozením nervového systému. Tyto komplikace pak bývají tak závažné, že vyžadují intenzivní péči a mnohaměsíční léčbu.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 04.10.2023, 12:12:45
Ale píšou, že ten kříšť i medotrpký jsou tak hořký, že je člověk pozná po prvním soustu. Ale já ani netušila, že takový hřiby existujou, znám jen satana. Člověk se pořád učí.
Ale těch nejedlých hřibů je víc a pak jsem koukala jsou nějaký, co se musej vařit minimálně 20 minut, jinak jsou jedovatý, ale pak už ne. Bože fakt jsou lepší žampiony z obchodu. 😀
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 04.10.2023, 12:16:17
Vařila jsem to víc, jak půl hodiny. Ten medotrpký právě nejdřív je nasládlej a až pak hnusnej.
Já se pořád utěšuju tím, že jsem toho nesnědla moc, tak snad se mi v těle nic už nehromadí. Rvu se ostropestřcem, hodně piju, pampeliška, měsíček. A říkám si, že když coca cola kdysi zachránila Vágnera ml. po nějakým uštknutí, tak s hřibem si poradí taky. byl jí dostatek 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 04.10.2023, 12:19:02
Jj, hřiby nejsou smrtelně jedovatý, tak tam to nehrozí, ale obecně je to zajímavý, myslím, že dost lidí to ani nenapadne, že je jim po čase blbě z hub co sežrali měsíc předtím.