Aktuálně: 3 738 inzerátů211 451 diskuzních příspěvků18 264 uživatelů

Všeobecný pokec

Sarah01
Sarah01 24.02.2024, 20:14:48 xxx.xxx.162.253

Tak já ji taky chci nechat potom už natrvalo venku, ale jde mně o to, aby teď z toho květináče doma neprodělala nějaký velký šok, i když ji mám v garáži.

Bobca
Bobca 25.02.2024, 08:34:30 xxx.xxx.20.192
Sarah01:

Tak já ji taky chci nechat potom už natrvalo venku, ale jde mně o to, aby teď z toho květináče doma neprodělala nějaký velký šok, i když ji mám v garáži.

ano..přesně tak…👌.ať si zvyká,mají přijít ještě mrazy,u nás byl ráno na střechách i na trávě “samec”..ale už svítí sluníčko☀️..dala bych taky po zmrzlých

bambule
bambule 25.02.2024, 08:48:53 xxx.xxx.75.47

Hortenzií mám v zahrádce a nechávám ji přikrytou chvojím až do zmrzlých. Jak tu píší i ostatní, nic ji neuteče. Horší bylo když jsem ji odkryla moc brzy a ona mi ještě pri jarních mrazících omrzla. Kvete na “ starém dřevě”, takže je potřeba ji chránit. 

aldamax
aldamax 25.02.2024, 09:36:33 xxx.xxx.83.143

Hortenzií je víc druhů, některé kvetou na “mladém dřevě” tedy letošních výhoncích. Ale tady předpokládám, že je řeč o hortenzii velkolisté, která je nejběžnější a taky se prodává v těch květináčích s jedním velkým květem. Určitě bych ji dala do půdy až po zmrzlých, ale předtím ji postupně při vhodném počasí vynášela ven a otužovala. Ze začátku do stínu, slunce by jí spálilo lístky, které by už mohla mít. Přikrytí na zimu je v posledních letech jediná záchrana kvetení, protože po dlouhém teplém období v únoru přijdou v březnu velké mrazy a narašené pupeny zmrznou. Mně loni omrzla i přikrytá, dva týdny po sobě minus osm nedalo kde co. Letos na ni dám v kritických nocích snad peřinu.

orionka-2
orionka-2 25.02.2024, 14:12:47 xxx.xxx.64.54

Mám docela velkou hortenzii u chalupy v zemi už cca 10 let. Zasypávám jenom na “bázi” hrabankou z tújí. Letos dostala zabrat, nejdřív chytla holomráz, potom ji těžký mokrý sníh rozlámal, jestli teď přijde ještě mráz….bojím, bojím. Jednu nechávám v květináči, je v chodbě, celá zelená, jak ji budu otužovat, aby ji slunko nespálilo …..? ?. Pro ni jsem nenašla venku vhodné místo. Kdysi jsem zkoušela zasadit 3 další - postupně, na různá místa, ale nevydržela žádná. Jakoby nějaká vyšší moc ( 🙂) říkala “ jedna ti stačí”.  V květináči v chodbě zimuje už několikátý rok, ale letos je místo lehce napučelá, celá zelená.

orionka-2
orionka-2 25.02.2024, 14:21:38 xxx.xxx.64.54

Ze zahrady - na houby :

Sbíráte zimní houby? Mám tady ouška ( ještě jsem je nesbírala, tak nevím ), našla jsem hlívu - nevím……co s tím ?

Obrázek Obrázek
Verun
Verun 25.02.2024, 18:03:33 xxx.xxx.220.12

Ouška ano, ale přestala mi tam růst… dneska jsem okukovala asi nějakou Outlovku, ale nebyla barevná, tak nedostala důvěru..  Hlíva na guláš, polívčičku, k masu…nebo jen tak na kmínu s chlebem… jejda jak já se těším na houby. Minulý rok byla v lese  hanba, nic moc. 

orionka-2
orionka-2 25.02.2024, 18:15:25 xxx.xxx.64.54

Tak jsem si našla outlovku ( pestrou), asi jsem ji kdysi u nás taky fotila právě pro ty barvy, jenže těmhle houbám já říkám “choroš” všem.  Polepším se. 

