Musíte Fikovnice ale brát v potaz ten zkrácený úvazek. Co se nějakého toho vnitřního mzdového/platového předpisu týče, můžete být tabulkově klidně ohodnocená odpovídajícím způsobem (teda příslušná kolonka v tabulce krát poměr úvazku). Jenže by se rovně mělo přistupovat i k ohodnocování nad rámec základní (nárokové) části mzdy/platu, a tam byste musela mít informace o jiných pracovnících, právě proto, abyste mohla argumentovat, že máte neodpovídající osobní ohodnocení (nenárokovou složku). No a tady bych si zjistila, zda opravdu smíte hovořit mezi sebou o výších svých mezd/platů, protože pokud byste na vedení přišla s tím, že jiní pracovníci fakulty s vaším zařazením mají relativně vzato (k vašemu zkrácenému úvazku) lepší osobní ohodnocení, tak by bylo jasné, že buď vy nebo tito vaši kolegové, jste museli nařízení o mlčenlivosti porušit. To by pak mohl být problém.
No ale pak jsem taky přišla za zaměstnavatelem (soukr. sféra) a pravila jsem, že se necítím být ohodnocena tak, jak si představuji na své pracovní pozici se svou praxí a odborností a nároky oné pozice. A zamtel mi sdělil, že mi nemůže přidat o tolik a tolik, co by tomu řekli moji spolupracovníci, a já jsem mu vpálila hbitě, že mzdy mých spolupracovníků mě ale skutečně vůbec nezajímají, a ani o nich nic na základě doložky o mlčenlivosti nevím, a že já jsem si to vyhodnotila takto a takto na základě jiných kritérií, a že nyní je pouze na něm, zda mi to přidání schválí, a nebo se nedohodneme. Nedohodli 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 05.02.2024, 10:58:44
“No ale pak jsem taky přišla za zaměstnavatelem (soukr. sféra) a pravila jsem, že se necítím být ohodnocena tak, jak si představuji na své pracovní pozici se svou praxí a odborností a nároky oné pozice.”
Ale přesně toto jsem udělala… Navíc úvazek prakticky 0.9 s tím, že tam mnohdy dělám třeba na 1.5 (vím, moje blbost!) se blíží už té 1.0. A další věc: Já si fakt myslím, že by platy neměly být tajné…a dokonce se domnívám, že to tak u nás není. Neboli nic takového nemáme nikde ustanoveno. Jasně, věc OSO je věc vedoucí, odměny dtto. Já jsem NIKDY nic na nikoho nezjišťovala, už pto, že by mě to ještě víc vydeptalo. Vycházela jsem z toho, co mi kdo o sobě sám řekl.
Mno jo, ale jednou máte na papíře úvazek menší, tak se to holt násobí takovým koeficientem. Pokud byste chtěla plné finance, musela byste mít i plnou pracovní dobu, bohužel. A jak jste velmi správně poznamenala, vaší dobrovolnosti se meze nekladou - ale na pásce její stopy nehledejte. To by byl zamtel přece blbej, no ne.
Výši platů všech zaměstnanců, včetně ředitele, jsem znala naposled, když jsme ve firmě “sáčkovaly”. Mladší generace si to asi neumí představit.
Teď mám zakázáno ve smlouvě sdělovat výši svého platu komukoliv 🙂) Takže kolegové pánové - žádnou “stojku” doma. Vlastně to tam možná nemám, já tu novou smlouvu nepodepsala. Bylo toho tam víc. Radši jsem firmě řekla pá, pá. A to vlastně Fíkovnice už teď může taky.
ale akademická scéna má nejednoznačné mzdy z různých důvodů - školy dostávají peníze nejen za studenty, ale dnes i za vědecké výstupy - nejen články, publikace, patenty, užitné vzory… a třeba i počet a kvalitu doktorandů… A velkou roli hrají granty a i spolupráce s firmami.
