Aktuálně: 3 738 inzerátů211 451 diskuzních příspěvků18 264 uživatelů

Všeobecný pokec

Sarah01
Sarah01 06.02.2024, 08:41:01 xxx.xxx.11.197
Fikovnice:

Ali a kontaktovala jsi toho chlápka, jak jsem Ti poslala kontakt? Kalkulator.cz

Ano, ale nemůžu nic dělat, ptž ta fixace, platila bych 30% z nezaplacených záloh do konce té fixace. 

Fikovnice
Fikovnice 06.02.2024, 08:47:41 xxx.xxx.62.14
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 06.02.2024, 08:41:01

Aha, a fakt nic nevymysleli? To je škoda… Mně fakt pomohl hodně.

orionka (neregistrovaný) 06.02.2024, 08:50:47 xxx.xxx.64.54

Sarah01 : Já jsem teď řešila tu mimořádnou fakturu elektřiny za leden

Pardon, musela jsem 🙂)

Obrázek
megi-the-pes
megi-the-pes 06.02.2024, 09:42:30 xxx.xxx.124.17
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 06.02.2024, 08:33:09

Mně teda dod. fixaci dodržuje, i snižovali 2x cenu, přeplatek ještě nedorazil, ale není to asi ani 14 dní… a u mého dod. se nebojim. Asi záleží, na co je fixace… ty reg. části fix. nejsou, to je jasné, ale cenu samotné el. fix. mám. Já se vždy na vše ptám mailem - aby až dojde k nějakému sporu, bylo vše doložené. Do kdy to máte? Musela byste platit třetinu záloh, ale oni by Vám ji pak přece museli vrátit, když od nich nic neodebíráte, ne? A tohle je dost divné, abych platila někomu zálohu, když není můj dodavatel. Nebo oni to chcou najednou? 

Verun
Verun 06.02.2024, 09:50:58 xxx.xxx.220.12
assil:

A víte o tom, že doložka o mlčenlivosti o mzdě ve smlouvě je neplatná a klidně si o svém platu, až na nějaké specializované výjimky, můžete vykládat s kolegy i kamarády až do aleluja, že jo?

U nás to bylo ale použito do vytýkacího dopisu jako porušení vnitřních předpisů.

Fikovnice
Fikovnice 06.02.2024, 10:13:12 xxx.xxx.62.14
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 06.02.2024, 09:50:58

Já vlastně ani nikdy neviděla, jak takový vytýkací dopis vypadá…a že jsem jej v posledních měsících už několikrát očekávala…😛

To se tam vyloženě vytýká, co dotyčný provedl?

Verun
Verun 06.02.2024, 10:49:49 xxx.xxx.220.12
Fikovnice:

Já vlastně ani nikdy neviděla, jak takový vytýkací dopis vypadá…a že jsem jej v posledních měsících už několikrát očekávala…😛

To se tam vyloženě vytýká, co dotyčný provedl?

Vytýkají se pochybení, nedbalosti, zanedbání, kterých se zaměstnanec dopustil. Hrubé chyby(alkohol, fyzické násilí) -tam si už může jít sbalit skříňku rovnou .

Fikovnice
Fikovnice 06.02.2024, 10:53:25 xxx.xxx.62.14

Onehdá jsme tu probírali auta… A mně se ke všem těm radostem pokakal Čeněk (auto). Před asi 14 dny jsem jej přivezla z autoriz. servisu. Zítra tam jedu, celkem by mě zajímalo, zda to lze vzít jako reklamaci…? Neporadí někdo?

Zničehonic se objevilo “žluté prase” (Engine failure), pak hláška, že nefunguje STOP-START. A kvůli těmto hláškám jsem MIMO JINÉ auto v servisu měla…a platila jsem jak mourovatá!!!

Nicméně ta závada je divná, auto je pojízdné, ale během dvou dnů asi 2x jako by vypadl jeden válec. Auto se začalo třást jak sekačka. Jen vždy na chvíli. Doufám, že by to mohly být jen svíčky (a ne třeba odešlý alternátor). Jeden známý mi slíbil, že mi dnes zadara připojí auto na diagnostiku…a do autoriz. servisu bych tak už mohla jet s tím, že cca vím, co se děje.

