Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 08.02.2024, 09:30:06
Ne, to nedělám… Jezdím více než 30 let…denně.
Zkusím zjistit, jak to bylo myšleno, ale jak jsem psala, opakovaně mi bylo řečeno, že čas od času jít do vysokých otáček, ať už na volnoběh anebo risknout rychlejší jízdu s vysokými otáčkami.
Odpověď na příspěvek uživatele N z 08.02.2024, 13:25:43
Neverende, právě jsem mluvila s manželem sestřenice. Je do aut blázen. Autu logicky škodí krátké trasy, ale potvrdil mi i tu nutnost občas jet na vyšší otáčky a třeba na nižší rychlostní stupeň. Důvody mi říkal, já je úspěšně pozapomněla!😀 Snad, aby se zabránilo karbonaci a ještě další důvod mi říkal (a to jsem opět tabula rasa😂). A zdůrazňoval, že ale ne při volnoběhu.
Neverende, právě jsem mluvila s manželem sestřenice. Je do aut blázen. Autu logicky škodí krátké trasy, ale potvrdil mi i tu nutnost občas jet na vyšší otáčky a třeba na nižší rychlostní stupeň. Důvody mi říkal, já je úspěšně pozapomněla!😀 Snad, aby se zabránilo karbonaci a ještě další důvod mi říkal (a to jsem opět tabula rasa😂). A zdůrazňoval, že ale ne při volnoběhu.
To sice ano, ale já bych viděl spíš jako hlavní příčinu tu pozdní výměnu oleje. 😐 Krátké trasy velmi často samozřejmě nejsou úplně to pravé ořechové, ale dnešní oleje jsou zase o mnoho dále než dřív. Mají výrazně lepší dekarbonizační účinek a taky mazací schopnosti. Jenže když jste takhle přetáhla lhůtu výměny, tak rychle tyhle schopnosti ztrácí. Vy máte který rok výroby?
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 08.02.2024, 14:17:34
Nevím, legální to asi bude, když to je obchodník s nemovitostmi, ví, co dělá.
Ale řešili jsme hranici pozemku… a existuje něco jako “v dobré víře”. Ani státu by ty pozemky atd. neměly připadnout, jestli je někdo, kdo to koupil, dostal a “víc jak deset let nemovitost užíváte”. Záleží, jak se člověk brání, kdo ví, esi to všici vůbec zjistili.
Já už ani nevím čím vším a proč chce mermomocí zničit vše co fungovalo.😄 Někde jsem četl, že na výrobu jednoho litru biopaliva se spotřebuje i se vší logistikou jeden a půl čistého. Samozřejmě že E10 bude ničit jak starší motory tak třeba i ty dvoutaktní. Vlastně i ty novější, jen ne tak rychle. 😐 Taky se samozřejmě kazí velmi rychle a tím pádem v podstatě skladování víc jak tři měsíce je nereálné. Necháte ho v sekačce přes zimu a na jaře všechno zalepené, membrány na výměnu atd. Nebo bude dobré ho mít zásobu v kanystrech do elektrocentrály,když by náhodou Blackout. 😄😄
Tomu manžel říká vyhnat pavouky z vejfuku, takže na dvojku 80😂, ale my jsme diesel.
Odpověď na příspěvek uživatele N z 08.02.2024, 18:11:11
Neverende, předepsané to bylo á 15000km. Kdo mohl vědět, že je lepší to měnit á 8000km. Popravdě, auto jezdí, teď nic nehlásí…tak holt budu jezdit. O víkendu dám nějakou delší trasu, trochu teda pohoním otáčky…no a uvidí se.
Ano, to se poprvé stalo cca 4 dny zpátky. Pak klid, pak znovu asi dva dny zpátky. Válec vynechal na malou chvilku.
Edit: Manžel sestřenice mi radí zajet znovu do toho autoriz. servisu a říct jim, že auto začalo blbnout po jejich zásazích. Je málo pravděpodobné, že by to způsobili oni (výměna oleje???)…ale prý to mám zkusit. Jako “reklamaci” (?). Nevím, no. Nemyslím, že bych jakkoli uspěla. Těm, které auta zajímají, sem můžu napsat, co se dozvím v sobotu od toho mého automechanika. Já jej mám nově - nakontaktoval mě na něj kamarád. Tak si říkám, že mě asi jako kamarádku jeho kámoše nebude chtít nějak okrádat. On sám mi řekl, že mi vše říká narovinu, že si ten večer, co vyčetl diagnostiku, vše ještě sestudovával. Prý se zabývá hlavně problémy převodovky, předpokládám, že tomu rozumí. Do opravy mě nenutí, takže v tomto jej beru jako solidního.