Ještě taky oranžové houbičky - nakonec jsem je identifikovala jako penízovku, ale ty byly na velikém pahýlu ( asi javoru ) snad 3 m vysoko ☹️

Edit : Nevím proč te strom zas leží, otočila jsem, potvrdila jsem a stejně lehl.

Obrázek
Bobca
Bobca 25.02.2024, 19:12:50 xxx.xxx.20.192

Z hlívy dělám “držkovku”..a tyhle “lupeny” bych i obalila na řízek,nebo na kmíně,jak tu někdo psal..

orionka-2
orionka-2 25.02.2024, 19:35:02 xxx.xxx.64.54
orionka-2:

Mám docela velkou hortenzii u chalupy v zemi už cca 10 let. Zasypávám jenom na “bázi” hrabankou z tújí. Letos dostala zabrat, nejdřív chytla holomráz, potom ji těžký mokrý sníh rozlámal, jestli teď přijde ještě mráz….bojím, bojím. Jednu nechávám v květináči, je v chodbě, celá zelená, jak ji budu otužovat, aby ji slunko nespálilo …..? ?. Pro ni jsem nenašla venku vhodné místo. Kdysi jsem zkoušela zasadit 3 další - postupně, na různá místa, ale nevydržela žádná. Jakoby nějaká vyšší moc ( 🙂) říkala “ jedna ti stačí”.  V květináči v chodbě zimuje už několikátý rok, ale letos je místo lehce napučelá, celá zelená.

Loňské foto. Jedna u domu, druhá v květináči.

Obrázek Obrázek
orionka-2
orionka-2 25.02.2024, 20:11:59 xxx.xxx.64.54
Bobca:

Z hlívy dělám “držkovku”..a tyhle “lupeny” bych i obalila na řízek,nebo na kmíně,jak tu někdo psal..

Dík, já vzala jen malinko, normálně přidám do bramboračky. Ouška se suší.

Verun
Verun 25.02.2024, 21:33:02 xxx.xxx.220.12

Jé ouška bych nesušila, v nějaké rychlo číně by nadělala parádu, takový ten “křupavý ” skus…

Xerxova
Xerxova 26.02.2024, 15:50:07 xxx:xxx.ff0a:2eba

tak koukám na nová témata a čtu Křečci na maso… a říkám si, morčata velkých plemen se na maso občas chovají, ale křečci?? Není to moc malý?? Až pak jsem to přečetla pořádně 😉

orionka-2
orionka-2 26.02.2024, 19:11:16 xxx.xxx.64.54
Xerxova:

tak koukám na nová témata a čtu Křečci na maso… a říkám si, morčata velkých plemen se na maso občas chovají, ale křečci?? Není to moc malý?? Až pak jsem to přečetla pořádně 😉

Tak křečky na maso jsem nenašla. Kde jste na ně narazila?

Sarah01
Sarah01 26.02.2024, 19:15:25 xxx.xxx.28.39

Je to vlákno Křečci a maso a debata je o tom, jestli to masíčko křečkovi dopřát, když je masožravec. Hlasuju pro.

Aluška (neregistrovaný) 26.02.2024, 19:54:08 xxx.xxx.168.20
orionka-2:

Loňské foto. Jedna u domu, druhá v květináči.

Obrázek Obrázek

Já mám objednané hortenzie latnaté, chci něco kvetoucího na místo kam celý den svítí sluníčko 

Obrázek
orionka-2
orionka-2 26.02.2024, 20:36:02 xxx.xxx.64.54
Aluška:

Já mám objednané hortenzie latnaté, chci něco kvetoucího na místo kam celý den svítí sluníčko 

Obrázek

A jste si jistá, že snese celodenní slunce, natož úpal. O hortenziích se traduje - vlhko a polostín. V Holandsku jsme jich viděli hodně, velikých a krásných i na plném slunci, ale v přímořském vzduchu syceném navíc kanály.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.