U nás se započítávají i minuty…ale je to vlastně celkem fuk.
Všeobecný pokec
Tu výpověď jsem nečetla, ale přišla jsem do práce a příslušná pracovnice tam prostě nebyla. Vím určitě, že nic neporušila. Popravdě v šoku jsme byli všichni. Nechci tady zaměstnavatele pomlouvat, protože mně osobně vyšel několikrát vstříc, ale….Na dotazy jejích kolegyň, proč ji propustili, se jim dostalo odpovědi: Mohly jste jít vy.
Ono stačí na zaměstnance udělat bububu a tak jim znepříjemnit práci, že rádi podepíšou dohodu, firmy, zvlášť ty velké, to moc dobře umí.
Zákoník práce je pěkná věc, ale realita je jiná. A soudy, jako kdo má prachy na to se 10 let soudit o neplatnost výpovědi s tím, že nemůže pracovat jinde, nejspíš nemá výplatu a s našimi soudy nikdy neví jak to dopadne.
U nás, THP, se započítávají minuty, ale s tím, že ty odpracované zadarmo se na konci měsíce smáznou. A placené přesčasy nejsou dovolené.
balu:Ale blbost, s prominutím. Může zaměstnavatel chtít, aby zaměstnanec podepsal dohodu. Ale nikdo zaměstnance nemůže přinutit, aby tu dohodu podepsal. To je ukončení pracovního poměru dohodou a pracovní poměr končí dnem uvedeným v dohodě. Pokud si spolu zaměstnavatel se zaměstnancem sjednají, že zaměstnanec dostane odstupné, mělo by to být v dohodě uvedeno včetně částky či násobku průměrného výdělku. Pokud zaměstnanec nepodepíše dohodu, pak mu zaměstnavatel dá výpověď, která musí obsahovat důvod. Ten může být z důvodu organizačních změn - paragraf 52 Zákoníku práce a musí tam být uveden přesně i s příslušným písmenem. Pak mu od příštího měsíce běží dvouměsíční výpovědní doba po kterou normálně pracuje a náleží mu odstupné - 1 - 3 průměrné výdělky podle celkové doby zaměstnání u firmy (Zákoník práce), vyplácené v posledním zúčtování mzdy. Nebo může zaměstnanec dostat výpověď z důvodu porušení kázně a to zas nejde jen tak a upravuje to též Zákoník práce.
Ano paní učitelko, ocitovala jste to hezky. Ale jak se říká : Šedá je teorie, zelená pláň života .
assil:Ono stačí na zaměstnance udělat bububu a tak jim znepříjemnit práci, že rádi podepíšou dohodu, firmy, zvlášť ty velké, to moc dobře umí.
Zákoník práce je pěkná věc, ale realita je jiná. A soudy, jako kdo má prachy na to se 10 let soudit o neplatnost výpovědi s tím, že nemůže pracovat jinde, nejspíš nemá výplatu a s našimi soudy nikdy neví jak to dopadne.
U nás byla několikrát inspekce práce, většinou stížnosti na hygienické podmínky v práci, i v souvislosti s těmi nemocemi z povolání. I když se třeba nezjistilo překročení nějakých např. hlukových limitů, tak firma to většinou začala řešit.
To se obávám není nikde jednoznačně řešeno. Tak, jak píšete, to není moc obvyklé, většinou se jede na půlhodiny nebo čtvrthodiny (započítávání) i u THP.
balu:To se obávám není nikde jednoznačně řešeno. Tak, jak píšete, to není moc obvyklé, většinou se jede na půlhodiny nebo čtvrthodiny (započítávání) i u THP.
No, já se ptám, protože fakt nevím a vlastně mně to přijde docela nespravedlivé vůči těm dělnickým profesím. Myslím, že to kdysi firma odůvodňovala tím, že dělník se potřebuje převléct do pracovního, takže musí přijít do práce dřív a při odchodu zase naopak.
Holčičko, já jsem nic necitovala. To je vlastní popis. Ale tomu stejně neuvěříte, že?
