Aktuálně: 3 738 inzerátů211 450 diskuzních příspěvků18 264 uživatelů

Všeobecný pokec

Sardullah
Sardullah 01.02.2024, 00:14:56 xxx.xxx.29.244
N:

https://www.autozive.cz/ridici-budou-povinni-absolvovat-testy-zpusobilosti/

Nezlobte se na mě, ale nejdřív je okradou o valorizaci důchodu a teď jim ještě zkomplikují život tímhle nesmyslem? 😐

Ono je to těžký… řidiči senioři si často nechtějí připustit resp.  nepřipouštějí si, že už za volant nepatří, že už můžou být nebezpeční nejen sami sobě. A nemusím chodit daleko, viděla jsem to u svýho pantáty a to to býval řidič z povolání i civilně za volantem denně, žádný sváteční řidič. No a nakonec klasickej kloboučník. To že jedu městem domů a v protisměru se plouží auto na začátku kolony a v to auto řídil náš děda, tak to byl snad nejmenší problém, ale už jsme to viděli… prostě postřeh, rychlost reakcí a rozhodování se bylo na štýru a začalo to být o hubu. Nakonec jsme dědovi to řízení rozmluvili a všude ho vozili… ale potvrzení od doktora by dostal… vidí, slyší, přišel po svých, tak není problém…

N (neregistrovaný) 01.02.2024, 01:15:03 xxx.xxx.242.38
Sardullah:

Ono je to těžký… řidiči senioři si často nechtějí připustit resp.  nepřipouštějí si, že už za volant nepatří, že už můžou být nebezpeční nejen sami sobě. A nemusím chodit daleko, viděla jsem to u svýho pantáty a to to býval řidič z povolání i civilně za volantem denně, žádný sváteční řidič. No a nakonec klasickej kloboučník. To že jedu městem domů a v protisměru se plouží auto na začátku kolony a v to auto řídil náš děda, tak to byl snad nejmenší problém, ale už jsme to viděli… prostě postřeh, rychlost reakcí a rozhodování se bylo na štýru a začalo to být o hubu. Nakonec jsme dědovi to řízení rozmluvili a všude ho vozili… ale potvrzení od doktora by dostal… vidí, slyší, přišel po svých, tak není problém…

Když mně jde spíš o tu “kolektivizaci” viny. Je jistě spoustu starších lidí, kterým to bude komplikovat život a kupříkladu zlobit je bude jen trochu paměť . Jinak bude celkem v pořádku a normálně schopen řídit dál. Jenže už mu nové věci prostě tak nelezou do hlavy a učit se je bude pro něho představovat jisté úskalí. Mimochodem nemáte už poviné lékařské prohlídky nad 65 let? Jestli není lékař schopen otestovat dezorientaci jakou zřejmě trpěl váš děda, tak proč to rovnou nezrušíte? Je to lidově řečeno k “hounu”. 

Musíte mi prominout, ale já jako cizinec tohle nějak nechápu tu logiku. Tak něco zavedeme, vidíme že to nefunguje a my zavedeme další takovou povinnost?🙂 Ta bude už fungovat? Nebo ještě zavedeme třetí? Čtvrtou? A ty testy budou jako v autoškole? Já jen že jsem měl tu čest s čerstvou absolventkou autoškoly a popravdě nedokázala zacouvat do mezery.😄 Co to povídám, ona tam strkala auto předkem.😄 Čili neznala ani metodiku. No nevím, ale vy vždycky zavedete milion předpisů které stejně ve finále nefungují a akorát to zaplatíte.🙂 Vidíte a my nemáme povinnou ani technickou a žijeme taky.😄

Verun
Verun 01.02.2024, 09:05:24 xxx.xxx.220.12
lupus4:

No tak to bylo jednou a kolikrát vás riskantně předjížděli před horizontem nebo na plné čáře “mladíci ” ? Mě včera cestou na Šumavu a zpět (cca 120 km) min 5x a to jsem jel cca 95 na 90…

Na blba za volantem narazíte ve všech věkových kategoriích a statistika hovoří jasně - nejvíc nehod - 19 - 29 let

Byla řeč o seniorech….a zrovna nedávno mi jedna seniorka, ročník 53, auto rejpla, klasické nedání přednosti, měla bundu až k očím….

To máte asi smůlu, ne že by se mi to nestalo, ale v takové intenzitě ne. Asi jezdím na Šumavu jinou cestou. 😉

Anonymní (neregistrovaný) 01.02.2024, 21:02:24 xxx.xxx.242.38

Ježiš tady je nuda poslední dobou..😄

Repta-A-Repta
Repta-A-Repta 02.02.2024, 15:34:46 xxx.xxx.250.214
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 31.01.2024, 11:04:45

Audiokniha má délku přes 12 hodin - rozhlasově bylo kráceno; 10 dílů po cca půlhodině.

orionka (neregistrovaný) 02.02.2024, 17:54:32 xxx.xxx.64.54
Repta-A-Repta:

Audiokniha má délku přes 12 hodin - rozhlasově bylo kráceno; 10 dílů po cca půlhodině.

Pak si někdy půjčím knihu a třeba si opravím názor. Takhle musím konstatovat, že to zkrátili blbě. 

