Odpověď na příspěvek uživatele N z 07.02.2024, 21:31:09
Ojeté. A jde o kamaráda mého blízkého kamaráda… Nepíšu teď o značkovém servisu.
Krátké vzdálenosti jezdím a jasně, že autu a baterce nepřidávají.
Ale systém multiair, aspoň podle mě, občas potřebuje vyšší otáčky…vlastně nejen podle mě, to mi už v minulosti říkali kámoši, kterým věřím.
Motorová specifikace:
Motor, převodovka, podvozek Typ motoru: Benzinový Objem: 1 368 ccm Palivo: Natural 95 Výkon: 103 kW (140 PS) Točivý moment: 230 Nm Maximální rychlost: 190 km/h Zrychlení (0-100 km/h): 9,8 s Převodovka: Manuální Pohon: Přední Emisní norma: Euro 6 Řízení emisí: třícestný katalyzátor Brzdy: Přední diskové, zadní diskové Rozměr pneu: 215/55R17V / 225/45R18V Karoserie Typ karoserie: SUV Segment: B Počet dveří: 5 Počet míst k sezení: 5
Problém je, že to taky slyším prvně.🙂 MultiAir je nový elektrohydraulický systém ovládání sacích ventilů a přímého řízení sání vzduchu a spalování pro každý válec a jednotlivé zdvihy. Pro lajka je to prostě jen ovládání ventilů místo přímo vačkou, tak Fiat vymyslel ovládání přes elektrohydrauliku. Copak o tom stylu jízdy něco píšou v manuálu k autu? Samozřejmě že ne a jsou to bohužel výmluvy.😐 Co to dělá při jízdě Fíkovnice?
Odpověď na příspěvek uživatele Irma19 z 07.02.2024, 22:00:12
Já to slyšela už mockrát, lidově, aby se “protáhly trysky”…😀
Diagnostika vyhodila chybu třetího válce, ale ne svíčky ani zapalovacího modulu. V sobotu tam jedu znovu, vyptám se víc, event. tu dg. nafotím. Má ji uloženou. Navíc mu bude volat ten můj kámoš. Ihned jsem jej informovala a on bez jakýchkoli mých proseb mi řekl, že se jej zeptá, co přesně tomu je, zda cena je fakt tak šílená atd. A ten můj kámoš vlastní STK, takže mu věřím.
Já to slyšela už mockrát, lidově, aby se “protáhly trysky”…😀
Diagnostika vyhodila chybu třetího válce, ale ne svíčky ani zapalovacího modulu. V sobotu tam jedu znovu, vyptám se víc, event. tu dg. nafotím. Má ji uloženou. Navíc mu bude volat ten můj kámoš. Ihned jsem jej informovala a on bez jakýchkoli mých proseb mi řekl, že se jej zeptá, co přesně tomu je, zda cena je fakt tak šílená atd. A ten můj kámoš vlastní STK, takže mu věřím.
Myslím, že problém je v tom sacím ventilu nebo vačce sání. A to, co mi bylo řečeno a co to dělá tak drahé, je to, že nelze PRÝ objednat jednotlivou součástku, ale musí se to vyměnit komplet (u všech válců, jak jsem pochopila). Ale já ani nemám peníze na takovou opravu a samozřejmě bez ověření na nejméně dvou dalších místech bych do takové opravy ani nešla. Faktem ale je, že mi v posl. dnech prostě vypadl jeden válec, auto se začalo třást jak sekačka a samozřejmě na displeji diskotéka: Milión kontrolek a jasně, že hlavně Engine failure a “žluté prase”.☹️
Zde jakási citace:
Jak tedy Multiair pracuje?
"Vačka na vačkovém hřídeli ovládá píst, který působí na sací ventil prostřednictvím kapalinové komory, jejíž objem lze měnit solenoidovým ventilem. Pokud je komora plná, olej se v ní chová jako tuhé těleso a vačka otevírá sací ventil (SaV) jako při klasickém propojení. Dojde-li k otevření solenoidového ventilu (SV), tlak oleje klesá, a podle toho se modifikuje otevírání SaV. Stále přicházejí ke slovu pružiny, jež SaV zavírají, to však lze časově měnit „napumpováním“ komory, jež tvoří mezičlánek systému. Pro maximální výkon je SV vždy zavřen a dochází k plnému otevírání SaV; vačka sání je navržena pro největší výkon při největších otáčkách (dlouhá doba otevření). Při nízkých otáčkách se SV otevře a SaV se zavírá dříve. Při částečném zatížení se SV otevírá dříve, vyvolává jen částečné otevření SaV, a tím se reguluje průtok vzduchu pro požadovaný točivý moment. Alternativně mohou být SaV částečně otevřeny zavřením SV po zahájení zdvihu vačkou, vzduch v tomto případě proudí do válce rychleji a vytváří větší proudění ve válci. Spojením obou posledních režimů při jednom zdvihu vzniká režim Multiair, jenž posiluje turbulenci a hoření paliva při nízkém zatížení. První aplikací jsou motory 1.4 16V…"
Odpověď na příspěvek uživatele N z 07.02.2024, 22:07:54
Neverende, viz moje odpověď výše.