No a protože peníze získávají hodně za vědu, pak ti, co publikují logicky mají více. Ti, co nepublikují, neřeší granty… mají významně nižší platy. Záleží na hospodaření a strategii fakult, ale i kateder. Základné plat je tabulkový - nízký (nižší než na základních a středních školách)… na zbytek si VŠ musí vydělat…
A víte o tom, že doložka o mlčenlivosti o mzdě ve smlouvě je neplatná a klidně si o svém platu, až na nějaké specializované výjimky, můžete vykládat s kolegy i kamarády až do aleluja, že jo?
“No ale pak jsem taky přišla za zaměstnavatelem (soukr. sféra) a pravila jsem, že se necítím být ohodnocena tak, jak si představuji na své pracovní pozici se svou praxí a odborností a nároky oné pozice.”
Ale přesně toto jsem udělala… Navíc úvazek prakticky 0.9 s tím, že tam mnohdy dělám třeba na 1.5 (vím, moje blbost!) se blíží už té 1.0. A další věc: Já si fakt myslím, že by platy neměly být tajné…a dokonce se domnívám, že to tak u nás není. Neboli nic takového nemáme nikde ustanoveno. Jasně, věc OSO je věc vedoucí, odměny dtto. Já jsem NIKDY nic na nikoho nezjišťovala, už pto, že by mě to ještě víc vydeptalo. Vycházela jsem z toho, co mi kdo o sobě sám řekl.
Nechápu, proč se chcete užírat tím, že kdosi, kdo dělá méně, má více. Heslem, že “život není fér” se řídím už od svých asi 18 let a přináší mi to pohodu.
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 06.02.2024, 07:17:08
A tak to je mi jasné, ale níž než tabulka to nikdy nepůjde, to snad nikdo neriskne, když už se školy rozhodly to i zveřejňovat. Trochu platy, mzdy v Brně znám, na dnešní dobu (před dvěma třemi lety bylo vše jinak, měli jsme jiné ceny všeho) jsou to docela směšné částky, vím, co tam stojí nájem, i na velikost města a zastoupení firem jako IBM (ti ale platí dobře). Legrační je, že jsou hodně podobné jako tady, pozoruji teď osobu, která v Brně hledá práci, čumím jak tele na vrata.
Ale když mi to nestačí, můžu jít s diplomy a praxí, možná lektořinou atp. někam jinam, výběr je. Známý je obyč. učitel na základce, půl roku hledal… tady je to (až na krajské město) díra vedle díry, dopadlo to tak, že on má poslání a manželka vydělává.
Někdy si říkám, že by mi taková stálá výplata stačila, pravidelná, každý rok o pár korun zvyšovaná… když mám bydlení své, nějakého toho psa a kočku… možná i auto bych uživila… já su skromná, no.
co já vím,o platech se nesmělo mluvit z důvodu,že vznikaly mezi lidmi “rozbroje”☹️..Já začínala jako čerstvý maturant s platem 5,10Kč /hodinu..a ženský,který pracovaly na stejném pracovišti X let,braly 4,20/hod….To byl “šrumec”😲…Ale je to dávno..Ale i pak,se o platech co vím,nesmělo mluvit..Mě to ani nezajímalo,kolik má ten druhý..Jak jsem dělala na noční v expedici tisku,makaly jsme všechny stejně..pás jel,a muselo se stíhat..a když jsem se náhodou dověděla,že vedlejší pracovnice má o nějakou tu tisícovku víc,za to,že je tam dýl..Moc se mi to nelíbilo..ale byla jsem vděčná i za těch 11000,které jsem nikde jinde neměla…Takže za mě-není potřeba vědět,kolik má kolega,nevede to k ničemu…A platy politiků stejně neovlivníme👎Je to postavené na hlavu,pokud je pravda(nevěřím těm řetězovým mejlům)že jim snad “jdou”platy z různých funkcí…proč? Bych jim přála,aby zkusili třeba měsíc vyjít s 20000…
Já si na důchod nestěžuju,jsem skromná,ale pokud bych neměla 4 děti,na které jsem dostala příspěvek,a že mám vdovský po manželovi..a celkem slušný nájem(ale za jakou cenu)bych se fakt neuživila…A odpracovala jsem si 44 let..a šla jsem o rok dřív do důchodu,ze zdravotních důvodů..