Fikovnice
Fikovnice 05.02.2024, 09:37:27 xxx.xxx.62.109

Přátelé, ráda bych se zeptala na jednu věc. U státních zaměstnanců, no anebo třeba v případě univerzit a akademiků, je zakázáno zveřejňovat plat?? Ptám se z toho důvodu, že už mi bylo párkrát…nechci říct pohroženo, spíše vyčiněno, že se nemám o platy druhých zajímat, že je to zakázané. Což o to, já se ani tak nezajímám, ale ono leccos prostě lidi ať už vědomě či nevědomě řeknou… Tak by mě zajímalo, jestli to má nějakou legislativní oporu: Nezveřejňovat platy, tajit OSO, atd. Neví někdo, prosím?

balu
balu 05.02.2024, 09:42:23 xxx.xxx.152.98
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 05.02.2024, 09:37:27

Nevím, ale v soukromé firmě jsem měla vždy v pracovní smlouvě zákaz sdělování výše všech složek mzdy.

Sarah01
Sarah01 05.02.2024, 09:44:47 xxx.xxx.217.40

U nás totéž, máme zákaz sdělovat cokoliv kolem svého platu. Firma je s.r.o.

Fikovnice
Fikovnice 05.02.2024, 09:48:07 xxx.xxx.62.109

No jo, dámy, jenže to je soukromá sféra. Já určitě nic takového ve smlouvě nemám. Každopádně děkuji za reakci!

Fikovnice
Fikovnice 05.02.2024, 09:50:26 xxx.xxx.62.109

Jo a jinak u nás je tzv. Vnitřní mzdový předpis (nebo tak nějak se to jmenuje), kde jsou prostě tabulkové platy. Takže samozřejmě, že tu ZÁKLADNÍ mzdu vidí u nás každý zaměstnanec. Ještě, když jsem nastupovala, panebože snad před 30 lety, nebyly jen třídy, ale i stupně. To už tu bude pamatovat jen někdo. Stupně zvedaly plat podle délky praxe. Po pár letech toto bylo nesmyslně zrušeno!👎

Fikovnice
Fikovnice 05.02.2024, 10:03:45 xxx.xxx.62.109
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 05.02.2024, 09:57:39

Ali, našla jsem zajímavej článek, kde se píše:

“Málokde panuje tak nepřehledný systém odměňování jako v akademické sféře. Někteří akademici mají díky tomu platy vyšší než prezident. Univerzity mají autonomii, tudíž si musejí poměry napravit samy. Moc se k tomu ale nemají.”

Jinak Tvůj odkaz je super, ale tam asi nespadáme. Navíc jsem tam nenašla vůbec MŠ a instituce pod něj spadající.

Fikovnice
Fikovnice 05.02.2024, 10:06:04 xxx.xxx.62.109
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 05.02.2024, 09:57:39

Víš, já to tu nepsala veřejně…ale proč ne.

V pá mi bylo řečeno, že mám normální plat jako všichni ostatní, odpovídající… Že musím uvádět hrubou mzdu (OK, ale i ta je samozřejmě ubohá). No prostě:🤧

balu
balu 05.02.2024, 10:21:21 xxx.xxx.152.98
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 05.02.2024, 10:06:04

Tak ona se vždycky uvádí, nebo by měla uvádět, hrubá mzda. Protože čistá mzda není tolik vyypovídající, vzhledem k tomu, že dva lidé se stejnou hrubou mzdou mohou mít jinou čistou mzdu. Záleží na tom, jaké mají slevy na dani.

Tabulkové platy nejsou nic moc, tam se to zvyšuje osobním ohodnocením a kdo má grant a na něm mzdové prostředky, tak si vyplácí i odměnu z grantu. Otázkou je, jak jste zařazená, tedy na jaký tabulkový plat dosáhnete. 

Verun
Verun 05.02.2024, 10:28:46 xxx.xxx.220.12
Fikovnice:

Jo a jinak u nás je tzv. Vnitřní mzdový předpis (nebo tak nějak se to jmenuje), kde jsou prostě tabulkové platy. Takže samozřejmě, že tu ZÁKLADNÍ mzdu vidí u nás každý zaměstnanec. Ještě, když jsem nastupovala, panebože snad před 30 lety, nebyly jen třídy, ale i stupně. To už tu bude pamatovat jen někdo. Stupně zvedaly plat podle délky praxe. Po pár letech toto bylo nesmyslně zrušeno!👎

U nás v soc. sféře se stále jede na třídy a stupně za odpracované roky,  a další nárokové a nenárokové  složky platu (směnnost, ztížené prac. podmínky, os. ohodnocení) Podle tabulek jsem také nastupovala,  to sociál spadal ještě pod zdravotnictví. Výši platu, odměn si také nesdělujem, pokud byly odbory, měli jsme kolektivní smlouvu, možná to bylo tam, nevím, už ani nedostáváme výplatnici do ruky a musí jít na email….

Fikovnice
Fikovnice 05.02.2024, 10:31:23 xxx.xxx.62.109
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 05.02.2024, 10:28:46

Já vím, že tzv. doktorské tabulky na stupně jedou…

Naše už bohužel dááávno ne.

Fikovnice
Fikovnice 05.02.2024, 10:32:12 xxx.xxx.62.109
balu:

Tak ona se vždycky uvádí, nebo by měla uvádět, hrubá mzda. Protože čistá mzda není tolik vyypovídající, vzhledem k tomu, že dva lidé se stejnou hrubou mzdou mohou mít jinou čistou mzdu. Záleží na tom, jaké mají slevy na dani.

Tabulkové platy nejsou nic moc, tam se to zvyšuje osobním ohodnocením a kdo má grant a na něm mzdové prostředky, tak si vyplácí i odměnu z grantu. Otázkou je, jak jste zařazená, tedy na jaký tabulkový plat dosáhnete. 

Ano, v akad. sféře se dá přijít k penězům díky grantům, to je pravda…

Jinak…no, habilitovaná nejsem, bohužel.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.