Problém je, že se to stalo teď dvakrát, ale jen na chviličku. V ten moment se rozsvítily kontrolky, třeba vypnul STOP-START (ale ten je stejně k ničemu!). Aktuálně už ani nesvítí “žluté prase”. Takže dle toho známého mám auto projíždět na delší trasy, pozorovat a když to bude OK, tak zatím nic neřešit. Což stejně bych kvůli penězům ani nemohla…
Problém je, že to taky slyším prvně.🙂 MultiAir je nový elektrohydraulický systém ovládání sacích ventilů a přímého řízení sání vzduchu a spalování pro každý válec a jednotlivé zdvihy. Pro lajka je to prostě jen ovládání ventilů místo přímo vačkou, tak Fiat vymyslel ovládání přes elektrohydrauliku. Copak o tom stylu jízdy něco píšou v manuálu k autu? Samozřejmě že ne a jsou to bohužel výmluvy.😐 Co to dělá při jízdě Fíkovnice?
Odkaz máš na Messengeru, třeba by to tvůj mechanik zvládl…
Díky🌹, on se mi nabízel, že by to zkusil. Problém je, že píšeš o Bravu. U Čeňka mi řekl, že je tam cosi napevno, což by musel odbrousit či co (tady se omlouvám za možnou blbost). Prostě, pokud by to nadále zlobilo a já měla zájem, řekl, že by to zkusil opravit…než kupovat komplet nové - vše.
Ještě toto jsem teď našla. Ono při jízdě ve městě, pořád křižovatky, semafory, jsem motor spíše podtáčela…
"Benzinové motory a jejich otáčky
Benzínové motory mají obvykle své optimální otáčky v rozmezí 2 000 až 3 000 ot./min. V tomto rozmezí motor poskytuje maximální točivý moment a zároveň je nejekonomičtější. Pokud motor točíte pod 2 000 ot./min, motor nemá dostatek paliva a vzduchu a může se začít dusit. Pokud motor točíte nad 3 000 ot./min, motor spotřebovává více paliva. Pokud však chcete využít maximální výkon svého benzinového motoru tak nejlepší otáčky najdete kolem 5 500 - 6 500 ot/min. Benzinové motory si prošly velkou modernizací, a proto může každému automobilu vyhovovat jiné pásmo otáček. Proto je nejlepší si to všechno prvně vyzkoušet a zjistit sám, kdy a v jakých otáčkách jede motor nejlépe."
Problém je, že se to stalo teď dvakrát, ale jen na chviličku. V ten moment se rozsvítily kontrolky, třeba vypnul STOP-START (ale ten je stejně k ničemu!). Aktuálně už ani nesvítí “žluté prase”. Takže dle toho známého mám auto projíždět na delší trasy, pozorovat a když to bude OK, tak zatím nic neřešit. Což stejně bych kvůli penězům ani nemohla…
Tak je samozřejmé, že to nevyřešíme na dálku, ale diagnostika bude hlásit závady na válci či více válcích. V podstatě v kterémkoli případě špatného spalování. Vůbec to nemusí souviset s ventili či dokonce jejich ovládáním. Fíkovnice určitě auto prohřejte, aby olej dosáhl správných teplot, to bez debat. Ovšem jestli se uvolnili ty závity v hliníkovém těle, tak tam se to buď komplikovaně navařuje a řežou pak nové či opravdu vyměňuje.Spíš než vaše klidná jízda škodí vytáčení motoru za studena a taky je nutné dodržovat interval výměny long life oleje. U Fiata přesně nevím, ale bude to kolem 8 až 10 tisíc kilometrů. To co píše Irma19 by taky stálo za pokus a že by u Fiatu tam bylo něco napevno se mi moc reálně nejeví. Ale to fakt nevím jistě
Odpověď na příspěvek uživatele N z 07.02.2024, 22:47:25
Jj, to, co píšete, odpovídá tomu, co mi řekl ten servisman. Auto teď zkusit víc projíždět - delší trasy a olej měnit á 8000 km. Já jej po koupi teď v lednu měnila poprvé. A co jsem se dívala do Servisní knížky, měnil se á 15000km. Dnes mi řekl měnit častěji…
Jako pravdou je, že je divné, že se problém vyskytl cca 14 dní poté, co jsem auto měla v autoriz. servisu. Vyměňovali provozní kapaliny, nesvítilo jedno park. světlo, víceméně blbůstky. Můj mechanik i zmínil, že by jej zajímalo, jaký konkrétně olej tam dali…
V nejhorším se holt Fíkovnici složíme na jiné auto. Jsme přeci kamarádi,ne? 🙂 Kolik nás tu je? Dvacet? Tak já dám půlku a zbytek už byste mohli zvládnout,ne? 🌷
Na YT najdete návod. Jednotka (celá + se mění 3 levné věci) stojí od 680 eur, i amazon to prodává (1200 eur), Polsko lehce přes 20 tisíc, tudíž bez cla a dodatečné DPH. To stejné má Alfa, Bravo, nějaký Jeep, Punto. Neverend koupí. Nic napevno tam není a vařit se dá lepidly. Zrovna jsme jedno testli a jenom čumím, co dokáže blbost za 70 Kč a že to neoznačili za chem. zbraň. Ale podívejte se na YT, ať vidíte… Já si tak hledám, co se bude dít, kdo mi lže, komu auto/sušičku/vysavač nesvěřím a tak.
No a kdyby to někdo nedal podle videa a vařením, tak to je taky důvod, proč si nepořizuji věci, u kterých tak nějak tuším, že je neuživím. Eště musím spravit vysavač. Tak přeju hodně štěstí na lidi.