Fikovnice
Fikovnice 06.02.2024, 10:59:39 xxx.xxx.62.14
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 06.02.2024, 10:49:49

Díky za odpověď. Zajímalo by mě, zda je na vytčení to, že jsem třeba poslala otevřené dopisy určité osobě a napsala jí, že je zveřejním. Ale asi ne. V dopise jsem psala jen pravdu. Zveřejnění na místa, kam jsem původně chtěla, nemá smysl. Takže to půjde ještě jiné straně. Vnímám to opravdu jako…vlastně ani ne tak bossing, jako spíš mobbing. Ale dle mě by si šéf měl sjednat pořádek, pokud se dějí prokazatelné nepravosti, komplot (což se blbě dokazuje) atd.

Jinak Verun, v divokých devadesátkách se teda u nás chlastalo, a to včetně tehdejší přednostky. Jako že se pořádaly různé mejdany, samozřejmě až po skončení prac. doby. Teď je obecně přísný zákaz konzumace na pracovišti. Ale…já jsem vlastně ráda, že jsem ty devadesátky zažila. Ostatně, bylo to moje nejšťastnější životní období!🥳

Fikovnice
Fikovnice 06.02.2024, 11:03:20 xxx.xxx.62.14

Jo, a u nás vrcholí zkouškové. I dnes budu zkoušet. No a hromadí se mi maily o hromadných nemocech.😛 Např. mi napsali 3 studenti (1 mail!), že všichni onemocněli virózou. Samozřejmě to je možné, jen vždy na konci zkouškového a při opr. termínech těch nemocí bývá najednou mnohem víc.😄 Do toho péče o babičku, o dědu…😉

assil
assil 06.02.2024, 11:13:15 xxx.xxx.206.172
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 06.02.2024, 09:50:58

To že ani zaměstnavatel nezná pracovní zákony, není až tak výjimkou.

Zaměstnavatel porušuje povinnost stanovenou § 4a zákoníku práce tím, že sjedná se zaměstnancem povinnost zachovat mlčenlivost o výši zaměstnancovy odměny, pokud zachování této informace není v oprávněném zájmu zaměstnavatele, případně takto zaměstnanci mlčenlivost stanoví ve vnitřním předpisu. Za oprávněný nelze považovat zájem zaměstnavatele na zachování mlčenlivosti pokud: 

je tato povinnost stanovena absolutně (zaměstnanec nesmí výši své mzdy sdělit nikomu). Tímto způsobem by zaměstnavatel neúměrně zasáhl do práv (a v některých případech i do povinností) zaměstnance – ten by například nemohl bance sdělit výši mzdy za účelem získání hypotéky, sdělit výši mzdy svému partnerovi nebo partnerce (zásah do soukromého života) nebo sdělit výši mzdy soudu kvůli stanovení výživného

je tato povinnost stanovena vůči ostatním zaměstnancům zaměstnavatele. Srovnávání výše mzdy/platu je jedním ze způsobů, kterým zaměstnanci mohou zjistit, zda jejich zaměstnavatel dodržuje pravidlo „za stejnou práci stejná odměna“. Zvláštní zákonná ochrana postavení zaměstnance a spravedlivé odměňování patří přitom mezi základní zásady pracovního práva a vyjadřují hodnoty, které chrání veřejný pořádek. Za oprávněný zájem nelze považovat také to, aby se na pracovišti v důsledku srovnávání odměn nezhoršily vztahy, a to vzhledem k výše uvedenému zájmu zaměstnanců na ochraně jejich práv a také vzhledem k povinnosti zaměstnavatele vypořádat se s případnými stížnostmi.“

Sarah01
Sarah01 06.02.2024, 11:58:47 xxx.xxx.11.197
megi-the-pes:

Mně teda dod. fixaci dodržuje, i snižovali 2x cenu, přeplatek ještě nedorazil, ale není to asi ani 14 dní… a u mého dod. se nebojim. Asi záleží, na co je fixace… ty reg. části fix. nejsou, to je jasné, ale cenu samotné el. fix. mám. Já se vždy na vše ptám mailem - aby až dojde k nějakému sporu, bylo vše doložené. Do kdy to máte? Musela byste platit třetinu záloh, ale oni by Vám ji pak přece museli vrátit, když od nich nic neodebíráte, ne? A tohle je dost divné, abych platila někomu zálohu, když není můj dodavatel. Nebo oni to chcou najednou? 

