Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 16.08.2023, 12:16:06
No ono je to u štěňátek individuální. Některá nemají absolutně žádný problém. Některá se zase opravdu nechtějí vzdalovat od domova. Měla jsem kavkazandu a jako štěně vůbec nechtěla opustit zahradu. Na prochajdy jsme jezdily zásadně autem, kdy jsem jí na zahradě prostě vzala do náruče, odnesla do auta a jelo se. Některá se zase sice ochotně půjdou, ale mimo známé prostředí nevykonají potřebu. To opravdu přijdete se štěňátkem z procházky…jasně že zkraje to nepřeháníme, takže třeba po půl-¾ hodince a štěně celou dobu ani neučůrne a jak přijde na “svojí” zahradu…popř. do bytu, tak se hned vyčůrá.
Můj předchozí pes, když byl štěně, tak jsme šli trasu třeba 20 metrů, klidně i 20 minut. Zastavoval, já si vždycky dřepla na délku vodítka a volala ho sobě a když přišel, tak pochvala a zase jsem odešla na délku vodítka…. A tu trasu, kterou uťape směrem od domova postupně prodlužujeme. Pokud máte v okolí nějakého pejska, který by byl vhodný jako psí kámoš, tak zkuste v tandemu s ním. Štěně taky můžete vzít do náruče a odnést dál od domova a pak se vracet. Nebo naložit štěndo do auta a odjet dál od domova. Na štěndo bych taky hodně mluvila…klidně takové blbosti, jako když máte malé dítě …"No tak jsi šikovný a copak to čucháš, co to tady je?? To je hezká kytička viď??..A tady jdeme kolem silnice a teď budeme přecházet…táák a podíváme se jestli nejede nějaký autíčko, aby nás nepřejelo a hopí hopí, utíkáme..a copak to tam vidíš?? Ahá, tam poskakuje ptáček, to je pěknej vrabeček, viď??…" A všechno pěkně klidným hláskem, jako když povídáme pohádku. Jasně, že štěndo samo domo nerozumí ani slovo, jde o to, že ho tím jen ubezpečujeme, že v tom není samo, že jsme tam s ním.
Ono to štěně z toho nakonec vyroste, ale u takového štěněte bych tedy přitlačila i na socializaci. Právě u takového štěněte bych kladla důraz na to, aby poznávalo i neznámé prostředí, aby poznávalo psí kámoše, samozřejmě vybírat ty přátelské a bezpečné, eventuelně až bude mít dokončené očkování, tak zkusit psí školku, vzít ho třeba do městského parku, kde jsou lidi, děti, pejsci, maminy s kočárkama nebo si udělat malý výlet do zoo…to je taky super, jsou tam zvířátka, děti, lidi, často i jiní pejsci. A hlavně přesvědčit štěňátko, že má ve vás podporu, že se nemusí bát, protože vy ho nedáte, vy jste klidý “bůh” který zvládne všechno.