20 knížek za rok je míň jak 2 měsíčně. To průměrný student nezvládne? V tom případě si myslím, že nemá na škole co dělat. Co má takové děcko celý den na práci? Určitě toho míň, než jsme měli my v jeho věku. Většinou se dnes flákají a nudí. Před 2 hodinama jsem byla v Lidlu, přede mnou holčina s klukem odhadem 16 - 17 let, nakupovali alkohol, hódně alkoholu, vodku a různý šumivý vína. Na čtení asi čas nemají, hm.
Jinak já v poslední době čtu hodně české autory…Lednickou, Chalupovou, Hanišovou, Klevisovou, Hrdličku, Katalpu, Mornštajnovou, Hrdličku, Niedla, teď jsem si koupila od Šmída Cejch a štve mě, že není čas na čtení. Moc práce na zahradě a vůbec. Co bylo asi NEJ bych neuměla úplně specifikovat, přečetla jsem toho v mládí hodně, prakticky všechnu povinnou četbu, i ruskou, kromě našeho F. L. Věka, ten mi přišel tehdy moc těžký. Na ZŠ jsem měla moc ráda pověsti od Eduarda Petišky Čtení o hradech, zámcích a městech, to bylo krásné čtení, četla jsem to několikrát dokola a asi díky tomu jsem se začala věnovat hodně historii, hlavně české, a rozhodla jsem se i maturovat z dějepisu. Byl to můj nejmilovanější předmět. Že jsem si u maturity vytáhla úplně blbou otázku, je už jiná věc. Na gymplu mně možná nejvíc utkvěli v hlavě Tři mušketýři, nejvíc asi ještě po 10 letech, které jsem četla myslím v 16 a dodnes si pamatuju, jak mě to nadchlo. Jak jsem se doma naoko učila, ale pod stolem jsem měla schovanou knížku a když mě rodiče zrovna neměli na očích, potají jsem četla. Bože, to byly krásné roky. Jak mně bylo toho vikomta líto a já bych ho určitě zachránila. 🙂Jinak co mě nadchlo v poslední době, cca v posledních 10 letech? Určitě Vánoční koleda od Dickense, Bylo nás pět od Poláčka, 1984 od Orwella, Den Trifidů od Wyndhama, Jako zabít ptáčka od Leeho, Malý princ od Exupéryho, Babička od Němcové a několik románů od Daphne du Maurier. A určitě bych toho našla víc. Třeba knihy od známého veterináře Herriota, to je prostě nestárnoucí klasika.
Jinak v knihovně jsme doma měli cca 1800 svazků, cca 500 jsem v poslední době poslala dál, už na knihách, který nemají takovou hodnotu, tolik nelpím.