Umím se i docela slušně rozplakat….za mlada jsem to řešila i rozvernějším způsobem, jako “tak mi pořádně vynadejte a slibuju, že už to víckrát neudělám” ale v padesáti to už člověk musí začít hrát jiné divadlo.
A teda nechci to zakřiknout, ale pokutu jsem platila za svůj život jednou a to jsem byla ještě mladší ročník a neměla jsem zapnutá světla…. vyhodnotila jsem situaci na scénku “tak mě pořádně pokárejte…” a on mi na to řekl, že to by tady nemusel stát, kdyby měl každýmu vynadat a měla jsem to za tři sta.
Fakt teda je, že rychlost překračuju max do deseti kilometrů za hodinu, ale spíše dodržuju, vždycky jsem připoutaná a nikdy nemám alkohol.
Jednou jsem neměla povinnou výbavu … zrovna koupený auto…jediný co tam bylo byl trojúhelník a zrovna jo, zrovna kontrola a teď jako kde mám hever a klíč na kolo “Vypadám na to, že bych si uměla vyměnit kolo? Musela bych někomu zavolat a ten to mít bude” a lékárničku… “ Zbytečný, jak vidím krev, tak omdlim” …žárovky? … “ tak to už jsme probírali, neumím vyměnit, jezdím do servisu”…. No paní řidičko, tak vidím, že povinnou výbavu nepotřebujete”
Já mám s příslušníkama několik historek. Jednou jsem jela s mámou od nás z OC. Při výjezdu z OC je STOPka. No, samozřejmě jsem jen přibrzdila a už jsem je měla za zády. Říkám to mamce, která seděla vedle mě, no a za chviličku už mě prohoukali a STOP. Tak zastavím a “Paní řidičko, předložte doklady. Víte, jakého přestupku jste se dopustila??” A vtom ze sedadla spolujezdce od mamky se ozvalo:"Áááách, áááá, co se stalo?" Já:"Nic, mami, udělala jsem přestupek." Mamka:"Áááá, ááá, to je bolest! Áááá, strašně mě bolí záda a noha, asi to nevydržím!" Příslušník nahlédl okýnkem dovnitř a na mě:"Prosím Vás jeďte a na té STOPce příště zastavte." 😂😉
Já jsem teď řešila tu mimořádnou fakturu elektřiny za leden, reklamace tedy běží a jsem tedy fakt zvědavá, jak rychle to bude vyřízeno, když se prý nejdříve musí vyjádřit distributor, ačkoliv fotky elektroměru jsem k reklamaci přiložila. A jak jsem se dozvěděla, tak fixace na určitý tarif vůbec nic neznamená. Ano, znamená to, že tam musíte ty dva nebo tři roky zůstat, jinak se platí penále, ale cenu to negarantuje žádnou, ta si může vesele lítat nahoru nebo dolů, spíše tedy nahoru, jak se komu zachce. Takže v osobním profilu na stránkách poskytovatele mám cenu 3, 949 bez DPH, zatímco skutečná cena je 6,449 s DPH za kWh. Šmejdi jsou to a nedoporučuju je nikomu. Yello Energy (PRE) se to jmenuje. 👎
No a pak mě jednou zastavili, když jsem měla Flokyho na sedadle spolujezdce. Seděl tam a strašně se smál, jak to uměl jen on. Vím, že se nemají takto psi přepravovat. No a kousek od chalupy mě zastavili. Příslušník přišel a Floky začal projevovat extrémní radost.😄 Ještě jsem měla asi polostažené okénko, tak nevím, zda jej i trochu neoblízl!🤣
No a příslušník poudá:"Áááá, paní řidička má s sebou hlídače. Kampak jedete?" Tak říkám, že na chalupu. Zasalutoval s dovětkem, že s takovým hlídačem se nemusím vůbec bát…🤣😂