Jednou jsme “přiotrávili” kamarády ostravaky…nejsou na houby zvyklí, a pravděpodobně málo dlouhá tepelná úprava /kováře nebo koloděje, už nevím / jim neuvyklým neudělala dobře, nám , co nás houby a cukety v létě neminou nic nebylo…letos ale houby u nás nejsou. …
jinak velké hřiby co se nejí: kříšť (toho potkávám) a medotrpký
Teda, tak jsem asi právě přestala jíst houby, když to tu tak čtu. Já znala jen hřib satan jako jedovatý, ale ze by to šlo se otrávit i jiným? Já hůře snáším modrající houby, ale pokud projdou delší tepelnou úpravou, stejně jako žampióny, tak mi nic neudělají.
Odpověď na příspěvek uživatele Trickyvoo z 04.10.2023, 00:34:16
Ahooj!
Mně vyrostly na dvoře na chalupě úplný koberce bedel! Chtěla jsem volat NOVU nebo podobný bulvár, ať si to natočí, ptž to jsem fakt nikdy předtím neviděla - úplně pokrytých xy metrů čtverečních. No a pěkně jsem si klobouky udělala na kmíně. VYNIKAJÍCÍ! Další rok vyrostly zase, ale to už jsem se nějak svěřila starousedlíkům, pravda, až poté, co jsem je opět zkonzumovala. A ti se chytali za hlavu, že bedly zahradní (nebo narůžovělé) jsou nejedlé…a mně taky hned začalo být zle! Teda neskončilo to ničím závažným a ten první rok jsem si vyloženě pochutnala… Ale od té doby vím, že není bedla jako bedla!😇
a nemohla to být shoda náhod? A hřib v tom být nevinně? Když si vzpomenu, jak jsme o prázdninách odvezli rychlou do nemocnice babču…a my tím prošli v mnohem lehčím - ale přesto šíleném průběhu dva dny po ní. Hrozné, ale hrozné zvracení i průjem. V nemocnici u babičky identifikován norovir…
Babička od té doby nejí milovaný meloun, že to jistě měla z něho, že byl jistě špatný… Nebyl (jedli jsme ho taky) , ale její mozek to na něj hodil a od té doby je jí blbě, jen meloun vidí.
Letos se mi udělalo blbě z lišek. Roky nám rostou na chatě na zahrádce, roky je tam sbírám, ale letos jsme to nějak zvorala. Málo jsem je podusila, k tomu špíček, sádlo, cibulka a bylo to…Je otázka kdo byl největší viník…😀
Je to pro mně takové hodně smutné, ale jako varování to tady napíšu. Mé známé se otrávila šetiletá vnučka a právě babkami. Přitom to jedla celá rodina a nikomu nic nebylo. Jí selhaly játra a bohužel to skončilo trgicky. Je to už pár let, ale od té doby bych vnoučatům houby nedala.
Teda, tak jsem asi právě přestala jíst houby, když to tu tak čtu. Já znala jen hřib satan jako jedovatý, ale ze by to šlo se otrávit i jiným? Já hůře snáším modrající houby, ale pokud projdou delší tepelnou úpravou, stejně jako žampióny, tak mi nic neudělají.
Ono zase těch snrtelně jedovatých moc není - asi jenom muchomůrka zelená a bílá. Ty ostatní jsou “jenom” více méně jedovaté a to se dá přežít.
No nesmí mít člověk omezenou funkci jater nebo ledvin. Když se to sejde… A tu omezenou funkci těhle orgánů člověk taky nemusí odhalit, dokud o něco nejde….
a nemohla to být shoda náhod? A hřib v tom být nevinně? Když si vzpomenu, jak jsme o prázdninách odvezli rychlou do nemocnice babču…a my tím prošli v mnohem lehčím - ale přesto šíleném průběhu dva dny po ní. Hrozné, ale hrozné zvracení i průjem. V nemocnici u babičky identifikován norovir…
Babička od té doby nejí milovaný meloun, že to jistě měla z něho, že byl jistě špatný… Nebyl (jedli jsme ho taky) , ale její mozek to na něj hodil a od té doby je jí blbě, jen meloun vidí.
Jo jo, tomu se říká nocebo. Mně jednou odvezla rychlá kvůli bolesti a křečím - byla to vaječníková cysta. Ale protože byly k obědu brambory s česnekem, dlouho potom jsem tuhle kombinaci nemusela. I když v tom byly naprosto nevinně.
No nesmí mít člověk omezenou funkci jater nebo ledvin. Když se to sejde… A tu omezenou funkci těhle orgánů člověk taky nemusí odhalit, dokud o něco nejde….
To jo, no. Vycházela jsem ze situace, že otrávený je zdravý dospělý člověk.