Pokud jste se potkala s opakem, nebo s jiným než popsaným postupem, což je možné, protože zaměstnavatelé zkoušejí použít značný nátlak, aby zaměstnanec podepsal pro něj nevýhodnou dohodu o ukončení pracovního poměru, pak je jen na tom kterém člověku, jestli podlehne nátlaku a podepíše nebo nepodlehne. Nátlak se zpětně špatně dokazuje, ale v případě nevýhodné dohody je šance.
Taky mi to nepřijde spravedlivé.
Nejspíš jí předložili k podpisu dohodu o ukončení pracovního poměru, ne výpověď. A ona podepsala. Někdy je ten tlak zaměstnavatele až za hranou…
balu:Holčičko, já jsem nic necitovala. To je vlastní popis. Ale tomu stejně neuvěříte, že?
Pokud jste se potkala s opakem, nebo s jiným než popsaným postupem, což je možné, protože zaměstnavatelé zkoušejí použít značný nátlak, aby zaměstnanec podepsal pro něj nevýhodnou dohodu o ukončení pracovního poměru, pak je jen na tom kterém člověku, jestli podlehne nátlaku a podepíše nebo nepodlehne. Nátlak se zpětně špatně dokazuje, ale v případě nevýhodné dohody je šance.
Prosím, neříkejte mi holčičko. Je to moc lichotivé. Já přece znám zákoník práce. To je ta šedá teorie. A znám praktiky zaměstnavatelů, to je ten zelený strom života. Však to tu někdo popsal. Právě jen šance, necháte si znepříjemňovat život, až nakonec ve stresu stejně vyštvána, se budete soudit ( jak dlouho vydrží občan bez příjmu? ) nebo vezmete, co je dáváno a půjdete? Kolik pořekadel chcete ? Třeba: Kdo chce psa bít, hůl si najde….
Firmy zvlast ty velke maji odbory. A pokud clovek neni uplne blbej je chranenej dost dobre. Treba jen kolektivni smlouvou pravniky atd.
Někde jsou už i ombudsmani…ale já sama naši ombudsmanku navštívila už 3x, a efekt teda nula nula prd.
Aluška:Já vždycky po narkóze zvracím
Já ne. Asi mám štěstí. Jenom se prospím a žádné komplikace se zatím nekonaly.
Ono stačí na zaměstnance udělat bububu
Kamarádka se takto s bývalým zaměstnavatelem soudila a vyhrála. Ale je to 20 let zpátky a byla to relativně malá česká firma.
Vrátím se k té narkóze..Já mám vymazané dětství,mládí-půl života…jen ústřižky si vybavuju..V 50 letech(před 18 lety) mi dělali hysterektomii(zase to i-y)a prodlužovali mi narkózu prý o 2,5hodiny,že mi rozdělávali srůsty na střevech z operace před 20lety(měla jsem zkrz to problémy celých 20let s vyprazdňováním)ale to je vedlejší..Teď,před 3 týdny,jak jsem šla s tím kolenem,mi anesteziolog doporučil spinální umrtvení,že by to u mě nemuselo dobře dopadnout,vzhledem k mému nálezu v hlavě..Nechala jsem se přesvědčit,bo už bych byla asi blbá úplně..Měla jsem 4 narkózy a po poslední jsem nepoznávala a ni Bohdalku..vymazal se mi z hlavy strom života-rodokmen celého rodinného klanu(279 živých i mrtvých členů,až do roku 1874)..věděla jsem všechno,kdo,kdy,kolik má dětí,jak se jmenují…a pak..NIC.hodně mi to vadí,když spolužáci vzpomínají,a já si nic nepamatuju..I krátkodobou paměť mám pochroumanou…ale žiju👌😊
Ono by třeba i stálo za to získat operační protokol (se záznamem anesteziologa)…i když zase k čemu, že…
To se běžně pacientům nedává. Já si jej vyžádala asi 2x, jen ze zajímavosti.
Jo a hysterektomii máš napsanou dobře.👌
Orionko, co se to u vás stalo??😢
Ach jo! Myslím, že je tu víc lidí z Liberecka. Kéž se to neštěstí nedotklo nikoho z nich. I když kéž se to nestalo vůbec. Lidi snad stáli pod stromem, ale zda je to pravda, samozřejmě nevím.