Já sem zkusím večer hodit screeny, abyste se mohla podívat, jak neprůhledné to je, že vlastně do doby, než přijde vyúčtování, si vůbec nemůžete spočítat, kolik zaplatíte. 

Smlouvu mám až do 3. 11. 2025, poté můžu buď odejít jinam, nebo se to automaticky prodlužuje o rok. Těch 30% z nezaplacených záloh, kdybych teď chtěla odejít, by byla prostě taková pokuta, vychází to cca na 25 tis. a muselo by se to zaplatit najednou. Jinak v jakémkoliv srovnávači to Yello figuruje na předních místech jako hodně výhodný dodavatel, ale ta cena, kterou tam uvádí, není nikdy reálná, vždycky je to víc. Kromě toho, v době, když jsem s nimi po smrti manžela sjednávala přepis na sebe a tím pádem i nový tarif (bylo to v době, kdy padla ta Bohemka), tak ty tarify měnili ze dne na den. Třeba mně poslali nabídku a než stačili zpracovat moji odpověď, kde jsem jim zasílala už podepsanou smlouvu, tak už to neplatilo, už byla jiná nabídka a musela jsem celý kolečko absolvovat znovu. 

Verun
Verun 06.02.2024, 12:01:27 xxx.xxx.220.12

Máme to ve vnitřních předpisech + mlčenlivost o výkonu práce(že nebudu  jmenovitě vyprávět, co zase klienti vymysleli za kokotiny, a že jich je😂)

Sarah01
Sarah01 06.02.2024, 12:04:45 xxx.xxx.11.197

No, on většinou ten vnitřní předpis platí jen do té doby, než přijde kontrola z inspektorátu. Protože vnitřní předpis nemůže být nadřazen Zákoníku práce. Jj, u nás to bylo podobně.

assil
assil 06.02.2024, 12:14:16 xxx.xxx.206.172
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 06.02.2024, 12:01:27

Vnitřní předpis nemůže jít proti zákonu a to předpis o mzdách jde, takže je neplatný.

Mlčenlivost o náplni práce je něco jiného.

megi-the-pes
megi-the-pes 06.02.2024, 12:17:27 xxx.xxx.124.17
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 06.02.2024, 11:58:47

To jsem v té době dělala taky… hledala jsem hlavně firmu s “tradicí”, aby nelehla za měsíc jak ostatní (i ERÚ tenkrát zůstal bez dodavatele 😀)… a napsala jsem: já tomu prostě vůbec nerozumím, takže tady máte mou spotřebu a jistič a bla bla a řekněte mi, na co se fix vztahuje a ne, kolik to u vás celkově bude ročně stát, a na základě vaší odpovědi, kterou si schovám, podepíšu smlouvu. A super. 
No a teď na podzim se dělal přepis, něco jak u Vás… poslali vyúčtování, nesedělo, tak jsem poslala foto a v lednu bylo řádné vyúčt. a oni sami pak poslali opravné toho podzimního. MND. Předtím víc jak 10 let BE a nula problémů. 
Jsem ráda, že jsme přežili ten vládní strop, to je hlavní. Snad už je taková blbost nenapadne. 
Mám tu obálku s vyúč. vody, je na polici, čekám, až se vypaří. 🙂  

25 je hodně. To je blbý.
Možná někdo neví - za každý den, kdy mi neposlali přeplatek, mi dluží… 400, nebo 600? 

A není možné počkat na změnu ceny, nebo změnu ob. podmínek? Tam se dá hodit výpověď, nebo když mi tu změnu neohlásí do 10 dnů.

