Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 02.10.2023, 11:50:08
Si můžete přivydělávat.
Hodinová sazba by byla asi čtyři koruny. A musela jsem si koupit velkou stolní hodinářskou lupu. Oči jsem malovala asi na šestkrát, jak se mi třásly ruce při pokusu o detail, měla oko jednou za uchem, podruhé pod bradou… 🤪
Odpověď na příspěvek uživatele Thielli z 02.10.2023, 12:02:25
No ale Thielli - profík měl tu výhodu, že modeloval podle animovanýho. Vy jste modelovala podle živýho modela.To je víc. A nehledě na to, že tohle je Váš první pokus, jeho určitě ne. Takže jste lepší.
Odpověď na příspěvek uživatele orionka z 02.10.2023, 12:58:03
Byl to ……hřib ☹️ nějakej ten nejedlej parchant. nevím kterej, ale satanáš to nebyl, tak padlá nejsem. Ftipný je, že žeru jen to, co opravdu znám, žeru jen to co - s výjimkou lišky - nemá žebrování, jsem fakt opatrná a shodou okolností tak cca před měsícem přinesla drahá půle plnou mikču různých hřibů z čehož dva druhy se mi zdály podezřelý. Nikdy jsem je neviděla a nikdy tady u nás nerostly. Tak jsem si to radši šla u zkušenýho a místního člověka. Ten mi můj odhad potvrdil. Takže šli kucí z kola ven. Tenhle jak byl sám, tak mi nějak nepřišel asi podezřelej. Ale zpětně mi došlo, že určitě patřil k tamtý partě taky. Chybka se vloudila. Ešče ščestí, že druhá půle ty houby nejí a tak zvostal aspoň jeden z nás v ólrajtu. Nedovedu si představit, co to s člověkem dělá,když se otráví opravdu jedovatou houbou.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 02.10.2023, 13:55:26
Tak to je tedy masakr. Ještě pořád nevíte, který hřib je takový prevít? Já z nejedlých znám jen hořčáky(trubky do růžova, noha dole širší než pod kloboukem), ale toho by nikdo nepozřel. A ejhle, trubky to má a škodí to.
Tak to je tedy masakr. Ještě pořád nevíte, který hřib je takový prevít? Já z nejedlých znám jen hořčáky(trubky do růžova, noha dole širší než pod kloboukem), ale toho by nikdo nepozřel. A ejhle, trubky to má a škodí to.
tak jedovaté umí být všechny silně modrající hřiby. Ale tepelná úprava u kováře a koloděje jedy odstraní a udělá z nich vynikající jedlou houbu.
Hřib žlučový (hořčák) není jedovatý, jen hnusný.
Problém může dělat kříšť - ale je taky nedobrý a hlavně tepelnou úpravou by neměl udělat takovou potíž.
Satan je věc jiná - tam prý jedno sousto umí udělat i mnohahodinové zvracení… A díky suchu a teplu se výskyt satana i v našich krajích zvyšuje. Nejvíc satanů (a je to překrásná houba) jsem viděla v lesích na severu Toskánska. U nás jsem se s ním nesetkala
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 02.10.2023, 16:38:56
Já to taky moc nechápu, že to se mnou tak zatočilo, ať jeden, nebo druhej (kříšť nebo medotrpký, by asi dramaticky takhle působit neměl??? Hořčák ani satan to nebyl, to vím. Tyhle dva (kříšť, medotrpký) jsem nikdy neměla tu čest poznat, až letos. Nevím, možná, že jsem trošku stavebně unavená, tak mě to vzalo tolik, jinak fakt nevím.
Já to taky moc nechápu, že to se mnou tak zatočilo, ať jeden, nebo druhej (kříšť nebo medotrpký, by asi dramaticky takhle působit neměl??? Hořčák ani satan to nebyl, to vím. Tyhle dva (kříšť, medotrpký) jsem nikdy neměla tu čest poznat, až letos. Nevím, možná, že jsem trošku stavebně unavená, tak mě to vzalo tolik, jinak fakt nevím.
Ještě jsou jedovaté hřiby rudonachový a žlutonachový…
Moje alergická reakce na bedly je v jistém kruhu přátel profláklá. Dárek od rodičů, tu máš bedly z chaty… Po probdělé noci strávené s kýblem vepředu a wc mísou vzadu jsem se jich ptala, zda se mě chtěli zbavit, i myšlenky na záchranku proběhly otupělou myslí v pauze mezi břišními křečemi. Ne, chtěli mi udělat radost, takové krásné klobouky na louce, to tam nenecháme! Nevím, jestli šlo o červenající, zahradní či kýho výra bedlu, ale od tý doby nesbírám tenhle druh i v hlubokým lese.
Ze satana jsem měla taky jednou radost, překrásný hřiby na břehu Labe, no neber to. Po přidání do bramboračky bylo něco špatně, smrdělo to, nedalo se to jíst, za stálého míchání cca 5 l polévky letělo do wc.
Letos houby řešit nemusím, je sucho, že i slimák, který vyleze, uschne. Paní Zrzavcová by mohla najít potomky viníka a nafotit, ať má přesnou ID původce.