Sarah01
Sarah01 06.02.2024, 12:24:15 xxx.xxx.11.197
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 06.02.2024, 12:17:27

Já měla loni lepší nabídku od MND, EON a Centropolu, bohužel se to nestihlo, já jsem je sice kontaktovala, ale oni se potom ozvali moc pozdě. Takže za ty necelé 2 roky je budu muset uhánět už v červenci nejspíš. Tady zůstat nechci, protože člověk vlastně nic neví. Dovolat se nejde, to se nejdřív musí napsat ostrý e-mail nebo zpráva na FB, oni druhý den zavolají sami, kamenné pobočky nemají. A málo operátorů, mají pořád inzeráty, že hledají. Tak asi platově to nebude nic moc a nebo dlouhé směny.

megi-the-pes
megi-the-pes 06.02.2024, 12:33:46 xxx.xxx.124.17
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 06.02.2024, 12:24:15

Jsem to popletla, omluva, takhle je to správně:

V případě, že obchodník s energiemi oznámí změny nejpozději 30 dnů před jejich účinností, můžete bezplatně odstoupit od smlouvy nejpozději 10 dnů před zvýšením cen nebo před změnou všeobecných obchodních podmínek. Velkorysejší je zákon v případě, že dodavatel na změnu písemně neupozorní. V takovou chvíli můžete odstoupit do 3 měsíců od data účinnosti.

Pamatuji, že když mi dodavatel posílá mail se změnou, tak dole i píše upozornění, že když nesouhlasím, můžu odstoupit…
Tak snad takto nějak by se z toho mohlo utéct. Nějak. 

Sardullah
Sardullah 06.02.2024, 12:56:13 xxx.xxx.189.104

Tak moje maminka si před x lety přepytlíkovala energie k Comfort energy (defakto zkrachovalá Bohemia energy) -plyn a elektřinu k LAMA energy.

To léto před tím, než klekla Bohemka a už byly nějaké signály, že energie půjdou nahoru jsem se mámy ptala, jestli má zafixované ceny energií…prý ano…a tak jsem byla v klidu…předpokládala jse, že je u ČEZu. A pak to začalo, padla Bohemka a máma spadla do DPI…takže jsem tedy vše zařídila, protože mamka absolutně nevěděla co a jak a začala jsem se zajímat proč…

No a z mojí maminky, kterou neustále instruuju, aby nikomu neotevírala, nikomu nic nepodepisovala a s nikým, kdo jí něco nabízí, se nevybavovala po telefonu a neříkala ANo, vypadlo, že jedni u ní byli a druzí jí volali…slíbili nižší ceny a tak jim na to moje mamka kývla.

Pročetla jsem si smlouvu od LAMY, samozřejmě smluvní pokutička tam byla, takže jsme vyčkávali…v létě následujícího roku změnili obchodní podmínky a byla tedy šance odejít…podmínky móc hezký, defakto se nám upište a my vám dle libosti budeme nastavovat ceny, jak chceme….takže výpověď a mamka už v té době měla plyn přepiklíkovaný k Inogy, tak jsem jí tam šoupla taky. Zaměstnankyně Inogy mě upozorňovala, že teď jsou ceny vysoko, jestli by pro nás nebylo lepší zůstat u původního dodavatele…no a moje máma mě sice poslechla, ale moc se netvářila…její brácha má totiž u LAMY i plyn i elektřinu a zůstávají u nich i po změně podmínek…řekla bych, že to moje mamka nesla lehce těžce nelibě….do doby, než jí zoufalý strejda sdělil, že mu zálohy na plyn vyskočili z 4500,-/ měsíčně na 18 tis a u elektřiny to nebyla taky žádná hitparáda a urychleně přecházeli k jinému dodavateli a platili i pokutu, i tak se jim to vyplatilo.

My jsme opravdu konzervy a energye odebíráme jen od velkých dodavatelů jako je ČEZ, INOGY a kdysi i RWE…možná by se našel levnější dodavatel, ale zase kolik lidí na to dojelo. A hlavně jsem u těchto společností nikdy neměla problém s komunikací…

Co mě příjemně překvapilo, že i přesto, že jsme měli zafixovanou vyšší cenu, tak se oba dodavatelé ozvali s tím, že nám energie zlevní…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.